Esplanadin puisto pe 13.6.2008

Esplanadin puisto la 14.6.2008

Kaivopuisto su 15.6.2008 –
Rock, raina, rakkaus -konsertti


 


Yhteistyössä:

Joensuun Popmuusikot ry


Ilosaarirock


Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulu


Suomen Filmiteollisuus


Joensuun kaupunki


Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto


Helsingin kaupunki


Helsinki-viikko
Konsertti on osa
Helsinki-viikon tapahtumia.

Pohjoiskarjalaiset esittäytymässä Helsingissä 13.–15.6.

Haloo Helsinki, Karjalasta kajahtaa! Omaleimainen karjalainen kulttuuri valtaa jälleen Helsingin. Tällä kertaa matkalaukkuun on ahdettu karjalanpiirakoiden ja pirtanauhojen lisäksi myös rokkareita ja poppareita.

Jo useamman vuosikymmenen ajan maakunnat ovat pakanneet osaamisensa yhteen nippuun ja matkanneet näytöskierrokselle pääkaupunkiseudun vilskeeseen. Muiden maakuntien tavoin myös Pohjois-Karjala on osallistunut Helsingin torien ja kulttuuririentojen virkistystalkoisiin monta monituista kertaa tuomalla mukanaan aimo annoksen karjalaista elämää.

Rempseä meininki saa jatkoa tänäkin kesänä, kun Pohjois-Karjala poikkeaa tervehtimässä Etelä-Suomen asukkeja hieman tavallista värikkäämmällä kokoonpanolla. "Ilo elää Karjalassa" -teemalla 13.-15. kesäkuuta järjestettävälle vierailulle on ilmoittautunut mukaan myös Joensuun Popmuusikot ry, seuranaan iso liuta karjalaisia rokkareita ja poppareita. Yhteistuumin he huolehtivat siitä, että Helsingissä riittää uutta ja mielenkiintoista musiikkia koko vierailun ajaksi.

Reissun alkajaisiksi Esplanadin puisto valjastetaan tuoreelta tuoksahtavan pohjoiskarjalaisen musiikin näyttämöksi. Popmuusikoiden etelänmatka huipentuu Kaivopuistossa järjestettävään koko perheen Rock, Raina ja Rakkaus -viihdekonserttiin.

– Vuosikymmenten varrella kymmenet tuhannet pääkaupunkiseutulaiset ovat vierailleet meillä Ilosaarirockissa, joten onhan se kohteliasta tehdä joskus vastavierailukin, toteaa Joensuun Popmuusikot ry:n toiminnanjohtaja Markku Pyykkönen.

Onhan se jo aikakin astua esiin

Perjantaista lauantaihin, 13.-14. kesäkuuta, Esplanadin puistossa paistatellaan tuoreen pohjoiskarjalaisen musiikin loisteessa.

Ensimmäisenä päivänä Esplanadilla pääroolissa ovat nuoret laulaja-lauluntekijät, joiden tyyli vaihtelee ärhäkästä nainen ja piano -yhdistelmästä nokkelan vikkelään räpäytykseen. Perinteisempää trubaduurilinjaa edustaa liperiläinen Kalle Kaasinen, joka kipuaa maakuntavierailun myötä ensimmäiselle Helsingin keikalleen. 40 minuutin esiintymisaikansa hän lupaa täyttää noin yhdeksällä laululla, joista osa on omia, osa lainattuja. Lainauslistalla on ainakin Ramonesia ja Marilyn Mansonia.

– Muita Esplanadin esiintyjiä en tunne, mutta hyvältä näyttää. Etenkin, kun tällaista sivaria on lämmittelemässä kokonainen sotilassoittokunta, Kaasinen virnistää, viitaten perjantaina soiton aloittavaan Karjalan sotilassoittokuntaan ja Rakuunasoittokuntaan.

