15.-17.7.2011 Laulurinne, Joensuu

UKK – Useimmin Kysytyt Kysymykset

Päivitetty 13.2.2011

Tässä muutamista keskustelupalstamme kestoaiheista yhteenvetoa. Jos mitä muuta tulee mieleen, niin toki palstalla voi edelleen kysellä. Mutta lukekaa ensin nämä, kiitos.

Verkkotoimitus

1. Keskustelupalstasta

Keskustelupalsta on tarkoitettu Rokväen yhteiseksi paikaksi, jossa on mahdollista keskustella kaikesta, kaikennäköisestä, toisia ihmisiä kunnioittaen ja netikettiä noudattaen. Palstaa moderoivat Verkkotoimitus ja Poppitoimisto.

Palstoilta poistetaan mahdollisimman välittömästi viestit, jotka sisältävät rasismia, väkivaltaa, yllytystä Suomen lakien rikkomiseen yms. Myös sisällöltään pelkästään loukkaaviksi tarkoitetut tai ylenmääräisen törkeät viestit kohtaavat delete-nappulan vastustamattoman voiman. Myös osia viesteistä saatetaan poistaa. Jankkaukseksi muuttuneita ketjuja saatetaan pistää lukkoon. Mikäli viesti on selvästi väärällä foorumilla, saatetaan se siirtää oikeaan foorumiin. Mikäli moderoinnin linjasta on valitettavaa, yhteys kannattaa ottaa Joensuun Popmuusikot ry:n hallitukseen osoitteen if.kcoriraasoli@ofni kautta.

Keskustelupalstalle on kirjoitettu omat yksityiskohtaiset ohjeet, jotka löydät keskustelupalstan yhteydestä täältä.

2. Festivaalin rakenne

Ilosaarirock on tapahtumakokonaisuus, joka kestää kokonaisuudessaan perjantaista sunnuntaihin. Varsinainen festivaali on lauantaina ja sunnuntaina ja festivaalilippu (tai siis ranneke, johon lippu on vaihdettu) oikeuttaa pääsyyn näinä päivinä festivaalialueelle. Siksi lipusta puhutaan joka paikassa kahden päivän lippuna ja siksi siinä lipussa myös lukee tämä sama "Kahden päivän lippu" hyvin isolla.

Lisäksi perjantaina on erillisiä klubitapahtumia. YleX- ja Rekkalavalla järjestetään Sulo-klubi ja Sue-lavalla Töminä. Lisäksi yhteistyössä eri kumppaneiden kanssa saatetaan järjestää vuosittain muitakin klubitapahtumia. Ravintola Kerubi toimii Ilosaarirockin aikana jatkoklubiareenana.

Näihin klubitapahtumiin täytyy liput ostaa erikseen. Klubiliput tulevat myyntiin maanantaina 4.4.2011.

Tarkemmat aikataulut, ohjelma ja lipunhinnat ilmestyvät bändit-osioon heti kun ne tiedetään.

3. Ikärajat

Ilosaarirockissa tai sen klubeilla ei ole ikärajoja. Alueelta ja klubeilta löytyville anniskelualueille ikäraja on 18 vuotta ja jokaisen on syytä varustautua todistamaan ikänsä.

Festivaalialueelle yli 60-vuotiaat ja alle 8-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Jälkimmäiset tosin vain huoltajan seurassa. Leirintäalueille ei ole ikärajaa.

4. Lipun hinta

Lipun hinta koostuu kaikesta siitä, mikä festivaalin järjestämisessä maksaa. Suurimmat kulut ovat bändit, järjestyksenvalvonta, tekniikka (lavat, äänentoistot, backline) ja siivous. Lisäksi on muitakin: painotuotteet, aidat, lippu, sähköt, verkkoyhteydet, alueen vuokra, korvaukset, vessat, rakennus, teltat, uinninvalvonta ja kovin paljon kaikkea muuta.

