40 vuotta Ilosaarirockia

Vain muutama kuukausi takaperin aurinko hönkäili ilmaa helteiseksi, järvenpinta kimmelsi ja Laulurinteellä raikasi rokki Faith No Moren, Bad Religionin ja Dj Shadow'n kaltaisten artistien esittämänä. Nyt on taas lomat vietetty, koulureput pakattu ja kaulaliinat kaivettu kaappien hyllyiltä. On aika ryhtyä toimeen. Vaikka lehdet vasta kellastuvat kesän muistojen kanssa, on tulevan kesän Ilosaarirockin suunnittelu jo täydessä vauhdissa. Festivaali täyttää kesällä 40 vuotta, joka tarkoittaa kahta mahtavampia kemuja Laulurinteelle. Joensuun Popmuusikoiden toimistolla valmistellaan vuosisadan synttärijuhlia täyttä päätä, tarkoitus kun on järjestää äreimmät kinkerit mitä näillä kulmilla on nähty.

Ilmekilpailu

Juhlavuosi tuo tullessaan uusia tuulia, mutta myös perinteistä halutaan pitää kiinni. Eräs odotettu perinne on Ilosaarirockin ilmekilpailu, joka käynnistyy keskiviikkona 6. lokakuuta. Kilpailun osallistujilla on kuukausi aikaa suunnitella ja toteuttaa oma näkemys Ilosaarirockin juhlavuoden ilmeestä. Kilpailussa haetaan siis teosta, joka määrää miltä näyttää nelikymppinen Rokki!

Ilmekilpailu käynnistyy – Suunnittele ilosaarirockin ilme

Ilosaarirockin ilmekilpailu käynnistyy keskiviikkona 6.10. ja kilpailuaika päättyy 10.11. Kilpailun voittajaehdotuksesta muokataan tuttuun tapaan vuoden 2011 Ilosaarirockin ulkoasu kokonaisuudessaan. Mieti miltä sinun mielestäsi näyttää 40 vuotta täyttävä Ilosaarirock, rustaa ideasi paperille ja lähetä paperi meille Joensuun Popmuusikot ry:n toimistolle. Tältä sivulta löydät tarkemmat osallistumisohjeet. Ohjeisiin kannattaa perehtyä huolella.

Sen lisäksi, että saa olla mukana historiallisen vuosijuhlan suunnittelussa, voittaneelle teokselle on luvassa 2000 euron palkinto Ilosaarirockin vip-paketin kera. Kaikkien kilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan myös tulevan kesän Ilosaarirockiin myös kahden päivän pääsylippuja. Kannattaa siis osallistua!

Tehtävänäsi on suunnitella A3-kokoiselle paperitulosteelle kesän 2011 Ilosaarirockin ilme ja lähettää se keskiviikkoon 10.11. mennessä Ilosaarirockin toimistolle osoitteeseen Joensuun Popmuusikot ry, PL 240, 80101 Joensuu. Kilpailu on avoin kaikille ja tekniikka vapaa. Osallistuja voi tehdä useammankin teoksen.

Graafisen yleisilmeen tulisi kuvastaa sitä, mikä Ilosaarirockissa on olennaista, hyvää ja kaunista. Jokainen näkee tapahtuman oman suodattimensa läpi ja sinulla voikin olla tarjota juuri se näkemys, jota tietämättämme etsimme. Ilmeen ei siis tarvitse olla markkinointiväline, vaan tuntojen tulkki.

Voittaneen teoksen pohjalta muokataan ja toteutetaan monta graafisesti erilaista tuotetta. Teoksesta saavat ilmeensä mm. Ilosaarirockin verkkosivut, kaikki markkinointimateriaalit, oheismateriaalit, myyntituotteet ja festivaalialueen somisteet.

