15.-17.7.2011 Laulurinne, Joensuu

Aphex Twin (UK)

Konemusiikin armoitettu kylähullu

90-luvun alussa Cornwallin klubeilla ja kellareissa tapahtui jotain, mikä muutti populaarimusiikin maailman peruuttamattomasti. Herra nimeltä Richard D. James taikoi muokatuista syntetisaattoreistaan musiikkia, jolle ei ollut olemassa vertailukohtia. Tässä musiikissa Brian Enon kaltaisten pioneerien kauniit ambient-äänimaisemat joutuivat törmäyskurssille ruman ja likaisen detroit-elektron rikkonaisten rytmien kanssa.

Elektronisen musiikin historiaa on mahdotonta kirjoittaa mainitsematta Aphex Twin -levytyksiä Selected Ambient Works 85–92, Selected Ambient Works Volume II, ...I Care Because You Do ja Richard D. James Album. Näiden levyjen vaikutus ja nyrjähtäneet rytmit kaikuvat tänäkin päivänä ympäri musiikkimaailmaa, klassisesta metalliin saakka. Chris Cunninghamin kanssa yhteistyössä syntyneet musiikkivideot Come to Daddy ja Windowlicker ovat puolestaan jättäneet pysyvät jälkensä musiikkivideoiden kehitykseen ja katsojien mieleen.

Lukemattomilla pseudonyymeillä ja omalla Rephlex-levymerkillään musiikkia jatkuvasti julkaiseva Richard D. James on visionääri, työnarkomaani ja konemusiikin armoitettu kylähullu. Harvoin haastatteluja antava artisti kertoi hiljattain istuvansa kuuden valmiin pitkäsoiton päällä, jotka hän julkaisee tai jättää julkaisematta. Ilosaarirockin lavalle Aphex Twin saapuu mukanaan yksi tämän festivaalin historian massiivisimmista tuotantokoneistoista. Kesän tärkein elektronisen musiikin keikka on tämä.


< Takaisin

Aphex Twin
 
Rokumentti Ravintola Kerubi Joensuun Popmuusikot ry