Lipun hinnan on ollut tapana nousta hyvinkin säännöllisin väliajoin. Tämä perustuu länsimaisen talouden perusasiaan eli siis siihen, että kaikki maksaa enemmän ajan mittaan. Tämä siis tarkoittaa paitsi hintojen, niin myös esim. palkkojen nousua. Kun hankkimamme tavarat ja palvelut maksavat enemmän, kohdistuu se meilläkin paineena korottaa lipun hintaa.

Vaihtoehtona lipun hinnan korottamiselle olisi tehdä julkisesta taloudesta tuttuja leikkauksia. Eli siis jos lipun hinta pidettäisiin aina vaan ennallaan, se tarkoittaisi sitä, että saisimme samalla rahalla yhä vähemmän. Siis esimerkiksi leikkaisimme menoja vähentämällä artisteja, vessojen määrää tai siivousta. Tämä kun ei tule kysymykseen, niin pakko on lipun hintaa välillä korottaa. Joka tapauksessa Ilosaarirockin lipun hinta on hyvin kohtuullinen verrattuna siihen mitä kaikkea sillä saa. Siis bändit, järjestelyt, nämä verkkosivut ja monet muut asiat. Nykypäivänä monet yhden yhtyeen stadionkonsertitkin maksavat usein enemmän kuin Ilosaarirockin kahden päivän lippu. Kun hinnan jakaa näkemiensä (vaikka aika vähäiselläkin) bändien määrällä, niin ei sitä kovin paljoa tule per artisti.

5. Lippujen mahdollinen loppuunmyynti

Ilosaarirockin kahden päivän lippu tulee myyntiin keväällä. Lippujen jälleenmyyjät eivät saa ottaa varauksia vastaan. Luettelo jälleenmyyntipaikoista ilmestyy myöhemmin kevätpuolella info-osioon. Lippuja myy myös Ilosaarirockin oma verkkokauppa.

Ilosaarirock on ollut loppuunmyyty yli 10 vuotta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että niin kävisi tänäkin vuonna. Järjestäjien puolella on ihan joka vuosi jännitys kipristellyt lipunmyynnin aikana, koska ikinä ei voi tietää. Ja varsinkin kun joka vuosi tuntuu vaan ilmestyvän yhä enemmän ja yhä parempia festivaaleja Suomen kesään.

Mikäli lippuja ei myydä loppuun ennakossa, vaan niitä jää myytäväksi portille, on hinta hieman suurempi.

6. Lipun väärentäminen ja/tai trokaus

Liput on numeroitu ja varustettu kovin monella muullakin väärennystä hankaloittavalla tekijällä. Tällä pyritään estämään väärennökset. Kaikki liput tarkastetaan rannekkeenvaihdon yhteydessä nopeilla, mutta luotettavilla välineillä.

Lipun ja/tai rannekkeen väärentämisestä seuraa rikossyyte.

Muun kuin oman rannekkeen käyttäminen katsotaan väärennykseksi eli ranneketta ei ole mahdollista siirtää henkilöltä toiselle. Syistä tarkemmin UKK:n viimeisessä kohdassa.

Lippujen myynti on kielletty Ilosaarirockin keskustelupalstalla ja niitä koskevat viestit tullaan poistamaan. Ei meillä ole mitään sitä vastaan, jos jonkun suunnitelmat muuttuvat ja myy oman lippunsa pois, mutta kun näitä on mahdoton keskustelupalstalla erottaa tapauksista, joissa pyritään tienaamaan moraalittomasti rahaa. Mitään juridisia keinoja meillä ei trokareita vastaan ole, mutta ainakaan he eivät voi hyödyntää meidän keskustelupalstaamme hämärissä puuhissaan.

Suosittelemme ettei kukaan ostaisi trokattua lippua tuntemattomalta, koska tähän tilanteeseen sisältyy myös väärennösriski ja sitä kautta riski joutua syytteeseen. Mikäli kuitenkin turvautuu tällaisen, kannattaa lipun myyjältä kysyä henkilöllisyyspapereita, koska väärennöksestä joutuu itse joka tapauksessa liemeen.

