Festarit ja painon vartioiminen

painonvartijat.jpg“Kesäksi rantakuntoon” -laihdutusurakat ovat tavallisesti tässä vaiheessa kesää löpsähtäneet jenkkakahvoiksi ja kaljamahoiksi. Ahkera festareilla käynti tuskin ainakaan laihduttaa ketään - vai laihduttaako? Voittavatko keikoilla pogoaminen, järvessä uiminen ja ympäri kaupunkia kävely roskaruoan mättämisen ja alkoholinkäytön?

65-kiloisen, 25-vuotiaan naisen normaali kulutus on noin 2000 kaloria päivässä. Toisin sanoen, tällaisella päiväannoksella hän ei liho eikä laihdu. 80-kiloisella ja 18-vuotiaalla miehellä sama lukema on noin 2500 kaloria. Esitän seuraavassa spekulaation festarikävijän ravinnonsaannista ja -kulutuksesta. Rokin aikaan syödään paljon ruokaa alueen kojuista. Makkaraperunoita, kasvisnyyttejä ja nuudeliannoksia voisi arvioida vertaamalla niitä 250 g annokseen ranskalaisia perunoita, joka pitää sisällään 375 kaloria. Toisaalta, kebab-paikasta haettu pitsa onkin kertaheitolla noin 2000 kaloria. Yhdessä pullossa keskiolutta on 139 kaloria. Jos rokkivieras juo päivässä neljä olutta ja syö kaksi kevyemmän pään kojuannosta, kertyy kaloreita noin 1300. Välipalaksi täytetty patonginpuolikas, noin 500 kaloria. Mutta mikäli syö päivän mittaan vielä pussillisen sipsejä, tulee tästä vielä 1800 kaloria lisää.
Tapahtuman aikana tulee huomaamatta käveltyä paljon. Jos päivän aikana kävelee yhteensä vaikka kolmekin tuntia, kuluttaa se kevyelläkin vauhdilla jo 600 kaloria. Tanssiminen kannattaa myös. Puolen tunnin tanssahtelu suosikkiesiintyjänsä keikalla kuluttaa riehumisen vauhdista riippuen 150-200 kaloria. Mutta mikään painonhallintalaskuri ei ole vielä pystynyt muuntamaan kaloreiksi hyvää mieltä. Vaikka Ilosaarirockin jälkeisenä maanantaina vatsalaukku vaikertaisi tuskissaan, olo olisi pöhöttynyt, turvonnut, ja kaikki syöty rasva tuntuisi tihkuvan ihosta läpi, ei tällä ole kovinkaan suurta merkitystä, jos plakkariin on jäänyt mukavia festarimuistoja ja energiaa ja iloa arkeen.

Teksti: Salla Brunou