: Ilosaarirock 2005
 
Minun Rokkini
Osa 4. Tommy Lindgren / Don Johnson Big Band

VIIDEN VUODEN SOPIMUSTA TÄYTTÄMÄSSÄ

Don Johnson Big Bandin nokkamiehellä Tommy Lindgrenillä riittää Joensuusta rakkaita muistoja. Konkreettisin muisto löytyy yhtyeen treenikämpän ovesta. Tulevana kesänä yhtye soittaa ainoan festivaalikeikkansa Ilosaarirockin päätösklubilla.

Don Johnson Big Bandin tulevan kesän Ilosaarirock-keikka on peräti viides perättäinen vierailu festivaalilla. Tommy Lindgren naureskelee tyytyväisenä neljä kesää takaperin puolivakavissaan tehdyn sopimuksen täyttymistä.

Tommy Lindgren Rokissa vuonna 2002
Tommy Lindgren Rokissa vuonna 2002

- Sopimus tehtiin, kun soitimme kesällä 2001 Provinssirockissa, Lindgren muistelee.

- Se oli meidän ensimmäinen festivaalikesä, ja Provinssi oli niitä ihan ensimmäisiä festivaalikeikkoja.

Onnistuneen keikan jälkeen Don Johnson Big Bandin keikkamyyjä Sami Peura kertoi pilke silmäkulmassa suojateilleen sopineensa viiden vuoden kiinnityksestä Ilosaarirockiin.

- Sen jutun tausta meni siten, että (Ilosaarirockin ohjelmatyöryhmään kuuluva) Väistön Niksu oli ollut katsomassa Provinssiin keikkaamme, ja ilmeisesti pitänyt kovasti näkemästään. Saman kesän esiintyminen Ilosaarirockissa oli jo sovittu, mutta Niksu oli sitten tullut ehdottamaan Samille, että "mitä jos tehtäisiin saman tien viiden vuoden sopimus?".

- Nyt on todella nastaa, että silloin erittäin vahvoissa sitaateissa tehty "sopimus" täyttyy. Se on hienoa sikälikin, että joka kesä on ollut Joensuussa kivaa.

Tommy Lindgren määrittelee Ilosaarirockin "keskikesän hyvien fiilisten festivaaliksi". Ilosaarirockissa vieraillessaan Don Johnson Big Band on soittanut niin teltassa kuin päälavallakin.

- Vuosina 2001 ja 2002 soitettiin siinä kakkosteltassa, tosin jälkimmäisenä vuotena se teltta oli vaihdettu isompaan, Lindgren muistaa.

- Molemmista keikoista on jäänyt mieleen se, että paikalla on ollut hirveästi jengiä, ja että on ollut tosi lämpimät kelit. Esimerkiksi Provinssiin verrattuna nuo keikat on olleet varmasti kaksi kertaa hikisempiä.

- Ilosaaressa on aina tehnyt vaikutuksen se leppoisa tunnelma. Alueella ei ole tunkua, ja siellä on aina lämmin.


Fyysisiä keikkoja

Päälava- ja telttakeikat eroavat Lindgrenin mukaan tunnelmaltaan suuresti. Mies kallistuu kuitenkin telttakeikkojen puoleen, jos pitää valita kahdesta vaihtoehdosta parempi.

Tommy Lindgren Rokissa vuonna 2003
... vuonna 2003...

- Päälavakeikoissa on aina se oma maaginen hohtonsa. Ne on ihan omia kokemuksiaan, kun soitetaan isolta lavalta taivaan alla. Ja kyllä mulla loksahtaa joka kerralla leuka siitä ihmismäärästä.

- Teltoissa on tiiviimpi tunnelma. Siellä on se festivaalitunnelma, ja kuitenkin se intiimiys, vaikka onkin paljon porukkaa.

- Telttakeikat on mielessä ennen kaikkea fyysisinä kokemuksina. Niiden jälkeen on aina sellainen olo kuin olisi käynyt suihkussa vaatteet päällä.

Tommy Lindgren kehuu Joensuun näyttäneen joka vierailulla ystävälliset kasvonsa. Ilosaarirockin lisäksi bändi on soittanut myös edesmenneen Kerubin lauteilla.

- Soitettiin Kerubissa 2001 syksyllä, ja se oli ihan huikea keikka. Kerubista on jäänyt käsiin myös sellainen pahvista tehty life-size Don Johnson, joka odotteli meitä lavalla ennen keikkaa.