7. Bändien hankinta

Kotimaiset artistit ovat Ilosaarirockin aikana useimmiten hyvin saatavissa. Tosin heilläkin voi olla muualla keikkoja samaan aikaan, bändi voi olla levyttämässä tai tauolla tai sitten he ovat muuten pääsemättömissä. Nykyään ovat myös yleistyneet niin sanotut yksinoikeuskeikat, joissa kotimaiset artistit rajoittavat kesän suomalaiset festarikeikkansa yhteen, kahteen tai kolmeen. Ohjelmaryhmä valitsee Ilosaarirockiin sopivia ja päteviä bändejä talven aikana ja ohjelma julkistetaan keväällä.

Ulkomaisten artistien kohdalla tilanne onkin jo hankalampi. Karkeasti ottaen on hyvin vähän syitä, miksi tänne kannattaa tulla esiintymään ja hyvin paljon syitä miksi ei. Artistien kiertueista ja keikoista ovat usein päättämässä nimenomaan ihmiset, joiden tehtävänä on hoitaa artistin taloutta mahdollisimman hyvin. Juuri siksi Suomi ja Joensuu eivät ole niitä maailman halutuimpia keikkapaikkoja. Kun samaan aikaan on tuolla keskisemmän Euroopan valtavilla levymarkkinoilla myös kiivas festivaalikausi käynnissä, niin kovin usein keikkamatka suuntautuukin sinne. Joka vuosi tehdään ns. tarjouksia kymmenistä ulkomaalaisista artisteista, mutta kovin harva siis tarttuu täkyyn. Tarjous tarkoittaa sitä, että järjestäjä tekee itseään sitovan esityksen artistille, että tämä tulisi esiintymään festivaaleille tiettynä aikana tiettyyn hintaan. Näihin tarjouksiin artistit ja heidän managementtinsa sitten vastaavat. Kun ja jos yhteisymmärrykseen päästään, sovitaan käytännön asioista ja allekirjoitetaan sopimukset. Vasta tässä vaiheessa julkistetaan artistin tulo festivaalille. Suullisesti luvattuja ja "nyt näyttää hyvältä" -tyyppisiä artisteja ei Ilosaarirockissa julkaista. Suurpiirteisenä nyrkkisääntönä voidaan kyllä sanoa, että suurin piirtein kaikkia toivottuja artisteja on yritetty, paljon toivottuja jopa useita vuosia. Joitakin jopa toistakymmentä vuotta.

Artisti voi tiettyjen, sopimuksissa määriteltyjen seikkojen perusteella purkaa esiintymissopimuksen järjestäjän kanssa. Käytännössä keikkoja peruuntuu hyvin monenlaisten syiden takia. Jokin aika sitten eräs bändi jäi saapumatta, kun keikkabussi kärähti alta ulkomailla. Lennoilta on myöhästytty, sairautta tullut, bändit ovat hajonneet. Jäipä kerran eräs kotimainen artisti vain ihan ilmoittamatta pois. Mutta kaikin voimin pyritään asiat tekemään niin, että ohjelmanmuutoksia ei tulisi. Sopimuksia ei pysty kiristämään, koska kukaan ei sellaisia suostuisi allekirjoittamaan. Asia muuttuu ainakin vähän ymmärrettävämmäksi, jos ajattelee itseään artistin tilalle: eli mennäkö kauas tekemään keikka pienelle markkina-alueelle vai mennä tuohon paljon lähemmäs tekemään keikkaa isolle markkina-alueelle.

Mikäli ohjelmaan tulee peruutuksia, niistä pyritään ilmoittamaan mahdollisimman nopeasti ja tietysti etsimään suurin piirtein samaa tyyliä oleva paikkaaja. Mitään takuuta ei musiikkimaailman luonteen takia tästä kuitenkaan voi antaa.