Ilmekilpailun ohjeet ja säännöt

 • teokset tulee lähettää A3-kokoisina paperitulosteina. Sähköisesti lähetettyjä ei käsitellä.
 • tekniikka on vapaa
 • kilpailuaika on 6.10. - 10.11.2010
 • teokset lähetetään osoitteeseen:
  ILMEKILPAILU
  Joensuun Popmuusikot ry
  PL 240
  80101 JOENSUU
 • lähetä työsi NIMETTÖMÄNÄ. Merkitse teoksen kääntöpuolelle NIMIMERKKISI. Laita yhteystiedot mukaan suljetussa kirjekuoressa. Laita tähän kirjekuoreen myös nimimerkkisi. Näin tiedämme mikä teos kuuluu kenellekin. Tuohon suljettuun kirjekuoreen tarvitsemme sinulta seuraavat yhteystietosi: nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.
 • kilpailuun osallistuneita teoksia ei palauteta tekijöille
 • Voit lähettää samassa kirjekuoressa ja samalla nimimerkillä useammankin teoksen.
 • voittajan palkkio on 2000 euroa ja se maksetaan joko verokortilla tai laskua vastaan sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen ilmoitetulle pankkitilille.
 • teoksen tulee olla tekijän/tekijöiden itsensä suunnittelema ja valmistama. Osallistujan tulee omata teoksen materiaaliin kaikki oikeudet. Voittajan kanssa allekirjoitettavalla sopimuksella kilpailun järjestäjänä toimiva Joensuun Popmuusikot ry lunastaa voittaneen teoksen omistusoikeuden itselleen. Popmuusikot ja sitä edustava mainostoimisto muokkaa teoksen materiaalista lopullisen kesän 2010 Ilosaarirockin ilmeen.
 • Joensuun Popmuusikot ry pidättää itsellään oikeuden jättää voittaja valitsematta kilpailuun osallistuneiden teoksien joukosta. Kilpailun raadin muodostavat Joensuun Popmuusikot ry:n edustajat. Raati kokoontuu joulukuussa kilpailun päättymisen jälkeen. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti joulukuun aikana. Uusi ilme julkaistaan Sulon päivänä 13.2.2011.

Vinkkejä työhön

 • lue alimmaisena tällä sivulla oleva "Rokkia viidellä vuosikymmenellä"
 • mieti mikä kuvastaa Ilosaarirockia parhaiten. Usein kilpailuun osallistuvat teokset ovat laadukkaita ja tyylikkäitä, mutta idealtaan rockfestivaalille vähemmän sopivia.
 • tutustu Ilosaarirockin verkkosivujen Festarielämää -osion teksteihin ja kuviin, niistä voi löytää oikean tunnelman ilmeen ideointiin.
 • nuotit, nuottiavaimet, soittimet ja aurinko ovat ehdotuksissa hyvin yleisesti näkyviä elementtejä. Harkitse tarkkaan käytätkö niitä, sillä niiden käyttö lipsahtaa helposti kliseen puolelle. Itse asiassa, niitä emme suosittele käytettävän.
 • tarkoitus ei ole tehdä valmista Ilosaarirockin julistetta. Tärkeintä on hyvä idea ja sen soveltuvuus eri käyttötarkoituksiin. Teoksen pohjalta muokataan monta erilaista tuotetta. Siitä saavat ulkoasunsa mm. Ilosaarirockin verkkosivut, painotuotteet, mainonta ja festivaalialueen somistus. Ilmeestä muokataan myös Ilosaarirockin ennakkotapahtumien ulkoasut.
 • kilpailutyötä varten voit hakea Ilosaarirockin logon yleisimmissä tiedostomuodoissa täältä (WinZip-paketti) tai täältä (StuffIt-paketti)

Lisätietoa kilpailusta

Joensuun Popmuusikot ry:n toimisto:
sähköpostitse: if.kcoriraasoli@oksa ,if.kcoriraasoli@irtak
puhelin: (013) 125 030

---

Rokkia viidellä vuosikymmenellä

Kuumana kesänä 1971 joensuulaiset musiikkiaktiivit intoilivat Turussa kertaalleen järjestytystä rokkifestivaalista ja manailivat kotikaupunkinsa mitättömiä mahdollisuuksia kuulla rockmusiikkia. Intoilusta ja manailusta syntyivät Joensuun Popmuusikot ry sekä ensimmäinen Ilosaarirock-festivaali. Kaupungin keskellä Ilosaaressa järjestetyssä tapahtumassa 500 lipunostajaa kuunteli kuorma-auton lavalla soittavia paikallisia yhtyeitä. Pääsyliput maksoivat kolme markkaa.

