Järkkäri pitää huolta

jarkkarit_mh01.jpgAivan korvaamaton ja lainkin vaatima asia, joka tehdään Rokissakin suurelta osaltaan talkootyönä, on järjestyksen turvaaminen. Useat urheiluseurat keräävät paikalle talkoohenkistä väkeä vahtimaan alueen rajoja ja turvaamaan hyvää Rokkitunnelmaa. Joensuun Hiihtoveikot ovat saaneet alueekseen Linnunlahden leirintäaluetta rajoittavan aidan pääsisäänkäynnin läheisyydessä.

Alueen vastaavana järjestysmiehenä toimiva Kauko Sinelahti viettää kaksi päivää seuraillen Rokkilaisten kulkua aidan läheisyydessä.- Meitä on tässä nyt 13 henkeä seuran kokoamana ja illalla vielä lisää. Yhteensä järkkäreitä on meiltä noin 30, jotkut tekevät useammankin vuoron. Päivä on ollut oikein rauhallinen, mutta iltaa kohti voi odottaa aina lisää toimintaa ja siksi enemmän järkkäreitäkin. Halukkaita lähtijöitä seurasta löytyy joka vuosi. Tästä on tullut jo oikein mukava kesätapahtuma, johon on kiva tutulla porukalla osallistua.

Sinelahti kertoo itse olleensa mukana lähes kymmenen vuotta. - Tietysti aina on hyvä saada nuoria mukaan ja juuri 18 vuotta täyttäneet ovat innoissaan, kun pääsevät samalla näkemään bändejä ja muita nuoria. Järkkäreiden ikähaarukka on siitä ihan 60-vuotiaaseen asti. Myös kokemusta tarvitaan.

Järjestysmiehet tekevät yleensä noin 7 ja puolen tunnin vuoron. Lyhyessä vuorossa oleva Satu Halonen kertoo olevansa talkoissa ehkä seitsemättä kertaa. - Tämä on oikein hyvätunnelmainen festari, jossa on mukava nähdä ihmisiä. Festariyleisö kysyy paljon ohjeita ja tulee muutenkin juttelemaan. Myös bändien kuunteluun jää aikaa, kun järkkärit vaihtavat vuoron aikana paikkoja niin, ettei koko ajan tarvitse kököttää samassa paikassa.

Sinelahtea ja Halosta hieman huvittaa se, että aidan vieressä työskennellessä saa monesti ohjata ihmisiä tekemään tarpeensa aivan oikeaan vessaan. Leirintäalueen puolelta jaksetaan myös kerta toisensa jälkeen yrittää sisään Rokkialueelle.

Sinelahden mielestä festarin suurentuminen ei ole vaikuttanut yleisen tunnelmaan kovinkaan paljon, mutta otteita on täytynyt tiukentaa ja monet turvallisuuteen liittyvät seikat ovat tarkempia kuin ennen. - Hyökkäävällä asenteella tähän hommaan ei missään nimessä pidä lähteä, puhumalla aina asiat pyritään selvittämään. Kun järjestysmiehillä on hyvä tunnelma, on se myös yleisöllä. Talkoohenkisyys vaikuttaa myös kokonaistunnelmaan.

Teksti: Terhi Lilja

Kuva: Minna Pahkin