Nopeimmin tietoa mahdollisista ohjelmanmuutoksista saa postituslistalta ja Ilosaarirockin kotisivuilta. Älkääkä uskoko festarihuhuja, ne vain pilaavat päivää tavalla tai toisella, vaikka eivät pidä paikkaansa kuin kerran miljoonassa tapauksessa ja sekin on pelkkää sattumaa. Oikea ja ajantasainen tieto ohjelmasta löytyy aina bändit-osiosta.

8. Ilosaarirockin ohjelmalinjaukset

Ilosaarirock on perinteikäs, taiteellisesti korkeatasoinen rockfestivaali, joka esittelee erilaisten musiikkityylien mielenkiintoisimpia nimiä. Artisteja ei hankita listasijoitusten mukaan, mutta ei menestys ole estekään. Festivaalilla on vahva marginaalitausta, ja tämä näkyy mm. vahvana punkin ja heavyn edustuksena. Heavyhän on viime vuosina noussut suorastaan hovikelpoiseksi, mutta ei siitä niin pitkään ole, kun se oli hyvin tukevasti marginaalissa. Myös jatkuvasti suosiotaan kasvattanut rytmimusiikki on olennainen osa Ilosaarirockia. Ja nimen mukaan tietysti myös rock. Hyvinkin monenlaiset artistit sopivat Ilosaarirockin taiteellisesti kunnianhimoiseen ilmapiiriin, jossa musiikkidiggareita pyritään tosissaan palvelemaan. Me kun uskomme, että festivaaleilla voi esitellä yleisölle uusia, nousevia kykyjä.

Ohjelmavalinnat Ilosaarirockiin tekee ohjelmaryhmä, joka itsenäisesti ja suurempia huutelematta kokoaa mahdollisimman Rokin näköisen ohjelman. Mukana on hyvin erilaisia ihmisiä ja musiikkimakuja ja keskustelu lainehtii välillä isostikin. Mutta tästä mekkaloinnista sitten syntyy se monipuolinen ja tasokas ohjelma, joka on yksi Ilosaarirockin keskeisiä kantavia voimia.

Ohjelman mieleisyys on sitten jo ihan eri asia kuin ohjelman tasokkuus. Kaikkia ei voi miellyttää joka kohdassa, joitakin ei oikein ollenkaan. Sitä paitsi festivaali, jossa olisi vain pelkkiä "pakko nähdä"-bändejä, olisi varsin painajaismainen tapaus: hirveä kiire, päällekkäisyyksiä ja silloin olisi myös pakko jättää oheispörinät sikseen.

Ilosaarirockin ohjelma ei ole ketään kohti suunnattu loukkaus, vaan yksi mahdollinen tapa koota mielenkiintoisia esiintyjiä yhteen. Kaikkien musiikkimakua ei varmasti voida tyydyttää, mutta siksi on myös olemassa hyvinkin erilaisia festivaaleja. Kyllä kullekin löytyy se oma ja mieleisin vaihtoehto, koska myös kesän 2011 Rokin kanssa samana viikonloppuna järjestetään puolenkymmentä festivaalia eri puolilla Suomea.

9. Esiintyjätoiveiden merkitys

Keskustelupalstaa seurataan Poppareiden keskuudessa hyvin tarkasti. Asian voi ajatella vaikka niin, että jos kellä on joku iso, rakas ja työläskin harrastus ja ihmiset keskustelevat siitä verkossa, niin kyllä se on ihan järkeenkäypää, että se keskustelu kiinnostaa. Kaikkien ihmisten lempiaihe kun on kuitenkin muodossa tai toisessa oleva minäminäminäminä.

Keskustelun vaikutusta ohjelman hankintaan voi tarkastella kahdella tasolla. Vaikutusta sillä on ohjelmaryhmän ihmisiin ja siihen, että he kaikki ovat kiinnostuneita siitä mitä omista tekemisistä sanotaan. Ja kun tätä festivaalia kuitenkin Rokväelle tehdään, järjestäjät eivät yleensä ehdi näkemään bändeistä kuin sattumanvaraisen vilauksen ohi kulkiessa. Sen sijaan keskustelulla ei, ikävä kyllä, ole vaikutusta siihen miten bändejä on saatavissa. Bändihankinta kun ei ole mitään shoppailua bändikaupassa, vaan monenlaisten muuttujien sovittelua. Varsinkin ulkomaisten artistien kohdalla toiveet kannattaisi lähettää bändille päin, sillä maailma on täynnä hienoja artisteja, joita kyllä ottaisimme, jos he tulisivat.