Vuosien ja useiden kolhujen saattelemana Ilosaarirock on kohonnut nykyiseen asemaansa Suomen suurimpien rockfestivaalien joukkoon. Nykyiseen paikkaansa Joensuun Laulurinteelle Ilosaarirock siirtyi kesällä 1991. Uusi nimenomaan suurtapahtumakäyttöön rakennettu festivaalialue mahdollisti puitteidensa puolesta tapahtuman kasvun. Ilosaarirockiin kiinnitettiin bändejä ympäri maailman ja yleisö löysi tiensä paikalle tuhatmäärin. Menestystarina oli valmis alkamaan.

Ilosaarirock on tätä nykyä kolmipäiväinen tapahtumakokonaisuus, joka kerää Laulurinteelle artisteineen ja työntekijöineen yli 27 000 kävijää päivää kohden. Kaikille halukkaille pääsylippuja ei riitä, festivaali on myyty jo ennakosta loppuun viimeisen 14 vuoden ajan. Talkootyö on isossa roolissa, festivaali työllistää yli 1500 talkoolaista. Monille paikallisille nuorille Ilosaarirock on ensimmäinen kosketus työelämään ja urheiluseuroille puolestaan vuoden tärkein tulonlähde, jolla taataan ympärivuotinen toiminta aina seuraavaksi kaudeksi.

Kesällä 2011 Ilosaarirock järjestetään 15.-17. heinäkuuta ja samalla vietetään festivaalin syntymäpäiviä, Ilosaarirock täyttää 40 vuotta. Ilosaarirock haluaa olla paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä rockfestivaali, joka tunnetaan omaleimaisesta ohjelmasta, tunnelmasta, toimivista järjestelyistä sekä asiakaspalvelusta ja ennakkoluulottomista uusista ideoista. Viime kesien ohjelma löytyy kunkin kesän verkkosivuilta.

Kertakäyttöisyys on kirosana

Ilosaarirock tiedostaa että tapahtumien järjestämisellä on vaikutus ympäristöön ja panostaa siksi ympäristönsuojeluun. Festivaali suosii joukkoliikennettä, kierrätystä ja ympäristöystävällisiä materiaaleja festivaalialueen palveluissa, vihreää sähköä ja reilun kaupan tuotteita. Ilosaarirockille myönnettiin vuonna 2008 kansainvälinen Green´n´Clean -ympäristösertifikaatti ensimmäisenä suomalaisena festivaalina. Tulevanakin kesänä kertakäyttöisyys on kirosana ja tapahtuma järjestetään sen oman ympäristölupauksen mukaisesti:

 1. Roskaaminen minimiin
 2. Tavara kiertoon
 3. Siistii pitää olla
 4. Hiilarit kuriin
 5. Sähköstä vihreää
 6. Liikenne aisoihin
 7. Reilut ostokset
 8. Vihreää asennetta

Uuden musiikin edelläkävijä

Ilosaarirock tunnetaan uuden musiikin edelläkävijänä. Festivaali tuo Suomen kesään tuoreita ja mielenkiintoisia artisteja sekä musiikkityylejä – nimiä jotka yllättävät paatuneimmankin musiikinystävän, mutta ovat jo seuraavana kesänä kaikkien huulilla. Vaikka tavoitteena on löytää tuoreita ja mielenkiintoisia esiintyjiä, ei ohjelman kokoamisessa unohdeta vanhempia, ja suurellekin yleisölle tutumpia artisteja. Samana päivänä on mahdollista kuunnella Nightwishin ja Ismo Alangon kaltaisia kestomenestyjä ja tutustua Jamaikan musiikkipiirien kuumimpiin tulokkaisiin. Tämä jo vuosia koeteltu tapa suosia uutta unohtamatta tuttua ja turvallista saa aikaan sen, että Ilosaarirockin asiakkaat ovat yhtä värikästä väkeä kuin lavoilla esiintyvät artistit. Tulevana kesänä Ilosaarirockissa esiintyy viidellä esiintymislavalla kolmen päivän aikana yli 70 yhtyettä.


< etusivulle

Ilosaarirockin taustalla toimiva Joensuun Popmuusikot ry on Pohjois-Karjalassa toimiva voittoa tavoittelematon yhdistys, joka perustettiin Ilosaarirockin tavoin 40 vuotta sitten. Yhdistys edistää ja tukee popmusiikin harrastusta Pohjois-Karjalassa sekä kohottaa sen taiteellista tasoa järjestämällä konsertteja ja seminaareja sekä jakamalla apurahoja ja stipendejä paikallisille muusikoille.

Joensuun Popmuusikot ry