17.7.2005 - 18:54 Epäreilun kaupan pahantekeväisyysottelu

Rokkarit kohtasivat jälleen urheilijat jalkapallokentällä sunnuntaina puoliltapäivin. Viimevuotinen mestarijoukkue Ilosaarirock iski yhteen Into North Cupin kanssa osin tutulla miehityksellä, osin uusin voimin. Ottelu piti pelata Reilun kaupan pallolla, mutta kun joku varasti sen, jouduttiin pelaamaan Epäreilun kaupan pallolla pahantekeväisyysottelu.

Ottelun juonsivat YleX:n Olli ja Tuomas. Juontajilta tosin tuli reklamaatiota juontokopin sijoituksesta: päälavalta käsin oli vaikeahko nähdä miksauskopin vieressä pelatun pelin yksityiskohtia. Mutta luovuus korvasi kuuluttajien yleensä harrastaman turhien detaljien viljelyn - eihän pelaajien nimien, sukupuolen tai kuluneen peliajan tietämisen kanssa ole niin nöpönuukaa kun rehdistä urheilusta on kysymys. Yleisö viihtyi ja urheilijat ottivat homman viimeisen päälle tosissaan.

Kaiken kaikkiaan ottelua leimasivat pelaajien tiukka taistelutahto ja nopeasti vaihtuvat tilanteen. Energia purkautui välillä myös yleisön joukkoon kimpoavina harhalaakeina. Pallo pomppi kentältä välillä kauas yleisön päiden ylikin.

Ennakkosuosikkin mainetta kantava Ilosaarirock aloitti väkevällä hyökkäyspelillä. Urheilijoiden maalivahti Suntila venyi alkuminuuteilla komeaan torjuntaan, mutta lähes saman tien rokkaajien puolella pelaava YleX:n Jusu Lounela teki ensimmäisen maalin. Näyttävään tuuletukseen otti osaa myös Lounelan syliin hypännyt PMMP:n Mira. Kauaa ei mennyt kun Kotiteollisuuden Hynynen luukutti rokkareille toisen maalin. Tiukassa kamppailutilanteessa syntynyt maali meni sisään lähes liruttamalla, maalivahdin huomion herpaannuttua hetkeksi. Ensimmäisellä puoliajalla yleisöä hemmoteltiin tapahtumarikkaalla pelillä. Talluksen hienosta syötöstä urheilijat tekivät ensimmäisen maalinsa huolimatta rockmiesten muodostamasta muurista. Tilanne oli jo 2-1.

Pelikunto oli hieman hakusessa rokkaajilla välillä, ainakin Mokoman Kuisma Aalto potkaisi niin näyttävästi hudin että joutui turvautumaan filmaamiseen erehdyksensä jälkeen. Kuten hyvään urheiluhenkeen kuuluu, moka ei jäänyt keneltäkään huomaamatta, sen verran kuuluvasti juontavat muistivat kettuilla. Tilanteet velloivat päädystä päätyyn kiihkeästi ja molempien puolien maalivahdit venyivät upeisiin torjuntoihin. Tästä huolimatta Into pääsi tasoittamaan ja puoliajalle mentiin luvuin 2-2. Ennen puoliajan loppua Inton Tallus veti vielä näyttävästi kohti maalia, mutta hyökkäys torjuttiin.

Tauolla urheilijat pääsivät vetämään henkeä ja rokkarit tupakkaa. Ottelua jatkettiin uudistunein voimin, mutta maalihanat tuntuivat hetkeksi hyytyneen. Urheilijoiden taistelutahtoa nostatti kärppämäisesti liikkuva Tallus, rokkareiden kärkijoukkona eteni aggressiivisesti hyökkäävä Miksa Koponen. Hyvin alkaneen pelin keskeytti kuitenkin skandaalimaisesti kentälle tunkeutunut "Provinssirock!"-huutoa karjunut viuhahtaja, joka kuitenkin poistettiin kentältä nopeasti.

Inton maalivahti Suntila esitti jälleen hiuksenhienoja torjuntoja, sen sijaan Ilosaarirockin maaliin pallo pääsi livahtamaan tilanteen muuttuessa 2-3:een. Ankaran tuomaroinnin seurauksena päädyttiin kuitenkin siihen että tilanne olikin ollut paitsio, ja peli edelleen 2-2. Seuraavaksi verkkoa heilutti jälleen rokkarien Lounela, ja Ilosaarirock siirtyi 3-2 johtoon. Urheilijat hakivat kiivaasti tasoitusta ja onnistuivatkin tekemään 3-3 maalin. Tämä sai juontajat epäilemään sopupeliä ja tuomarien työskentelyä Into North Cupin hyväksi. Rokkarien Ville Härkönen yritti siirtää joukkueensa jälleen johtoon ja veti hirveästi karjuen pallon maalin yli pitkälle yleisön joukkoon.

Aivan viime hetkeillä Into teki vielä 4-3 maalin, mutta niin pelaajille, yleisölle kuin juontajillekin oli epäselvää, hyväksyttiinkö maali vai oliko kyseessä jälleen ollut paitsiotilanne. Into North Cup julistettiin joka tapauksessa voittajaksi, vaikka kukaan ei tiennytkään loppuiko peli 4-3 vai 3-3. Palkintojenjaon jälkeen selvisi, että kyllä se oli 3-3.

Parasta pelillistä antia esittivät Into North Cupin hyökkääjä Tallus ja maalivahti Suntila. Mutta näyttävintä silmänruokaa tarjoilivat Ilosaarirockin liehuvatukkaiset järkäleet Jouni Hynynen ja Miksa Koponen. Vaikka tappio olisikin ollut rokkareille katkeraa kalkkia, he miehekkäästi pitivät sen sisällään ja kajauttivat voittajien kunniaksi "Hei, hei hei!"

Salla Brunou
Kuvat: Heli Suoninen, Markus Korpi-Hallila ja Matti Immonen

H-Montanan otteluraportti englanniksi: A Soccer Match Hangover

Takaisin