Kesäkaverit osa 4, Johannes Persson / Cult of Luna

Mitä kuuluu?

– Saavuimme juuri Hampurin keikkapaikalle. Rundi on kestänyt kauan, joten väsymys painaa. Edessä on kiertueen viimeinen keikka. Kaikki odottavat kotiinpääsyä ja rauhoittumista ennen festarivetoja. Kiertue sujui erinomaisesti. Matkan varrella sattui kommelluksia, mutta sellaista kiertue-elämä on: pitkiä ajomatkoja ja odottamattomia tapahtumia.

Milloin olit ensimmäisen kerran Ilosaarirockissa?

– Paha sanoa, kun en ole koskaan ollut paikalla! Enkä oikein usko, että olen ollut siellä edellisessäkään elämässä. Koska olen 29-vuotias, se olisi tosin mahdollista.

Oliko kivaa?

– Luultavasti mahtavaa.

Mitä söit viimeksi?

– Brie-leivän pysähdyspaikalla Hampurin-tien varrella. Leipä ei ollut hyvä eikä huono. Se oli ruokaa, jonkinsorttista täytettä vatsalle. Keikkapaikoilla tarjoilu pelaa, mutta tien päällä sitä syö mitä käsiinsä saa. Saksassa on helppoa, kun vegeleipiä on hyvin tarjolla. Esimerkiksi Ranskassa niiden löytäminen on koko lailla mahdotonta.

Jos sinun olisi pakko syödä loppuelämäsi vain yhtä ruokaa, mitä se olisi?

– Tästä oli itse asiassa eilen puhetta pakussa. Joku keksi ehdottaa pastaa. Valitsisin luultavasti pastan pestolla. Kaikki ruoka käy tylsäksi pitemmän päälle.

Mitä laitat kahviisi?

– Olen kahvin suurkuluttaja, mutta juon kahvini mustana. En tajua, miksi kelpo juoma pitää pilata sokerilla. Sokeri on ihmisille, jotka haluavat todistaa aikuisuutensa juomalla kahvia, pystymättä kuitenkaan hanskaamaan sen omaa makua. Korskean taiteilijan uskottavuutta ei saavuta menemättä kahvittelussaan tappiin asti. Omani juon silti lämpimänä. "Kylmä kahvi kaunistaa" on typerin juttu, jonka olen koskaan kuullut.

Mikä on oudoin näkemäsi uni?

– Jestas. Valinnan varaa riittää. Näin juuri jotain outoa unta, en vain muista mitä. Pääsit yllättämään. Seuraavaa unta on vaikea selittää sellaiselle, joka ei tunne kotikaupunkiani Uumajaa. Uneksin, että kisasin ruotsalaisten julkkisten kanssa radio-ohjattavilla autoilla. Olimme Suomen-laivan kannella. Yhtäkkiä laiva olikin junanraiteilla ison sairaalan alla kotikaupungissani. Laiva kääntyi vasempaan, ja samalla kaikki huuhtoutuivat kannen yli, koska laiva oli taas vesillä. Tuon oudompaa unta en tähän hätään keksi.

Mikä on tällä hetkellä tietokoneesi taustakuvana?

– Tausta on tyhjä ja sininen.

Minkä levyn ottaisit autiolle saarelle?

– Luultavasti Sixteen Horsepowerin Folkloren tai Tom Waitsin Alicen. Jos jotain levyä tarvitsee kuunnella loppuelämä, pitää valita paras.

Mitä teet, kun kukaan ei ole näkemässä?

– Minua tarkkaillaan koko ajan, heh heh. Eipä salattavaakaan paljon ole. Kotona väijyy tyttöystävä ja vapaa-aika on kortilla. Vapaa-ajan puute on suurin ongelmani tällä hetkellä. Jos joskus sattuu löytymään hetki, pelaan Playstationia tai hengaan tyttöystäväni kanssa. Välillämme ei ole tilaa oudoille jutuille. Musiikin lisäksi aika kuluu kirjoittamiseen ja filmimateriaalin leikkaamiseen.

Kuka fiktiivinen hahmo haluaisit olla?

– Ehkä kristittyjen Jumala. Tyypillä vaikuttaa olevan rajattomasti valtaa ja mahdollisuuksia. Raamatun mukaan Jumala voi olla loputtoman irrationaalinen ja rankaista ihmisiä mielensä mukaan. Olisi asiallista pystyä samaan. Harmi, että hahmo on fiktiivinen. Jumalana luultavasti sijoittaisin Raamattuun ison varoituskyltin: tämä kirja perustuu fiktioon, tarinoihin. Älä ota lukemaasi kirjaimellisesti. Älä kuvittele, että tämä on totta. Tämä on vain hyvä tarinakokoelma.

