: Ilosaarirock 2005
 
Minun Rokkini
Osa 6. Marko Annala / Mokoma

POIKAPAINISANKARI ENNÄTYSYLEISÖN VILLITSIJÄNÄ

Mokoman laulaja Marko Annala on vieraillut Ilosaarirockissa yhdeksänkymmentäluvun alusta lähtien. Reilun kymmenen vuoden ajalle mahtuu monenlaisia muistoja, pettymisen ja onnistumisen tunteita omilla ja muiden keikoilla.

Marko Annalan ensimmäiset Ilosaarirock-muistot ajoittuvat yhdeksänkymmentäluvun alkuun. Ensimmäistä kertaa Annala oli festivaalilla esiintymässä vuonna 1994 silloisen Slumgudgeon-bändinsä kanssa, tosin hän kertoo olleensa festivaalin asiakkaana sitä ennenkin.

Annala pahoittelee huonoa muistiaan festivaalivierailujen suhteen, joskin Slumgudgeonin keikkaan liittyen Annala muistaa episodin, jossa Rock-juhlan vietto meinasi loppua lyhyeen.

- Muistan vuoden 1994 Ilosaarirockista sen, että meinasin joutua pihalle festarialueelta, Annala kertoo.

- Siihen liittyi alastomuutta ja erinäisissä paikoissa painimista. Sain kuitenkin puhuttua ne järjestysmiehet ympäri silleen, että kun olin kuitenkin artistina, niin ne eivät poistaneet minua alueelta.

Annalan muistikuvat muidenkin bändien keikkojen suhteen ovat hatarat, mutta yhdeksänkymmentäluvun alusta löytyy tapaus, jolloin Mokoman nokkamies sai pettyä karvaasti.

- Muistan, että näin vuonna 1993 Psychoplasman hajoamiskeikan. Se oli tosi suuri pettymys, Annala toteaa.

- Olin odottanut Psychoplasman näkemistä pitkään, mutta hyvän keikan sijaan bändi hajosi kesken esiintymisensä. Otra oli hirveässä kännissä ja huuteli mitä sattuu muun muassa yleisön joukossa olleelle Tumppi Varoselle.


Kolmoslavan haparoinnista suuren yleisön eteen

Annalan luotsaaman Mokoman ensimmäinen Ilosaarirock-keikka ajoittuu vuodelle 1999. Samana vuonna solisti muistaa myös soittaneensa "vierailevana tähtenä" kitaraa samalla lavalla aiemmin esiintyneen Kotiteollisuuden keikalla.

2003 Töminässä
2003 Töminässä

- Soitettiin Tuomon (Saikkonen, Mokoman toinen kitaristi) kanssa Saattoväki-kappaleessa kitaroita, miehän olen ollut aikanaan sovittamassa kyseistä kappaletta.

Mokoman tuonvuotista keikkaa Annala kuvaa sanalla "katastrofi". Kolmoslavalla esiintynyt yhtye sai esiintyä melko harvalukuiselle yleisölle, mutta Annala myöntää, ettei bändikään ollut parhaimmillaan.

- Se oli sitä Valu-levyn aikaa, kun meillä ei ollut vielä hirveästi biisejä. Soitettiin koko levy läpi. Muistan, etten itse vielä osannut laulaa hirveän hyvin. Jonkun biisin jouduimme aloittamaan alusta, kun siinä oli jotain häikkää.

Vuoden 1999 jälkeen Mokoma esiintyi Ilosaarirockissa seuraavan kerran vuonna 2003, jolloin yhtye soitti perjantain Töminässä. Tuolloin lauteilla oli juuri Kurimus-albumin julkaissut viisikko, jonka otteissa oli kosolti enemmän itsevarmuutta kuin neljä vuotta sitten.

- Jännä kyllä, mutta siitä ei ole varsinaista muistikuvaa, Annala valittelee.

2004 YleX-teltassa
2004 YleX-teltassa

- Muistan kuitenkin, että kesä 2003 oli kokonaisuutena upea. Se oli sitä aikaa, kun keikat alkoi maistua.

Kesällä 2004 Mokoma avasi YleX-teltan lauantain musiikkitarjonnan. Kohtalaisen aikaisesta soittoajasta huolimatta suuri teltta täyttyi ääriään myöten. Annala muistaa kyseisen keikan olleen kesän 2004 parhaita.

- Itse vetona se ei ollut niin mahtava, mutta ne puitteet oli kyllä aika valtaisat. Sitä porukkaa vaan oli niin paljon, emme todellakaan odottaneet niin valtaisaa yleisöryntäystä, pikemminkin päinvastoin. Se oli selkeästi sen kesän ennätysyleisö.


Festarit hyviä näytönpaikkoja

Verrattaessa Ilosaarirockia muihin festivaaleihin Marko Annala ei osaa tehdä varsinaisia rajanvetoja suuntaan tai toiseen. Mies toteaa kaikkien kotimaisten festivaalien kärsivän samasta ongelmasta.

- Se on vähän sitä, että kun sitä parasta A-ryhmää on lopultakin niin vähän. Toisinsanottuna samat, isot kotimaiset nimet näkee samana kesänä lähestulkoon kaikilla festivaaleilla. Kotimainen musiikkitarjonta on siis aika yksipuolista, jollei sitten lasketa esimerkiksi Tuska-festivaalia, joka on selkeästi profiloitunut siihen tiettyyn genreen.

- Toisaalta Ilosaarirockissa kyllä paistaa läpi sellainen pohjoiskarjalainen mentaliteetti, mikä miellyttää.

Festivaaliyleisölle soittamisen Annala näkee ylipäätään mielekkäänä. Festivaalien musiikkitarjonta on monipuolista, ja yleisöllä on mahdollisuus tutustua uusiin nimiin.

- Jos festarikeikkoja vertaa klubikeikkoihin, niin klubikeikoillehan porukka tulee aina varta vasten kuuntelemaan ennalta tuttua esiintyjää, Annala pohtii.

- Vaikka meillä nyt onkin jo jonkun verran nimeä, eksyy festareille aina joku tyyppi, joka näkee meidät ekan kerran. Tietynlainen näytön paikkahan se on.

Suomalaisiin juhliin liittyy poikkeuksetta alkoholin käyttö. Vuodesta 1992 absolutistina ollut Annala myöntääkin tämän olevan yksi seikka miksi festivaaleille ei tule vapaa-ajalla lähdettyä.

- Mie oon kyllä aika huono festivaalivieras. Jaksoin käydä vielä festareilla jonnekin 90-luvun puoliväliin saakka, sitten se lopahti. Reissut tuntuivat yksinkertaisesti liian raskailta.

- Tykkään kyllä käydä kuuntelemassa klubikeikkoja, mutta festivaaleille ei kyllä tule lähdettyä, jos ei ole itse soittamassa.

Tämän kesän Ilosaarirock-vieraiden Annala toivoo löytävän tiensä sankoin joukoin Mokoman keikalle. Heille karismaattinen laulaja lähettää seuraavat terveiset:

- Jos pystytte olemaan meidän keikalla vielä enemmän liekeissä kuin viime vuonna, niin se olisi kyllä kiva nähdä.


teksti: Ville Karttunen


Kuusiosaisessa juttusarjassa laulurinteellä tulevana kesänä esiintyvät artistit kertovat Ilosaarirockiin liittyvistä muistoistaan ja kokemuksistaan, sekä siitä miltä Ilosaarirock näyttää artistin näkökulmasta.


Takaisin Kohti Rokkia -sivulle