Rokkikukko on kiekaissut

Rääkkylässä vuonna 1911 syntynyt Esa Pakarinen totesi laulussa Savolainen kalakukko: "Kalakukko kehvelj se ruokii on ruokoo, kaekki hyvät henget sitä immeisille suokoo. Kalakukko muikusta, justiin niin, voimoo se vallaa immeisiin." Vaikka Pakarinen ylistikin laulussa savolaisperäistä muikkukukkoa, sopivat sanat myös karjalaiseen versioon eli lanttukukkoon. Tai nyt kukkoihin yleensä. Tiedättehän mistä puhutaan? Kukot ovat niitä ruiskuoreen leivottuja lounaita, päivällisiä tai yöpaloja, jotka ovat kulkeneet mukana savotoilla läpi Suomen historian. Yksinkertaisesti parasta apetta mitä on. Puukonsivulla voita päälle, kylmä lasi maitoa kylkeen ja ai että! Pakarisen sanojen mukaan "siin on sulle leipä sekä särpimet".

Savossa on muikkukukko ja Karjalassa lanttukukko. Joensuun Popmuusikoiden toimistolla syntyi keväällä aimo riita siitä kumpi onkaan parempaa. Meillä kun tuo ruoka otetaan melkoisen vakavasti. Kiista oli yltymässä asemasotavaiheeseen ja alkoi uhata koko Ilosaarirockin järjestämistä, kunnes Paakarin Pajan leipurimestari Mika Karhinen asteli sisään ja esitti mahtavan ehdotuksen, entäpä jos unohdettaisiin kiistely ja luotaisiin Ilosaarirockiin täysin oma perinneherkku! Mikan päässä oli syntynyt nerokas ajatus festivaaliruuan kiistattomasta kuninkaasta, Rokkikukosta. Poppareiden toimistolla kiista vaimeni kuin salamaniskusta ja Rokkikukko päätettiin julistaa vuoden 2009 viralliseksi rokkievääksi.

Rokkikukko on monella tapaa täydellinen festivaaliruoka. Kukko on muotona monella tapaa koeteltu, sitä kannettu mukana metsällä, puutöissä, kylille reissatessa ja tansseissa ravatessa. Ruiskuori pitää paketin kasassa sisällön ravitessa ruumiin ja sielun. Monessa suhteessa festareilla juokseminen on kuitenkin samanlaista kuin savotalla työstäminen. Ruumis väsyy, jutut ovat ronskeja ja maha kaipaa kunnon murkinaa. Rokkikukko on ratkaisu ilkamoinnin väsyttämälle vatsalle. Rokkikukkoa tarjotaan liha, valkosipuli ja kasvisversioina. Kotimaisista aineksista kasattu kukko on taatusti täyttävä eväs, jonka avulla jaksaa illan rientää. Rokkikukkoa myydään festivaalialueella Kolmoslavan vastapäätä sekä festarialueen ulkopuolella Papinkadun S-marketin pihassa. Kaupoista kukkoa saa 29.6.–19.7. Mänkeehän maistelemaan.


www.paakarinpaja.fi
www.rokkikukko.fi
Rokkikukon ystävien Facebook-ryhmä


< takaisin

Rokkikukko