Club Kasettiaseman musiikillis-filosofiset kesäterveiset


Club Kasettiasema

Osa 4: Pekka Pirttikangas, Pharaoh Pirttikangas

Kerro muutamia syitä mitkä aikoinaan innostivat aloittamaan oman musiikin tekemisen?

Se oli varmaankin loogista jatkoa lapsuuden supersankarileikeille. 80-luvun alun hevimetallibändit innosti ja kummastutti pikkupoikaa. Leikeissä olin edelleen yliluonnollisia voimia omaava superolento, mutta lisäksi pystyin nyt loihtimaan hämmästyttävää sfäärien musiikkia. Se onnistui nostamaan pikku Pekan arkipäiväisen olemisen aivan uudelle tasolle.


Kerro muutamia syitä jotka saavat yhä jatkamaan oman musiikin tekemistä?

Musiikista ja sen tekemisestä on sittemmin tullut oleellinen osa omaa olemusta ja se on edelleenkiin yhtä taianomaista ja yllättävää kuin nuorena miehenäkin. Ulkopuolisten kanssa musisointi tuo taas uusia muuttuvia elementtejä soppaan mukaan ja se on myös kiehtovaa toimintaa. Musiikki on universaali kieli, joka meillä on ollut hallussa jo ennen puheen kehittymistä ja se on myös oman henkisen tasapainon säilyttämisen kannalta tärkeä asia. Vakya Padukaa lainatakseni: "all this universe is but the result of a sound".


Olet olennainen osa ainakin Cosmo Jones Beat Machinea, Gospel Bonesia ja Astro Can Caravania. Miksi täytyi perustaa vielä tällainen Pharaoh Pirttikangas?

Kukin kokoonpano ajaa omaa asiaansa. Cosmo Jones levittää rock'n'rollin ilosanomaa, Gospel Bones on riisutumpi boogietrio, sekä terapiaprojekti, Astro Can Caravan on alati elävä jazzkollektiivi ja Pharaoh Pirttikangas syntyi nyt tarpeesta tehdä akustisempaa, rujoa, kotikutoista musaa ja päästä rämpyttelemään savolaisten hämyjen kanssa. Lisäksi tuoreet jutut ovat minun makuuni mukavan hallitsemattomia ja jättävät mysteerille tilaa.


Kuinka pitkä matka Mississippin suistoalueelta on Savoon? Fyysisesti, mentaalisesti ja spirituaalisesti?

Vajaa 8000 kilometriä fyysisesti. Olen kotoisin Varpaisjärveltä ja tämä parintuhannen asukkaan pitäjä saattaa hyvinkin muistuttaa meiningiltään jotain mississippin deltan hylättyä kyläpahasta ja tätä kautta syntyy ainakin mielikuvituksellinen hengenheimolaisuus. Kun kukaan ei ole näkemässä, niin voi rauhassa kehitellä omia väärennettyjä musiikillisia reseptejä tai keitellä puunjuurella kotipolttoista.


Tekeekö Pharaoh Pirttikangas taidetta vai rock'n'rollia? Ovatko ne eri asioita?

..en mää osaa eritellä.


Mihin satunnaisen festivaalivieraan kannattaa varautua tullessaan Pharaoh Pirttikankaan keikalle?

En itsekään vielä tiedä mimmoisen ryhmän saan revittyä mukaani. Siinä voi hyvinkin olla mukana nuorta jouhikon soittajaa ja eläkkeellä olevaa hanuristia. Kasettiasemalla on siis hyvä paikka yllättää myös itsensä. Nyt kun ulkopuolisena yritän materiaalia tutkailla, niin musiikillisina mielleyhtyminä tulee mieleen rikkinäinen blues, mali, kansansävelmät, gospel, improvisaatio ja ameriikan folkki. Lisäksi meikäläinen laulaa niinku langennut enkeli.


Löytyykö Ilosaarirokista tai sen klubeilta artisteja joita itse tahdot nähdä tai suositella muille?

Black Motor, joka on kotomaan tämänhetken varmaanki kovin jatsipumppu. Toivottavasti heidät on tajuttu buukata myös kaikille tämän kesän jatsifestareille. Toinen kova on The Sultans, joka soittaa lauantaina meidän jälkeen Kasettiasemalla. Se on kotomaan tämän hetken kovin bluesboogie duo. Toivottavasti se on tajuttu buukata kaikille tämän kesän bluesfestareille.


Muita terveisiä mahdollisille lukijoille?

Keep your lamps trimmed & boirning


Haastattelu: Ville Pirinen


< takaisin