10. Soittoaikataulut

Soittoaikataulu syntyy varsin myöhään ja sen laatimiseen vaikuttaa hieman yli miljoona pientä asiaa. Lentoaikataulut, artistien muut keikat ja mieltymykset, soittotyyli jne. Näistä palasista sitten kootaan Rokkiviikonlopun "lukujärjestys". Ilosaarirockissa soittojärjestys ei ole arvojärjestys, vaan sekä lauantaille että sunnuntaille haetaan aina juuri siihen päivään sopivia aloittajia. Luonnollisesti päälavan viimeiseksi haetaan kohokohtia, mutta mitään virallisesti nimettyjä pääesiintyjiä Rokissa ei ole.

YleX-lavan, Rentolavan ja Sue-lavan soittoaikatauluissa pyritään siihen, että samantyyppiset artistit eivät soittaisi samaan aikaan. Se ei tietysti estä sitä, etteikö monikin voisi tykätä juuri samaan aikaan esiintyvistä artisteista. Mutta kun musiikkimakuja on niin paljon, niin väkisinkin tulee jonkun mielestä pahojakin päällekkäisyyksiä. Mutta sille ei oikein mitään mahda.

11. Alkoholi ja siihen liittyvät määräykset

Alkoholiin liittyvissä asioissa festivaalin järjestäjä noudattaa viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä. Nämä puolestaan perustuvat Suomen lakeihin, joita ovat säätäneet kansan valitsemat kansanedustajat. Festivaalin järjestäjillä ei näihin lakeihin, määräyksiin ja sääntöjen soveltamisiin ole päätösvaltaa, vaan niitä on noudatettava. Käytännössä ainoa vaihtoehto kun on sitten olla järjestämättä festivaalia lainkaan.

Omien alkoholijuomien ja lasitavaran tuominen alueelle on kielletty. Myöskään esineitä, joilla voi vahingoittaa toista ihmistä, ei saa tuoda alueelle. Ylimääräiset juomat voi jättää porttien ulkopuolella sijaitseviin ilmaisiin viinanarikoihin. Viinanarikassa on viranomaisilta saatujen ohjeiden mukaan kysyttävä henkilöltä paperit, mikäli vaikuttaa tarpeelliselta varmistaa henkilön täysi-ikäisyys. Mikäli henkilö ei ole täysi-ikäinen, hänelle ei lain mukaan saa luovuttaa haltuun alkoholia.

Lasitavaran tuominen festivaalialueelle on kielletty, ja järjestyksenvalvojalain 8 §:n 4. momentin mukaan järjestyksenvalvojilla on oikeus tarkistaa festivaalivieraat. Alueella anniskellaan alkoholijuomia rajatuilla anniskelualueilla. Niiden sijainti ja laajuus ovat viranomaisten määrittelemiä.

Lakia ja järjestystä valvoo poliisi, joka voi tehdä hieman erityyppisiä ratkaisuja oman harkintavaltansa puitteissa. Kuten esimerkiksi Seinäjoella ja Joensuussa poliisit voivat päätyä erilaisiin määräyksiin. Käytännössä lähes kaikki alkoholiin liittyvät määräykset festivaaleilla ovat joko suoraan lakikirjasta tai viranomaisten lakeihin ja asetuksiin pohjautuvia määräyksiä.

Festivaalin anniskelualueiden lupien saamiseksi on järjestäjän pystyttävä tinkimättömästi täyttämään viranomaisten määräykset. Tämä on hyvin ratkaisevaa sikäli, että nykyisellä lipunhinnan tasolla olisi festivaalia täysin mahdotonta järjestää ilman anniskelualueilta saatavia tuloja.