- Se matkasi sittemmin keikkabussissamme Joensuu-Jyväskylä -välillä, ja herätti epäilemättä hilpeyttä takana ajaneissa. Nykyisin se on meidän treenikämpän ovessa toivottamassa tervetulleeksi.

Lindgren kehuu viihtyneensä Rokissa aina mainiosti oman soittovuoron jälkeenkin. Don Johnson Big Band onkin pyrkinyt järjestämään Ilosaarirock-viikonlopun keikkansa siten, että festivaalille on mahdollista jäädä loppuun asti oman keikan jälkeen.

- Rokissa on aina ollut kiinnostavia kansainvälisiä artisteja, kuten DJ Krush, Herbalizer ja Looptroop, kehuu Lindgren ja lisää odottavansa tänä vuonna erityisesti Amon Tobinin esiintymistä.

- Vaikka festivaali onkin mittakaavaltaan vähän pienempi, niin sinne on aina onnistuttu hankkimaan mielenkiintoisia, vähän vaihtoehtoisempia kansainvälisiä artisteja. Mielestäni Ilosaarirock tekee vuodesta toiseen arvokasta kulttuurityötä.

Lindgren sanoo vierailleensa ensimmäistä kertaa Ilosaarirockissa vuoden 2001 keikan myötä: asiakastaustaa vikkeläsanaisella solistilla ei siis ole.

- Ennen muusikon uran alkamista olin käynyt asiakkaana ainoastaan yhdellä rock-festivaalilla. Se oli Ruisrock kesällä 1997, silloin kun siellä oli Björk ja Beastie Boys.

- Olin kyllä samana vuonna Joensuussa Ilosaarirockin aikaan. Seurustelin tuolloin lukioaikana joensuulaisen tytön kanssa. Sinä vuonna siellä ei kuitenkaan tullut käytyä, kun sieltä ei löytynyt mitään kiinnostavaa ohjelmaa.

- Jäinkin sitten kahvittelemaan tyttöystävän parhaan kaverin vanhempien kanssa, kun muut lähtivät festivaaleille, Lindgren nauraa.


Huonot muistot kiven alla

Ilosaarirockiin mieltyneeltä Lindgreniltä ei löydy juurikaan huonoja muistoja. Yhden mieleenpainuneen hetken mies kuitenkin haluaa kertoa.

Tommy Lindgren Rokissa vuonna 2004
...ja vuonna 2004

- Oltiin kesällä 2003 istumassa siinä uimarannalla. Siellä oli sitten pari, joka harjoitti rakkautta vedessä. Se näky jäi jotenkin mieleen meille kaikille, kun se juhlakunnossa ollut miesosapuoli nousi vedestä rastat ja muut ruumiinosat heiluen.

- Ehkä se nyt sitten kertoo jotain, että tuo on negatiivisin mielikuvani Ilosaarirockista, Lindgren hekottaa.

Energisenä esiintyjänä tunnettu Tommy Lindgren kertoo kokeneensa toisinaan huonoja hetkiä myös keikkojen jälkeen. Kaikkensa antavaa esiintymistä saattaa seurata fyysinen pahoinvointi, varsinkin jos helle on kova.

- Usein keikat on olleet niin intensiivisiä, että niiden jälkeen on tullut huono olo, Lindgren toteaa.

- Viime kesänä tultiin Ilosaarirockiin bussilla yötä myöten. Meillä oli ollut lauantai-iltana keikka jossain Vantaan kieppeillä, ja Ilosaaressa oli keikka heti sunnuntain alussa.

- Se oli sellainen "hämärän rajamailla" -kokemus. Siinä oli muutenkin soitettu viisi keikkaa putkeen, ja oli kyllä todella väsynyt olo. Niinhän siinä sitten kävi, että keikan aikana tuli pari totaalista blokkia. En muistanut omia sanoituksiani, joita olen kuitenkin laulanut miljoona kertaa.

Tulevana kesänä laulurinteelle saapuville festivaalivieraille Tommy Lindgren haluaa lähettää seuraavat terveiset:

- Toivotaan taas hitosti aurinkoa ja lämpöä. Älkää dokatko liikaa, vaan pysykää pirteinä, että jaksatte tulla päätösklubille katsomaan meitä!


teksti: Ville Karttunen


Kuusiosaisessa juttusarjassa laulurinteellä tulevana kesänä esiintyvät artistit kertovat Ilosaarirockiin liittyvistä muistoistaan ja kokemuksistaan, sekä siitä miltä Ilosaarirock näyttää artistin näkökulmasta.


Takaisin Kohti Rokkia -sivulle