Etusivu    Bändit    Media    Info    Viestit    Kohti rokkia    Linkit    Festarielämää                              In English


 

 

Cradle of Filth (UK)
Saastaa koko maailmalle

90-luvun lopulla Cradle of Filthista kasvoi lajinsa suurin. Se onnistui nousemaan black metallin tunnetuimmaksi nimeksi sekä genren kaupalliseksi johtajaksi. Nyt maskinaamaiset engelsmannit lämmittelevät jälleen patojaan ja lupailevat kesäkeitoksemme biiseiltään terävöityneen Filth-kiekon.

Levy-yhtiötään vaihteeksi pienempään ja metallisempaan vaihtanut Cradle of Filth on vahvasta asemastaan huolimatta haasteen edessä. Black on metallin lajina reilusti pienempi kuin vuosikymmen sitten, ja tulevasta Nymphetamine-levystä pitäisi luoda teos, joka mustaa maailmaa edelleen myös musiikin valtavirrassa.
- Niin, ja tänä vuonna aiommekin levittää likaamme laajalle, lupaa vokalisti Dani Filth. - Yhtiön vaihto Roadrunnerille on luonut bändiin innostusta ja se lisää myös uskottavuuttamme.

Filth saattoi kehittyä isoksi black-nimeksi juuri siksi, että se kasvoi erillään genren keskuksesta, Skandinaviasta. Bändi ei osallistunut kovin selvästi blackin lieveilmiöihin eikä sulkenut itseään marginaaliin. Sitä vastoin yhtye keikkaili ympäriinsä, loi itsestään brändiä ja teki musiikissaan myös kompromisseja. Se yhdisti ilmaisuunsa punkkia ja aiempia metallilajeja kuten muutkin bläkkärit, mutta otti muita avoimemmin mausteeksi myös brittiläistä uuden aallon heviä sekä melodisia vaikutteita okkulttisen metallin kantabändeistä.

Filthistä tulikin näillä eväillä varsin helposti lähestyttävä black metal- yhtye, mistä sitä on tietysti myös arvosteltu. Tuntuu kuitenkin, että bändi vastannut kritiikkiin pitämällä yleisönsä isona. Kauhuromanttisen levynkansi-imagonsa lisäksi Cradle of Filth on terävä livebändi, jolle Dani on selkeä keulahahmo. Lisäksi se on tarjonnut usein näyttävän show’n: viime visiitillä lavalla hienosäädettiin mm. tanssijoiden pukuja - kulmahiomakoneilla. Minkähänlaisen vainun mahtaa Danin käärmeenkieli saada laulurinteen tunnelmista heinäkuussa?

www.theorderofthedragon.com