Suklaisia kitaroita ja maailmantuskaa Esplanadille ripotteleva nuorimies tuo mukanaan myös palasen pohjoiskarjalaista, pikkukylässä eristyksissä asustanutta junttia.

– Onkin korkea aika, että myös meidät esitellään pääkaupunkiseudun ihmisille. Mehän oikein tihkumme sitä oudon eksoottista huumoria, josta Pohjois-Karjala tunnetaan, Kaasinen väläyttää.

Kaasisen ja sotilassoittokuntien lisäksi Esplanadilla kuullaan perjantaina Kaisa Valaa, Marko Sillanpäätä, Aleksi Ojalaa ja Kemmurua.

Lauantaina sooloilu jää vähemmälle, kun puistossa viritellään muun muassa jazzia, venäjänkielistä rokkia ja rockabillyä niin pienien kuin hieman isompienkien yhtyeiden voimin. Esplanadilla viihdyttävät Tomi's Acid Jazz Lovers feat. Seppo Kantonen, Jori's Jazz Gangsters feat. Manuel Dunkel, Timi's R&B Bookie Paggage, Emilia Kaasinen, Dusha Pitera, Maanakka, Vihreä Maa, Robin Cosmos sekä Rat Cats.

Kaikenkarvaisia karjalaisia Kaivopuistossa

Sunnuntaina 15. kesäkuuta Helsinsingin Kaivopuistossa soivan Rock, Raina ja Rakkaus -konsertin esiintyjälista on täynnä nimekkäitä, Pohjois-Karjalasta ponnistaneita tai siellä edelleenkin majaansa pitäviä orkestereita.

Musisoinnin aloittaa joensuulainen Stella klo 14, jonka jälkeen lavalle nousee konserttia varten koottu Susirajan Juhlaorkesteri solisteinaan Jonna Tervomaa ja Marzi Nyman. Susirajan Juhlaorkesteri tarjoilee kappaleita, jotka liittyvät jollain merkittävällä tavalla Pohjois-Karjalaan.

Juhlaorkesterin jälkeen vuorossa ovat 51koodia, Värttinä ja Ismo Alanko Teholla. Konsertin päättää Suomen kuumin ja viihdyttävin humppayhtye Eläkeläiset.

– Kaivarin sisältö on rakennettu koko perheelle. Toki toivotaan, että viimeisen artistin aloittaessa perheen pienimmät ovat jo iltapuurolla. Eläkeläisten livetoiminta ei välttämättä ole kaikkein pienimmille, mutta onneksi yhtye esiintyy niin myöhään, Pyykkönen evästää.

Jotta Rock, Raina ja Rakkaus olisi nimensä mittainen, nähdään konsertissa elävän musiikin lisäksi otteita Pohjois-Karjalan elokuvatarjonnasta.

– Tarkoituksena on antaa konserttiin osallistujille erilainen viihde-elämys. Pohjois-Karjala on tunnettu vähän kummallisesta vaihtoehtoisuudestaan, jota on vaikea määritellä, mutta jonka jokainen kuitenkin tuntee. Kaivopuiston konsertti ilmentää juuri tätä omaleimaista, positiivista ja kaikenkarvaista osaamista, Pyykkönen summaa.

– Kaivopuistoon ei ihan kuka tahansa saa tapahtumia järjestää, joten on kunnia-asia, että Helsingin kaupungin suunnalta riittää luottamusta meille itäsuomalaisille.

Ilmaiskonserttiin odotetaan 20 000 - 30 000 viihtyjää.

