Mukavaa tekemisen meininkiä

Rokkitalkoot avaavat oven hieman erilaisempaan festaritunnelmaan. Tekemistä riittää laidasta laitaan, monenlaisille talkoolaisille.

Ilosaarirockin anniskelualue on tuttua maaperää joensuulaiselle Jani "Holle" Holopaiselle.

Ensimmäisen kerran mies tarjoili juomia rokkikansalle vuonna 2000, jonka jälkeen Ilosaarirock-talkoolaisuus on kuulunut osaksi lähes jokaista kesää.

– Paitsi yhtenä vuonna eräs kaverini keksi mennä naimisiin juuri Ilosaarirock-viikonloppuna, Holle harmittelee naureskellen.

– Mielestäni talkoolaisuus on hyvä tapa viettää Rokki. Ainakin meillä anniskelussa työvuorot menevät niin, että toinen päivä tehdään töitä, toinen on vapaa. Siinä ehtii hyvin kokea itse festaritunnelmaakin.

Talkoolaisuus ei vaadi sen kummempaa pätemistä, ellei muun muassa oluenmyynnin vaatimaa täysi-ikäisyyttä lasketa.

– Näin monen vuoden jälkeen omat hommani sujuvat jo rutiinilla. Meillä on anniskelun työporukassa yleensä hyvä henki, ja joukossa on niin vanhoja konkareita kuin uusiakin talkoolaisia. Hyvällä asenteella pärjää pitkälle, Holle tuumii.

Hän muistelee, kuinka alkuaikoina talkoolaisuuden palkkio, ilmainen sisäänpääsy Ilosaarirockiin, suosi laihaa opiskelijabudjettia.

– Nykyään olisi jo varaa hommata lippukin, mutta ilmeisesti talkoolaisuudesta jää niin hyvä mieli, että jo senkin takia on pysynyt mukana, Holle makustelee.

Tätä kesää hän ei ole vielä ehtinyt miettimään.

– Tähän asti sitä on kuitenkin aina talkoolaiseksi päätynyt, joten enköhän minä taas löydä itseni anniskelusta, Holopainen ennustaa.

Helppoa ja käytännönläheistä

Tänä kesänä kolmatta kertaa henkilöstön talkoolaisena työskentelevältä Laura Pirttijärveltä meinaavat hehkutussanat loppua kesken, kun hän innostuu kuvailemaan aikaisempia Rokki-talkoitaan.

– Kaikki oli niin parasta ja mukavaa. Kun muuten oli viettänyt teoriapainotteista elämää yliopistolla, oli kivaa tehdä jotain käytännönläheistä. Ilmapiiri oli rento ja talkooporukkaan pääsi hyvin sisälle. Työkin oli helppoa, eivätkä työtunnit menneet päällekkäin esiintyjien kanssa.

Henkilöstön talkoopoppoossa Lauran sarkana olivat passiasiat: niiden tarkistaminen tietokoneelta sekä laminointi. Osan tehtävistään hän suoritti jo ennen Rokkia Joensuun Popmuusikoiden toimistolla, mutta puuhaa jäi vielä juhlan ajaksi henkilöstön toimipisteellekin jäähallille.

– Aikataulut olivat joustavia ja ennakkotyöt sai sumplia omien menojen mukaan. Kaikkiin hommiin opastettiin hyvin perusteellisesti, ja aina pystyi kysymään neuvoa. Molemmat vastaavat olivat koko ajan tavoitettavissa, Laura kehuu.

Ilmaisen sisäänpääsyn ja duunaripaidan ohella kiitosta saa myös talkoolaisten maksuton ruokailu.

– Opiskelijana sitä haluaa hyödyntää kaiken, mistä saa ilmaista ruokaa. Talkoolaisten ruoka oli hyvää, ja ruokailusta huolehdittiin jopa silloin, kun tein ennakkohommia Poppitoimistolla. Kahvia, teetä ja leipiä oli koko ajan tarjolla.

12-13-vuotiaana ilosaarirockaamisensa aloittaneelle Lauralle oman kylän rokkijuhla on festivaali ylitse muiden. Erikoinen tunnelma, Laulurinne ja mahdollisuus nukahtaa festivaalipäivän päätteeksi omaan petiin ovat jotain sellaista, mitä muualta ei löydä.

– Talkoohommista päällimmäiseksi on jäänyt tunnelma. Jäähallilla pyörii paljon ihmisiä festivaalimeiningeissään, ja kaikki odottavat ja puhuvat vain Rokista, hän sanailee hymyillen.

Avoimin mielin mukaan

Joensuulainen Katja Oinonen huiskauttaa kädellä siivoustyön ennakkoluuloille.

– Homma ei todellakaan ole ikävää! Meillä oli siivouksessa älyttömän kiva porukka ja samalla kun teki töitä, sai kuunnella lavalla soivaa musiikkia ja katsella festari-ihmisiä, hän summaa.

Viime kesänä ensimmäistä kertaa Ilosaarirockin talkoolaisena työskennellyt Katja päätyi siivousporukkaan kaverin houkuttelemana. Vaikka aikaisempaa kokemusta talkoolaisuudesta tai festareilla työskentelystä ei ollutkaan, päätti hän tarttua siivousvälineisiin avoimin mielin.

– Myös muut saapuivat paikalle tekemisen meiningillä ja kaikki tarpeelliset työtehtäviin liittyvät asiat käytiin läpi heti alussa. Porukka suhtautui hyvin hommaan, eikä neniä nyrpistelty, Katja veistelee.

Hänen oma talkoovuoronsa osui Rokki-perjantaiksi. Työparinsa kanssa Katja keräsi roskia Sulo-klubilta, lavan ympäristöstä ja ulkoalueelta, ja huolehti bajamajojen wc-paperitilanteesta.

– Kun sitten seuraavana päivänä oli alueella ihan vaan rokkaamassa, halusi silti huomioida, että joku tekee paljon töitä juhlien onnistumisen eteen. Vaikka eihän niitä roskia muutenkaan tule heiteltyä miten sattuu.

Sen verran mukava maku Katjalle viime kesän talkoolaisuudesta jäi, että suunnitelmissa olisi päästä porukan jatkoksi myös tänä kesänä.

– Suosittelen talkoolaisuutta muillekin, eipähän tarvitse ainakaan sen kanssa stressata, saako lippua Ilosaarirockiin. Talkoolaisena tietää myös tekevänsä jotain sellaista, josta itsekin pääsee nauttimaan, hän kiteyttää.


Teksti: Tiina Sormunen


< takaisin