Mikä on maailman paras bändi?

– Täytyy rehellisesti todeta, että olen aika kyllästynyt musiikkiin. Musiikki on parina viime vuotena menettänyt teränsä, en nauti siitä yhtä paljon kuin ennen. Sixteen Horsepower on yksi hyvä bändi. Musiikillisia roolimalleja tai sankareita minulla ei ole. Tom Waits on hieno artisti ja on mahtavaa nähdä Bruce Springsteen parin päivän päästä. The Gutter Twins on myös yksi tämänhetkisistä hienouksista.

– Ennen kuin alkoi itse tehdä musiikkia, musiikki oli paljon taianomaisempaa. Kun tietää kaikki musiikinteon knopit, homman luonne muuttuu. Kiinnostavia bändejä nousee sieltä täältä, mutta lopulta aika harvoin. Vanhemmiten alkaa tunnistaa uuden musiikin viitekehysbändit. Uudet bändit ovat todella epäseksikkäitä.

Millainen olit lapsena?

– Kiusankappale, jolla oli koko ajan pahat mielessä. En tajua, miksi vanhempani eivät sitoneet minua liekaan. Olin hektinen ja äänekäs. Muistan hyvin, kun kolmevuotiaana lastentarhassa yksi ilkeistä penskoista varasti parhaan kaverini hanskat ja heitti ne puroon. Työnsin typerän kakaran sivuun ja hyppäsin puroon hanskojen perässä. Lastentarhanopettaja sai minut kiinni juuri ennen läheistä vesiputousta. Talonmiehemme taas totesi, että Johannes selviää kaikesta, mistä on mahdoton selvitä. Olin silloin kuusivuotias.

Oletko kokeillut kielelläsi rautatankoa pakkasella?

– En. Tuollaisen tyhmyyden välttäminen on yksinomaan loogista. Lukiossa teimme kuitenkin kiintoisan filmin aiheesta. En muista miten elokuva loppui, mutta siihen sisältyi kohtaus, jossa yritimme irrottaa kieltä raudasta hitsauspillin avulla.

Jos musiikkinne olisi tuoksu, mikä se olisi?

– Ei mitään hajua. Paha kysymys. En ole koskaan miettinyt asiaa. Ainakaan mielisairaaloiden, veden tai syysiltojen hajuista ei olisi kyse.

Kolme hyvää ja kaksi huonoa luonteenpiirrettäsi?

– Yksi hyvä puoli on, että kun teen jotain, teen sen 110-prosenttisesti. En jätä mitään kesken. Hyväksi ja huonoksi puoleksi voi laskea, että odotan paljon paitsi itseltäni, myös ihmisiltä, joiden kanssa työskentelen. Lisäksi minulla on lyhyt pinna. Kun suutun, suutun kunnolla. Onneksi tätä tapahtuu harvoin. Osaan silti myös vihastua vihastumatta ja olla julma huutamatta. Sanon mitä ajattelen ja nauran pain naamaa, kun ihmiset suuttuvat sanomisistani. Nautin siitä todella, mikä on luultavasti huonompi homma!

Suomen kielen hauskin sana?

– Kaikki. Eikun odotas, grilli! Suomen kielen hauskin ominaisuus on se, kuinka lainasanoja omaksutaan muista kielistä lisäämällä alkuperäiseen sanaan i-kirjain. Mistä sekin mahtaa johtua?

– Suomalainen ystäväni kertoi kerran, että vuosia sitten järjestettiin kilpailu, jossa haettiin maailman kauneimman kuuloista lausetta. Kisan voitti suomenkielinen lause. En nyt muista mikä lause oli, mutta kuultuani sen ymmärsin täysin miksi se voitti. Paljon vokaaleita siinä ainakin oli.

Aloitatko sanomalehden lukemisen alusta vai lopusta?

– Luen lehden alusta loppuun.

Millä elokuvalla on paras loppu?

– Tämä on helppo: Epäillyt. Olen nähnyt elokuvan ehkä 15 kertaa, mutta se vetää edelleen ihon kananlihalle.

Mitä ajattelit tehdä seuraavaksi?

– Roudata kamat sisään, elleivät muut ole jo tehneet sitä. Sitten yritän metsästää itselleni uuden vahvistimen rikkoontuneen tilalle. Istumista ja odottelemista piisaa.

Terveiset tulevan kesän Ilosaarirock-vieraille?

– Olkaa uskossa, pitäkää lystiä.


< takaisin