15.-17.7.2011 Laulurinne, Joensuu

Turvallisuus

Turvallisuus ja viihtyisyys kulkevat pitkälti käsi kädessä. Olipa tämän vuoden Ilosaarirock sitten ensimmäinen tai kolmaskymmenes festivaalikokemuksesi, toivomme että luet huolella läpi tämän osion.

Isoissa yleisötapahtumissa tilanteet saattavat vaihdella hyvinkin nopeasti. Seuraavassa muutamia perusohjeita, joiden mukaan kannattaa toimia mahdollisissa vaaratilanteissa.

 • noudata järjestyksenvalvojien antamia ohjeita
 • huolehdi itsestäsi ja kavereistasi
 • kunnioita lähiasukkaitten kotirauhaa. Älä mene pihoille tai varsinkaan käytä niitä vessoina.
 • vältä tiiviitä väkimassoja, jos tunnet olosi epämiellyttäväksi ahtaissa paikoissa. Lavanedustat, erityisesti isoimmilla lavoilla, ovat paikkoja, joissa yleisömassan paine voi kasvaa nopeastikin ja tilanne kehittyä tukalaksi.
 • jos kuitenkin joudut ruuhkaan tai paineeseen, säilytä malttisi. Älä vastusta liikettä, mutta tilanteen hellittäessä hetkeksi pyri poispäin. Yritä kaikin tavoin säilyttää tasapainosi. Käytä reilusti ääntäsi saadaksesi muiden huomio. Festivaalihenkilökunta ja muut festivaalivieraat auttavat sinua.
 • ilmoita heti järjestyksenvalvojille, mikäli huomaat onnettomuuden tai jonkin turvallisuutta vaarantavan tekijän tai minkä tahansa ongelman koskien omaa tai muiden turvallisuutta
 • jos tunnet suuren yleisömassan joukossa huimausta, pyydä lähintä henkilöä pitämään sinut jaloillasi. Pidä yllä kontakti sinua auttavaan henkilöön aina siihen saakka, kunnes tunnet olosi jälleen turvalliseksi.

Portit ja turvatarkastus

Festivaalialueelle johtaa kaksi porttia: pääportti Linnunlahdentien varressa Sue-lavan lähellä ja YleX-portti YleX-lavan läheisyydessä.

Porteilla järjestyksenvalvojat tekevät turvatarkastuksen kaikille tarkistaen ettei festivaalialueelle tuoda alkoholijuomia, -pulloja tai vaaralliseksi luokiteltavia esineitä.

Ajoittain porteille saattaa syntyä pitkiäkin jonoja työntekijöiden ja järjestyksenvalvojien määrästä ja ahkeruudesta huolimatta. Kannattaa siis tarkistaa pääsisikö toisesta portista nopeammin sisään.

Ei pulloja eikä vaaralliseksi luokiteltavia esineitä alueelle

Alkoholijuomien, lasitavaran, lastenruokapurkkien ja myös tyhjien tai vettä tms. sisältävien alkoholipullojen tuominen alueelle on kielletty. Ylimääräiset alkoholijuomat voit jättää porttien ulkopuolella sijaitseviin ilmaisiin viinanarikoihin. Alueella anniskellaan alkoholijuomia täysi-ikäisille neljällä rajatulla anniskelualueella.

Esineitä tai aineita, joilla voi vahingoittaa toista ihmistä ei saa tuoda alueelle. Kiellettyjä ovat siis ampuma- ja teräaseet, räjähteet, ilotulitteet ja soihdut. Myöskään pitkien sateenvarjojen tuominen alueelle ei ole sallittua. Kertakäyttösadetakkeja on myynnissä infopisteessä.

Tyhjien limupullojen tuominen alueelle vesipulloksi on sallittua. Alueella on useita vesipisteitä. Muistathan varsinkin helteellä nauttia muutakin kuin alkoholijuomia! Näin jaksat festaroida yöhön asti. Avaamattomat muoviset virvoitusjuomapullot, mehut ja muut vastaavat muoviset alkoholittomat virvokkeet saa tuoda alueelle.

Infopiste ja löytötavarat

Ilosaarirockin infopiste palvelee yleisöä läpi festivaaliviikonlopun. Infopiste löytyy Sue-lavan vierestä, noin 50 metriä pääportista (katso kartta). Festivaalin aikana löytötavarapiste toimii Infopisteessä. Kysy kadottamiasi tavaroita siis sieltä, samoin toimita sinne löytämäsi tavarat. Poliisilaitoksen löytötavaratoimisto ei ole viikonloppuna auki.

HUOM! Öisin ja maanantaina aamupäivällä info- ja löytötavarapiste palvelee pääportin vieressä sijaitsevassa Poppikopissa (katso kartta).

Festivaalin jälkeen maanantaina klo 12 jälkeen kaikki arvotavaraksi luokiteltava löytötavara toimitetaan Joensuun poliisilaitoikselle, josta tavaroita voi kysellä numerosta 071 875 6333. Muu kadonnut omaisuus päätyy Joensuun Popmuusikot ry:n toimistolle. Numerossa (013) 225 550 päivystää löytötavarainfo festivaalin jälkeisen viikon klo 9-16 välisenä aikana.