Lisätietoa Pohjois-Karjalan maakuntavierailusta:
www.pohjois-karjala.fi/helsinki


Esplanadin artistien esittelyt

Kaisa Vala

Kaisa Vala on Joensuulaislähtöinen nuori, tylyä pianomusiikkia soittava nainen. Reilu puolivuotta sitten julkaistu Ghost Waltz -ep, ja sitä seuranneet keikat ovat olleet vakuuttavia. Vuoden 2008 lopulla julkaistaan Kaisan ensimmäinen pitkäsoitto, jolla tullaa sooloilun sijasta kuulemaan rajuja sovitusratkaisuja pelkäämätön bändi.

myspace.com/kaisavala


Marko Sillanpää & The Bony Coyotes

Marko ei ole musiikin tekijänä enää mikään keltanokka, vaan julkaisi ensimmäisen levyn jo 1988. Yhtye oli tuolloin Marco and the Missing Parts. Sittemmin soolouralle siirtynyt lauluntekijä on kirjoittanut kappaleita itselle ja muille. 2005 ilmestynyt "Certain Glow" kuulostaa uskomattoman hyvälle ja levyllä soittaa useita maamme kärkipään muusikoita. Tuottajana toimi Markon ystävä Anssi Växby. Lisää on tulossa...

www.markosillanpaa.com
myspace.com/markosillanpaa


Aleksi Ojala

Joensuulaislähtöinen, sittemmin Helsinkiläistynyt laulaja/lauluntekijä Aleksi Ojala on tehnyt pitkän päivätyön musiikin parissa. James the Beaver-yhtyeen kanssa Aleksi julkaisi loistavan "Seeds"-albumin ja toista levyä James Ex-nimiseksi muuttunut ryhmä lähti tekemään kunnianhimoisesti Ruotsiin asti, sillä seurauksella että levy-yhtiön rahat loppuivat ennekuin levy oli valmis. Bändi lopetti toimintansa ja Aleksi siirtyi soolouralle. Maaliskuussa 2003 julkaistu "Sydämet & Nuolet" sisälsi hienoja melodioita sekä kauniita tarinoita. Seuraavaa levyä saatiinkin odottaa pitkään kunnes viimein kesällä 2007 "Koditon mies" näki päivänvalon. Ensisingle "Rakastaa ja tulla rakastetuksi" sai runsaasti radiosoittoa ja levy on saanut jatkoa hienojen keikkojen muodossa.

www.aleksiojala.com
myspace.com/aleksiojala


Kemmuru

Joensuusta maailmalle lähteneen Jodarokin luotsaama Kemmuru julkaisi debyyttinsä vuonna 2003. Musiikkilehti Soundi totesi tuolloin arvostelussaan seuraavaa. " Kemmuru edustaa käsityöläismentaliteetilla valmistettua hyväntuulista, pyyteetöntä ja kerrassaan sydämellistä rytmimusiikkia." Toisen pitkäsoittonsa "Kehumatta paras" Kemmuru pisti maailmalle lokakuussa 2006, ja yhtye palkittiin Funk Awardseilla vuoden 2006 parhaana bändinä. Keikoilla käy immeisiä ja kovasti tuntuvat tykkäävän, siihen ei ole paljon lisättävää.

www.kemmuru.com
myspace.com/kemmuru


Kalle Kaasinen

Kalle edustaa nuorta Joensuulaista laulaja/lauluntekijä porukkaa ja on keikkaillut ahkerasti kotipaikkakunnalla. Vahvasti kappaleita tulkitseva Kaasinen on tulevaisuuden nimiä ja hänestä kuullaan vielä.

myspace.com/cardiacmoodsv


Emilia Kaasinen

Emilia on monipuolinen taiteilija jolta onnistuu musiikin tekeminen siinä missä maalaaminen ja veistäminen. Trubaduuri keikkojen lisäksi Emilia lauloi Joensuulaisessa Your Friend George-yhtyeessä, joka julkaisi yhden pitkäsoiton vuonna 2006. Kaunisääninen nuori nainen pysäyttää kuuntelijan noustessaan lavalle kitaransa kanssa.


