Lisätietoja rahaston toiminnasta, hakuohjeet sekä myönnetyt apurahat löydät Joensuun Popmuusikoiden sivuilta.


 

Joensuun Popmuusikot ry:n rahastolla 10-vuotisjuhla

Apurahoilla on moni maakunnan menestyjäkin aloittanut.

Joensuun Popmuusikot ry:n rahasto täyttää tänä vuonna pyöreät 10 vuotta. Vuosien aikana yhdistys on jakanut apurahoja pohjoiskarjalaisille bändeille ja musiikin harrastajille yhteensä jo yli 126 000 euroa.

Rahasto perustettiin vuonna 1998, kun yhdistyksen toiminta oli saatu taloudellisesti kannattavaksi ja Ilosaarirock omille jaloilleen.

– Ellen aivan väärin muista, idea rahastoon tuli Nuutisen Jonelta. Mistä hän ajatuksen aikoinaan kehitteli, en tiedä, mutta käsittääkseni apurahojen jakaminen on aika yleinen käytäntö tällaisissa yhdistyksissä, muistelee rahaston toiminnassa ensimmäiset kahdeksan vuotta mukana ollut Kimmo Suomalainen.

Hakemuksia rahastoon on tippunut vuodesta toiseen tasaiseen tahtiin. Maakunnassa riittää musiikkiuraansa aloittevia artisteja, joille Joensuun Popmuusikot ry:n rahasto tuo Suomalaisen mukaan mukavan lisän muuten laihaan budjettiin.

– Jos uransa alkutaipaleella olevat artistit saavat hiukkasen avustusta ensimmäisten demojensa äänityskustannuksiin, niin ovathan he silloin edes hiukan lähempänä julkaisijoita, kun on se näyte antaa. Siinä samalla on jo oppia studiotyöstäkin. Oletettavasti moisella on myös motivaatioon kannustava vaikutus, Suomalainen ruotii.

Myönteisellä päätöksellä leimatuista apurahahakemuksista Suomalainen muistaa erityisesti Niksu Väistön ja Toni Peijun saamat nimelliset avustukset koulumatkoihinsa Outokummun "roudari-linjalle".

– Ei tainnut ihan hukkaan mennä ne rahat, sillä Niksuhan tuo nykyään bändejä Suomeen Live Nationin leivissä ja Peiju taas vie Nightwishiä ympäri maailmaa.

Apurahoja kolme kertaa vuodessa

Nykyään Ilosaarirockin tuotoista jaetaan vuosittain osa apurahoina edelleen aloitteleville muusikoille.

– Monet tämän päivän menestyvät maakunnan bändit, kuten 51koodia, Stella ja Samettivallankumous ovat aikoinaan saaneet Popmuusikoiden rahastosta apurahoja ensimmäisten demonauhojensa tekoa varten. Niillä on sitten herätelty levy-yhtiöiden kiinnostusta, mainitsee Popmuusikot ry:n tuottaja Katri Kilpiä.

Popmuusikot ry:n rahasto jakaa apurahoja kolme kertaa vuodessa. Apurahoja myönnetään yhtyeille pääasiassa tallenteiden tuottamiseen ja julkaisemiseen, esiintymismatkoille ja muun muassa koulutustilaisuuksiin osallistumisiin.

– Apurahojen myöntäminen on varmasti yksi konkreettisemmista mahdollisuuksista tukea aloittelevia bändejä. Muusikoiden ohella apurahoja myönnetään myös musiikkiin liittyville yhdistyksille ja tapahtumille, Kilpiä täydentää.

Nyrkkipajameiningeistä studioon

Joensuulainen, post-grungailevaa psykotoimintakarnevaalirokkia veivaava Holik haki apurahaa viime syksynä promon äänityskustannuksiin.

Rahaa heruikin mukavat 500 euroa, joiden siivittämänä Holik marssi Polvijärven Kinahmossa majaansa pitävään studioon tammikuun lopulla. Yhtye vietti kolme ja puoli tehokasta studiopäivää äänittäen kolmea promolle tulevaa biisiä.

– Käytännössä apuraha oli välttämätön promonteon toteutumisessa, kertoo Holikin kitaristi Antti Schroderus.

– Studioaika laadukkaassa äänittämössä on hintavaa, ja koska orkesterimme periaatteena on tehdä hommat niin hyvin kuin mahdollista, nyrkkipajameininkiin ei tällä kertaa ollut halua lähteä. Ilman apurahaa äänite olisi varmaankin taas äänitelty ihmisiltä kerätyillä kamoilla erinäisissä treeniksien ja muiden epämääräisten koppien nurkissa. Se vaihtoehto on kyllä jo nähty moneen kertaan ja nyt haluttiinkin ottaa se seuraava askel.


Holik
Joensuulainen Holik on yksi apurahaa saaneista yhtyeistä.

– Apurahojen jakaminen on asia, joka auttaa rutosti pohjoiskarjalaisia, rutiköyhiä bänditouhujen parissa hyöriviä poppoita ja ainakin meidän orkesterillemme taloudellinen apu mahdollisti sen tärkeän seuraavan askeleen ottamisen bändin kehityksessä äänite- ja julkaisumielessä, Schroderus kiittelee.

Edellinen apurahojen haku päättyi tammikuun 15. päivä. Hakijoita oli kaksitoista, joista yhdeksän päätös oli myönteinen. Vuoden ensimmäisellä kierroksella apurahoja myönnettiin yhteensä 4 850 euroa. Apurajoa saivat Markkanen V-V, enolainen Sickda, joensuulaiset Snow Whites Poison Bite, Rayno Dynamite Rock-a-beat'n'billy ja Vihreä Maa.

Yhdistyksistä apurahoja saivat Jazzkerho-76 ja Niinivaaran Musiikkiluokkien tukiyhdistys ry. Seuraava apurahojen hakuaika päättyy 30. huhtikuuta.


Teksti: Tiina Sormunen


< takaisin