17.7.2005 - 17:53 Terveisiä salarakkaille

YleX:n taajuudelta tuli rokkiviikolla haastattelusarja, jossa Paula kertoi siitä, miten hän kirjoittaa biiseihin lyriikoita. Mitä neuvoja Paulalla on aloittelevalle laulutekstien tekijälle, joka tuskailee luomistyön vaikeuden parissa?

Paula: Lyriikoiden tekoon virikkeitä saa lukemisesta. Oman elämän ympyröihin ei kannata jumittaa, vaan hakea aiheita vaikkapa runoja lukemalla. Tämä toimii melkeinpä paremmin kuin se, että keskittyisi lukemaan vain jo kirjoitettua suomalaista laululyriikkaa. Omia suosikkirunoilijoitani ovat mm. Helena Anhava, Rakel Liehu, Tuomas Anhava ja Eeva-Liisa Manner.

Aiemmissa haastatteluissa Paula on kertonut opiskelustaan Sibelius-Akatemiassa ja siitä, miten hänellä on opiskellessaan joskus vaikeuksia kunnioittaa auktoriteetteja. Onko auktoriteettiusko sen jälkeen yhtään kohentunut?

Paula: Kunnioittamisvaikeuksia todellakin on, minulla on keskittymishäiriö ja lisäksi olen kova kyseenalaistamaan asioita. Luentopakkoa en ymmärrä ollenkaan, samat asiat voi itsekin lukea kirjasta. Opiskelen kuitenkin Sibelius-Akatemiassa edelleen ja aion ehdottomasti vielä opiskelut loppuun asti ja valmistua.


Mira, olet peruskoulun jälkeen viettänyt enemmän aikaa työelämässä kuin koulun penkillä. Millä tavalla vertailisit koulutuksen ja työkokemuksen antamia oppeja?

Mira: Minähän olen opiskellut, olen suorittanut sekä kokin että media-assistentin tutkinnon ja tehnyt kumpiakin töitä jonkun verran. Mutta olen tehnyt töitä todella monella alalla muutenkin, erityisesti musiikin parissa. Olen nytkin ollut töissä vaatekaupassa. Haluan tehdä monenlaisia töitä. Opiskelemaan en usko enää lähteväni. Kokin ja media-assistentin koulutukset olivat siitä hyviä, että niissä riitti teorian lisäksi myös käytännönläheisyyttä.

Paula: Mehän olemme molemmat olleet todella monissa erilaisissa töissä. Olemme kumpikin elättäneet itsemme teini-ikäisestä alkaen, vanhempien kukkarosta ei todellakaan ole liikaa rahaa irronnut.


Mitä siis sanoisitte aloittelevalle muusikolle, joka valittaa ettei kutsumuksen noudattamisesta ja taiteen tekemisestä saa rahaa?

Paula: En ymmärrä ihmisiä, jotka odottavat saavansa kaiken ilmaiseksi. Olemme mekin nähneet paljon vaivaa musiikin eteen, ja silloin kun siitä ei ole leipä irronnut, olen sitten vain mennyt vihanneksia pilkkomaan tai jonnekin.

Mira: Musiikki on sen verran kallis harrastus, että muita töitä on kannattanut tehdä. Mutta musiikin eteen olen kyllä tehnyt paljon työtä ilmaiseksikin.

Paula: Työtähän se on treenaaminenkin. Ja asioiden eteen pitää paiskia töitä, että pääsisi tavoitteeseensa.


Pidättekö itseänne esikuvina?

Paula ja Mira: Heh, parhaamme yritämme. Mutta meidän kummankin lapsuus on ollut todella kaukana normaalista keskiluokkaisesta lapsuudesta.

Paula: Lellikakarat tuppaavat vituttamaan. Eihän näin tietenkään saisi sanoa, mutta näin se vaan on. Ja vaikka kuinka olisi esikuva, niin yksityiselämästä utelu, mitä toimittajat harrastavat, ei kuulu siihen. Me teemme työmme, mutta yksityiset asiat eivät kuulu muille tippaakaan.

Pelottaako kilpailu? Marika Fingerroos ja Martina Aitolahti ovat pistäneet pystyyn Salarakkaat-duon ja julkaisseet sinkun. Mitä terveisiä lähetätte heille?

Mira: Rock on!

Paula: Eihän meillä ole edes yhteensä niin isot tissit kuin jommallakummalla heistä. Hyvä vain, jos ensisijaisesti tissejä tuijottelemaan keskittyvät yleisön jäsenet pääsevät katsomaan heitä meidän sijaan.

Salla Brunou
Kuva: Heidi StrengellTakaisin