The Exploited ei ole kuollut!

Sue-teltta on tupaten täysi kun lavalle ryntää punk legenda The Exploited. Oli tätä vähän jo odotettukin! Tuttu punainen irokeesi ja skotti murre, jonka ymmärtämiseen olisi välillä hyvä olla tekstitys. Teltta täysi vanhoja ja nuoria punkkareita ja kaikenlaisia kauniita sekopäitä. The Exploited, Ilosaarirock, Joensuu. Minä olin siellä.

Jos et vielä tiedä mikä Exploited on, tässä lyhyt oppimäärä hyvin subjektiivisesta näkökulmasta. Skotlantilainen bändi perustettiin 1979 ja eka levy Punk’s Not Dead ilmestyi 1981. Mutta kovin levy on ehdottomasti vuoden 1982 Troops of Tomorrow. Täysi klassikko. Tämän jälkeen tuli muutamia hieman epätasaisempia levyjä, kunnes tyyli muuttui trash-metallin suuntaan. Vuoden 2003 Fuck The System levy on tällä hetkellä uusin pläjäys, mutta seuraavaa albumia työstetään parhaillaan. The Exploitedin voi lokeroida, jos nyt sellaista joku haluaa tehdä, englantilaisen punkin toiseen aaltoon, hardcoreen. Tämän armottoman tyylin lippulaivana toimi bändi nimeltä Discharge.

Mutta mitä sitä sanoisi sitten itse keikasta? Rautaa. Ja kettinkiä. Ja vasaroita ja porakoneita ja kaikkea mistä lähtee kova ääni ja on ihan v***n miehekästä ja turboa. Energiaa riitti. Biisit kaahattiin läpi asiaankuuluvalla raivolla ilman hengähdystaukoja. Troops of Tomorrow, UK 82 ja U.S.A. sai kylmät väreet kulkemaan selkää pitkin. Punk’s Not Dead, Sex and Violence ja Exploited Barmy Army jytisi myös luihin ja ytimiin. Kitaristi pisti kyllä muutaman hevisoolotiluttelun liikaa, mutta sallittakoon tuo, tämän kerran. Loistavan keikan lopetti tunnelmallinen Fuck The System levyn päätösraita Was It Me.

Don’t mess with Exploited barmy army!

 

Teksti: Ville Räisänen


Aihe: Keikkajutut.