Poppikoppi

Pääportin vieressä sijaitseva Poppikoppi on ongelmanratkaisupiste (katso kartta). Siellä ratkotaan kaikki Ilosaarirockiin liittyvät kummalliset asiat, jotka eivät selviä infopisteessä tai muissa toimipisteissä. Jos ongelmasi koskee lippua, rannekkeita yms. on Poppikoppi oikea paikka. Poppikoppi on auki perjantaista maanantaihin. Poppikopilla on myös löytötavaroiden yöpäivystys.

Ensiapu

Festivaalialueen ensiapupiste on avoinna koko festivaalin ajan aina perjantaista maanantaihin saakka. Ensiapupiste sijaitsee Poppikopin vieressä pääportin välittömässä läheisyydessä (katso kartta).

Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystys on paikalla festivaalin ajan. Heidän puoleensa voi kääntyä mm. jos haluat tukea ja apua rikosilmoituksen teossa tai sulkea puhelimesi liittymän kadottua. Rikosuhripäivystys löytyy festivaalialueelta pääportin ja ensiavun läheisyydestä. Rikosuhripäivystyksen verkkosivut löytyvät osoitteesta www.riku.fi.

Poliisi

Poliisi päivystää festivaalialueella viikonloppuna.

Suojaa itseäsi

Festivaalialueella, varsinkin lavojen edustoilla, äänenvoimakkuuden ohjearvot saattavat ylittyä. Suojaa kuulosi ja käytä korvatulppia tai kuulosuojaimia. Korvatulppia on myynnissä Plugmasters ry:n pisteessä infokioskin vieressä.

Kondomeja jaetaan pääportin vieressä SPR:n Pluspisteellä ja YleX:n pisteellä YleX-teltan läheisyydessä. Myös leirinnän infokioskeissa on kondomeja jaossa.

Kamerat ja nauhurit

Esitysten luvaton taltiointi on kielletty (tekijänoikeuslaki § 2 ja 45). Videokameroiden ja nauhureiden tuominen festivaalialueelle on kielletty. Järjestyksenvalvojilla on tarvittaessa oikeus takavarikoida luvattomat tallennusvälineet ja tallenteet.

Eläimet

Eläinten mielestä kaikki Ilosaarirockin esiintyjät ovat äänekkäitä ja festivaaleilla on muutenkin liian rauhatonta. Toisin sanoen, lemmikkieläinten tuominen festivaalialueelle on kielletty!

Surffauskielto

Yleisön käsien varassa kelluminen eli surffaaminen, crowd surfing, on kiellettyä Ilosaarirockissa yleiseurooppalaiseen tapaan. Surffaaminen aiheuttaa liikaa vaaratilanteita ja lisäksi se haittaa mahdollista avuntarjoamista lavojen edustoilla. Myös olkapäillä istuminen on kielletty. Kieltoa ei ole annettu ilkeilymielessä, vaan tarkoituksena on varmistaa yleisön turvallisuus ja taata mukava elämys kaikille festivaalivieraille. Järjestäjät pidättävät oikeuden poistaa festivaalialueelta henkilöt, jotka eivät noudata tätä määräystä.

Muista käyttäytymissäännöt vedessä

Rentolavan läheisyydessä on kiva uida. Turvallisuutta ovat valvomassa järjestyksenvalvojien lisäksi ensiapupäivystäjät sekä veneissä päivystävät Joensuun Järvipelastajat. Jokaisen on silti syytä pitää huolta kaveristaan. Jos epäilet kaverisi jääneen uimareissulle, ilmoita siitä välittömästi rannan järjestyksenvalvojille.

Varustaudu Rokkiin oikein

Kun ottaa oikeita tavaroita mukaan, saa viikonlopun kulumaan mutkattomammin ja niin sanotut maalliset huolet jäävät vähemmälle. Mukavuutta lisää oikea pukeutuminen ja ennen kaikkea oikeiden kenkien valitseminen. Hyvät rokkikengät ovat sisäänajetut, kestävät ja mukavat kävellä. Alueella kun tulee ihan huomaamatta vaelleltua kilometritolkulla ja rakot jaloissa häiritsevät ikävästi festivaalista nauttimista. Juuri rakot ja hiertymät työllistävät eniten ensiapupisteen työntekijöitä.

Ohessa muutamia festivaalitarvikkeita, joita suosittelemme mukaan otettavaksi:

 • sadevarusteet tai jätesäkki repun pohjalle
 • lämmin pusero
 • päähine
 • rahaa
 • pyyhe/uikkarit
 • hammasharja
 • ruokaa (hyvin säilyvää)
 • vessapaperia
 • laastaria pienien haavereiden varalle
 • korvatulpat
 • särkylääkettä ja aurinkorasvaa
 • paperille tärkeitä puhelinnumeroita, kännykkä kun voi hävitä
 • kynä ja paperia nimikirjoitusten tai tärkeiden puhelinnumeroiden varalta

< Takaisin

 
Rokumentti Ravintola Kerubi Joensuun Popmuusikot ry