16.7.2005 - 13:23 Roklintu blogittaa

Henry Lehto välittää tunnelmia Ilosaarirokista Roklinnun sivuille. Suomen ehkä suosituimman rokkiin keskittyneen blogin (roklintu.com) luoja Henry Lehto aikoo Ilosaarirockissa katsastaa ehdottomasti ainakin CMX:n, Ismo Alanko Säätiön ja lapsuusaikojensa suosikin Anthraxin.

- CMX:n ja Ismon on tietysti nähnyt niin usein, että en tiedä tuoko joku neljäskymmenes kerta enää mitään uutta, mutta hyviähän ne aina on, Lehto miettii.
Lehto muistelee, että osti ensimmäisen cd-soittimensa 1991 ja kolmas hankittu cd-levy ikinä oli juuri Anthraxin levy.
- Kyllähän semmoinen jää mieleen, mies naurahtaa.

Roklintu-blogin Lehto laittoi pystyyn vuoden 2002 lopussa.
- 2001 vuoden lopussa Suomessa alkoi suorastaan räjähdyksenomaisesti levitä uusi julkaisumuoto, jota kutsutaan blogiksi. Voidaan sanoa, että blogit tasoittivat kaupallisen ja epäkaupallisen julkaiseminen välistä kenttää aika tavalla. Blogien yleistyminen vaikuttii siihen, että myös epämuodollisempia tekstejä saattoi julkaista kuka vaan. Voin esimerkiksi kirjoittaa jostain bändistä niin pitkän jaarituksen Roklinnun sivuille kuin ikinä haluan, eikä tekstiä tarvitse muokata niin formaaliin pakettiin kuin vaikka johonkin Rumbaan, Lehto kertoo.

Roklinnun sivut ovat Lehdon mukaan niitä edelleen melko harvoja, jotka keskittyvät pelkästään rokkiin - siis Suomessa, maailmalta löytyy ihan kaikkea.
- Tavallisesti blogit käsitetään jonkun yksityisen henkilön nettipäiväkirjaksi, jossa puretaan sitä omaa elämää. Blogi myös usein suomennetaan "nettipäiväkirjaksi", mikä on aika ärsyttävää, koska blogi voi olla sisältää mitä tahansa muutakin.

Roklinnun sivuilta puuttuu kokonaan nettipäiväkirjamaiset tekstit, kaikkea muuta sivuilta sen sijaan keikka-arvioita, bändijuttuja, juttuja rock-tapahtumista, jne. Yksin Lehto ei pidä yllä Roklinnun sivuja, mukana on noin 5 aktiivia ja satunnaisesti muita.

- Sivuille on rakennettu mahdollisuus kommentoida juttuja, eli kuka tahansa voi kommentoida lähes mitä tahansa.
Lehto muistuttaa, että kukaan ei saa Roklinnun ylläpitämisestä taloudellista hyötyä, kirjoittaminen on vapaaehtoista.
- Mä saan ehkä viisi promolevyä vuodessa, ja joskus jotain muuta kädenojennusta. Ilosaarirockiin sain ihan kutsun tänä vuonna. Mua innostaa enemmän se, että tykkään kirjoittaa ja voin kirjoittaa mistä tykkään, Lehto sanoo.

www.roklintu.com

Teksti ja kuva: RiittaTakaisin