Maanakka

Maanakka syntyi Venäjän matkalla vuonna 1998. Mariin, suomalais-ugrilaisten kansojen symposiumiin lähti neljä kansanmusiikin opiskelijaa. Matkalta palasi kansanlaulu-yhtye Maanakka. Maan akat - Mammu Koskelo, Salla Seppä, Kirsi Uutinen ja Laura Vuorjoki - laulavat vankasti suomalaiselta perinnepohjalta. Yhtye kävi kilpailemassa menestyksekkäästi Tampereella järjestetyssä yhtyelaulukilpailussa vuonna 2005.


Dusha Pitera

Dusha Pitera, suomeksi käännettynä "Pietarin Sielu" on Joensuulainen ainoastaan Venäjän kielistä rockmusiikkia esittävä yhtye. Kaikki lähti liikkeelle tammikuussa 2005. Tällöin Ilja ja Petja heittivät reppunsa selkään ja hyppäsivät Pietarin bussiin. Edessä oli talven ja kevään viettäminen Pohjolan Venetsiassa. Pietarissa kumpikin oli valinnut majapaikakseen perhemajoituksen. Kerrankin oli oikeasti mahdollisuus nähdä ja kokea jotain aitoa, olla osa tavallista venäläistä perhettä sekä heidän arkeaan.

Joulukuun alussa 2006 Ilja ja Petja kokoontuivat Petjan kämpille. Petja esitti uuden biisinsä ja molempien mieleen palasivat hurmosmaiset illat mm. live-musiikin täyttämässä Dublin-pubissa. Juuri Dublissa oli ensimmäisen kerran puhetta, josko koettaisi heittää biisin-pari venäjäksi. Nyt oli oikea aika sekä ennen kaikkea oikeat fiilikset alkaa vetämään rokkia venäjäksi...

... Dusha Pitera oli syntynyt.

www.dushapitera.fi
myspace.com/dushapiteraproject


Vihreä Maa

Neljä viidestä Vihreän Maan musikantista oli mukana skan sukuista rokkia soittaneessa Monica's Lip's-yhtyeessä, kunnes mielenkiinto kyseiseen musiikkityyliin ehtyi ja oli aika lopettaa hommat. Hetken verran kukin touhusi omiaan, kunnes tiet johtivat takaisin yhteen. Ennen pitkää vanhat bändikaverit tapailivat porukalla uudenlaista säveltä. Remmin jatkeeksi löytyi kitaristi Ilmari Pihka, ja yksi joensuulaisen populaarimusiikin kirkkaimmista lupauksista oli kasassa.

Kappaleiden takaa löytyy laulaja/kitaristi Tatu Kaihua, joka ammentaa vaikutteita niin voimapopista kuin 60-luvun klassikkorokista, tuloksena energisiä ja tarttuvia lauluja maanläheisin tunnelmin. Mikäli olet kaipaillut rockmusiikkiin vilpittömyyttä, tartu tähän tilaisuuteen. Vihreän Maan soittaessa on selvää, että musiikki olisi tekijöilleen rakasta.

www.vihreamaa.tk
myspace.com/vihreamaa


Kaivopuiston artistien esittelyt

Stella

Vuonna 2003 esikoislevyn julkaissut Stella on noussut kovaa vauhtia kotimaisten yhtyeiden kärkikastiin. "Kuuntelija" nousi ilmestymisviikolla Suomen virallisen listan sijalle 39. mutta lopullinen nousu koko kansan tietouteen tapahtui hieman myöhemmin. Idols-ohjelmassa kilpaillut Katri Ylander esitti debyytti levyltä löytyvän Piste-kappaleen, ja avasi samalla suuren yleisön korvat yhtyeen hienolle musiikille. Maaliskuussa 2006 julkaistu "Pelkääjän paikalla" nousi ensimmäisellä listaviikollaan Suomen virallisen albumilistan viidennelle sijalle. Tätä esittelyä kirjoittaessa kumpikin levyistä on ylittänyt kultalevyyn oikeuttavan 15 000 kappaleen myynnin ja kolmas täyspitkä "Löytäjä saa pitää" odottaa kuumeisesti julkaisua.

