Sunnuntai käynnistyi päälavalla rempseästi

04lannenjukka_mk04.jpgJ. Karjalainen julkaisi viime vuonna levyllisen amerikansuomalaisia kansanlauluja Lännen-Jukka -nimellä. Levy on ollut niin arvostelu- kuin myyntimenestyskin. Sunnuntain päälavan ohjelma käynnistyi mallikkaasti Lännen-Jukan kolmihenkisen pelimannimusiikin tahdissa.

Taitavasti soittavaan trioon kuuluu laulaja-banjonsoittaja J. Karjalaisen lisäksi viulisti Ninni Poijärvi ja kitaristi Mika Kuokkanen. Yhtyeellä oli päälavalla aivan hillittömän hieno svengi ja se vaikutti aidosti nauttivan yhdessä soittamisesta. Lännen-Jukka orkesteriin kuuluu olennaisena osana J. Karjalaisen omaksuma Lännen-Jukka alter-ego, jonka laulu- ja puheääni on huomattavasti raspisempi kuin Karjalaisen aiemmilla levyillä on totuttu kuulemaan. Huvittava yksityiskohta oli, että Karjalainen spiikkasi keikan alkupuolella raspiäänellä, mutta muutaman kappaleen jälkeen puhui jo aivan normaalisti. Spiikkaukset olivat kuitenkin merkittävässä osassa esiintymistä. “Lännnen-Jukka” kertoili kappaleiden välissä kansanlaulujen taustoista ja syntyajoista, kun suomalaisia lähti siirtolaisiksi Amerikkaan paremman toimeentulon ja seikkailujen perässä.

04lannenjukka_mk02.jpgJo kello 14 alkaneen keikan alussa yleisöä oli kertynyt lavan etuosaan varsin mukavasti. Panin merkille useita muusikkoja, jotka olivat tulleet diggailemaan Lännen-Jukan musisointia - muun muassa kitaristit Kie von Hertzenin ja PMMP:n keikalla vierailleen Jaakko Murroksen. Jo muutaman kappaleen jälkeen koko päälavan alue oli täyttynyt ihmisistä, jotka hyräilivät iloisesti mukana Piupali paupali -kappaletta. Toinen keikan kohokohdista oli radiossakin jonkin verran soitettu Nancy ja Sally -kappale.

Teksti: Mikko Kupari
Kuva: Markus Korpi-Hallila