Aktivistien Ilosaarirock

Ilosaarirock on perinteisesti ollut myös kansalaisjärjestöjen näyttäytymispaikka. Järjestöt ovat voineet esitellä toimintaansa festivaalialueelle pystytetyillä kojuillaan. Tänäkin vuonna Ilosaaressa on esillä useita järjestöjä Unicefista Maan ystäviin ja Amnestysta Joensuun monikulttuuriyhdistys Jomoniin. Festivaalilla voi näin rokkailun lomassa myös parantaa maailmaa esimerkiksi allekirjoittamalla vetoomuksia tai liittymällä järjestöihin jäseneksi.

Monet järjestöistä ovat olleet esillä Ilosaaressa jo monena vuotena. Esimerkiksi Reilun kaupan puolesta ry (Repu) on tarjoillut reilun kaupan kahvia, banaaneita ja muuta purtavaa aiemminkin. Festivaalikävijät ovat ottaneet reilun kaupan tuotteet omikseen:

- Eräs asiakas sanoi kävelleensä pitkän matkan teltalle saadakseen reilun kaupan kahvia, sanoo Repun kojulla kahvia myyvä Annika Kettunen.

Kahvin, banaanien ja keksien myymisen lisäksi yhdistys jakaa tietoa eettisestä kuluttamisesta.

- Meillä on Puhtaat vaatteet -kampanja, joka käsittelee vaateteollisuuden eettisyyttä, kuten työntekijöiden oikeuksia tuotantoketjujen takana. Ihmiset ovat asiasta kiinnostuneita, koska vaatteita tarvitsevat kaikki, kertoo infotiskiä pitävä Repu-aktiivi Lotta Staffans.

Vaikka kysymykset maailmantalouden eettisyydestä saattavatkin kuulostaa raskailta rennoille rock-festareille, on yleisö kuitenkin aktiivien mukaan ollut kiinnostunutta kuulemaan asioista. Onhan rock monesti myös yhteiskunnallisesti kantaaottavaa. Festariyleisön kiinnostukseen ovat olleet tyytyväisiä myös Amnestyn kojua pitävät Laura Kumpuniemi ja Kari Lehti, jotka esittelevät romaneihin kohdistuvaa syrjintää vastustavaa Romaneita kohdellaan kuin roskaa -kampanjaa.

“Ihmiset eivät usein pidä Suomessa olevista romanikerjäläisistä, mutta kun asian taustoja valaisee, suhtautuminen muuttuu. Ihmiset ymmärtävät, että romanien köyhyys ja syrjintä Itä-Euroopassa ajaa ihmisiä pakoon muualle”, Kumpuniemi kertoo.

Joensuun monikulttuurisuusyhdistys JoMoni edustaa puolestaan paikallista joensuulaista järjestökenttää. Yliopistopiireistä virinnyttä rasisminvastaista Meille saa tulla -kampanjaakin mainostaneet yhdistyksen aktiivit kertovat festarikävijöiden olleen pääasiassa myötämielisiä kansainvälisyys- ja monikulttuurisuusteemojen suhteen.

“Ihan positiivisesti meihin on suhtauduttu, vaikka monet pelkäävät kampanjapaitojen aiheuttavan provosoitumista nakkikioskijonoissa, mikä on tietysti huolestuttavaa”, pohtii kampanjaa esitellyt Anni Rannikko.

Järjestöaktiivit päivystävät YleX-portin lähettyvillä vielä sunnuntaina, joten tiedostavat festarivieraat ehtivät vielä tutustumaan niiden antiin ja ehkä liittymään jäseneksikin. Tietoa reilusta kaupasta puolestaan saa järjestön teltalta Rentolavan lähettyviltä.

Aaron Kallinen