www.stellankoti.net
myspace.com/stellayhtye


Susirajan Juhlaorkesteri vieraina: Jonna Tervomaa, Marzi Nyman ja Ilkka Alanko

Kaivopuiston suurkonserttiin 15.6. erityisesti koottu Susirajan Juhlaorkesteri esittää tuhdinpaketin Pohjois-Karjalan maakunnasta kumpuavia klassikoja. Soivaa materiaalia on ammennettu niin vanhoista ikivihreistä sävelmistä kuin maakuntaa kuvaavista kaikille tutuista hiteistäkin. Iltapäivän juhlaorkesterissa häärää tukku Joensuunalueella vaikuttavia muusikoita ja eturivin kattaus on vakuuttava. Mm. Jonna Tervomaa ja Marzi Nyman tulevat esittämään uskaliaastikin sovitetut versiot verevistä maakuntaklassikoista, ja lisäksi kuullaan artistien omaakin tuotantoa.

Sovituksista vastaa Susirajan Juhlaorkesteri kapellimestarinaan rumpali Tomi Salesvuo.


51koodia

2002 perustettu 51koodia tarjoilee suomenkielisiin sanoihin puettua voimakasta ja kaunista uuden aallon rockia. Vaikutteita musiikkiin on haettu useasta genrestä ja yhtye korostaa rytmikkyyden sekä laulumelodioiden yhteyden tärkeyttä. Kaksi ensimmäistä albumia "Nimetty" ja "Rautaiset linnut" sai hyvän vastaanoton ja bändi on kiertänyt ahkerasti pitkin suomenmaata. Kolmas albumi Mustat sydämet ilmestyi tämän vuoden helmikuussa.

www.51koodia.com
myspace.com/51koodia


Värttinä

Värttinä on Suomen menestynein nykykansanmusiikkiyhtye, joka sai alkunsa Rääkkylässä vuonna 1983. Kokoonpanossa on vuosien varrella ollut paljon vaihtuvuutta. Tällä hetkellä yhtyeen muodostaa kolme laulajaa ja kuusi soittajaa. Värttinä on kiertänyt ympäri maailmaa 1990-luvun alusta asti ja kiertueet ovat vieneet yhtyeen Euroopan lisäksi mm. Pohjois-Amerikkaan, Japaniin, Australiaan ja Brasiliaan.

Värttinä oli myös mukana sävelmässä musiikkia Lord of the Rings - näytelmään. Kyseessä on maailman kallein teatteriproduktio.

www.varttina.com
myspace.com/varttina


Ismo Alanko Teholla

Lapsuutensa ja nuoruutensa Joensuussa viettänyt Ismo Alanko (mm. Hassisen Kone, Sielun Veljet) sekä myös joensuulaislähtöinen lyömäsoitintaiteilija Teho Majamäki (mm. HC Andersen, Eläkeläiset) ovat soittaneet vuosia yhdessä jo ennen nykyistä kokoonpanoa. Duon ensimmäinen pitkäsoitto "Blanco Spirituals" julkaistiin vuoden 2008 alussa ja se nousi suoraan albumilistan ykköseksi. Hienon vastaanoton saanutta levyä seurasi konserttisalikiertue, jonka jatkoksi kaksikko suuntaa kesäfestivaaleille.

www.ismoalanko.com
myspace.com/ismoalanko


Eläkeläiset

Joensuulaisen Kumikameli-yhtyeen sivuprojektiksi perustettu Eläkeläiset kasvoikin nopeasti isoveljestä ohi. Kansa hullaantui humpasta ja varsinkin Saksalaiset haltioituivat yhtyeen aitoon ja estottomaan lavaesiintymiseen. Kymmenkunta levyä ja lukemattomat kiertueet ympäri Euroopan ovat tehneet Eläkeläisistä Suomalaisen humppamusiikin suurlähettiläitä.

www.humppa.com
myspace.com/elakelaiset


< takaisin