Alueelle saa tuoda kirkkaissa muovipulloissa omia, alkoholittomia juomia. Järjestyksenvalvojat voivat tarkastaa, että sisältö tosiaan on alkoholitonta.

12. Varastelu

Kun on koolla paljon ihmisiä, on joukossa melko väistämättä myös varkaita. Itse tavaroiden katoamisen lisäksi varkauksissa on harmina mielipaha, käytännön vaikeudet ja muut asiat jotka voivat pilata pahastikin kauan odotettua festivaaliviikonloppua. Varkaudessa kun ei ikinä katoa vain tavaraa, vaan se myös satuttaa useimpia ihmisiä henkilökohtaisen hyökkäyksen lailla. Rikoksen uhriksi joutunut voi hakea apua, vaikka ihan pieneltäkin tuntuvaan asiaan, rikosuhripäivystyksestä. Siellä autetaan sekä konkreettisissa että vähän henkisemmissäkin asioissa, www.rikosuhripaivystys.fi.

Muutamia ohjeita:

  • Ota mukaan vain mitä tarvitset. Jätä kotiin kaikki arvoesineet, mitä et välttämättä tarvitse.
  • Jos tulet autolla, sijoita KAIKKI tavarat aina takakonttiin/pois näkyvistä. Ei edes kasetteja/cd-levyjä/ruokaa näkyville! Pienien tavaroiden menettäminen ei niinkään tunnu, mutta ikkunan korjaus on kalliimpi juttu. Tämä sama fakta kannattaa muistaa aina, parkkeerasit sitten vaikka Naantalin vanhainkodin pihalle.
  • Jos et tule autolla, niin kaikki tavarat voi jättää narikkaan. Kaikki telttaan jäävä kun voi hävitä.
  • Jos nukut, niin säilytä tavaroitasi makuupussin sisällä jos mahdollista. Tosin röyhkeät varkaat, ainakin tuolla Euroopassa, ovat myös tiettävästi viiltäneet pussin jalkopäitä auki. Myös nukkuvien ihmisten telttoihin on häikäilemättä tultu sisään ja napattu reppuja mukaan.
  • Hanki matkavakuutus itsellesi ja tavaroillesi tai varmista että sinulla jo on sellainen. Matkavakuutuksen voi hankkia muiden vakuutusten yhteydessä (ei kallis), tai sitten vähintään viikonloppua varten, ainakin jos kamera, kallis kännykkä tai vaikkapa uusi teltta mukana. Ota selvää vakuutusten ehdoista AINA etukäteen, sillä ne voivat sisältää hyvinkin vaihtelevia kohtia.
  • Jos jotain varastetaan, tee HETI rikosilmoitus. Vakuutus ei korvaa muuten mitään. Ja poliisilla on näin paremmat, joskin edelleen pienet mahdollisuudet saada varas kiinni.
  • Säilytä rahaa ainakin parissa eri paikassa, niin kaikkea ei viedä kerralla.
  • Jos käytät pankki-/luottokortteja, ota niiden kuoletusnumerot pariin paikkaan talteen. Jos kuitenkin katoavat ja numeroita ei ole, niin soita vaikkapa numerotiedusteluun ja kysy sieltä. Ja vaikka kuoletuksen jälkeen löytäisitkin omat korttisi, älä käytä niitä, koska se tulee kalliiksi. Rikosuhripäivystys auttaa festivaalialueella tämmöisissä tapauksissa.
  • Ota selvää etukäteen myös miten mahdollisesti häviävä kännykkäsi on mahdollista sulkea.
  • Festarialueelle kannattaa ottaa vain vähän tavaraa mukaan, eli vain kaikki absoluuttisesti tarpeellinen. Lompakkoa ei pidetä repussa, vaan esim. rahat pienessä pussissa farkkujen etutaskussa tai jossain vaatteiden alla. Tähän tarkoitukseen saa esim. laukkukaupoista käteviä pussukoita.

Jos jotain kaikesta huolimatta viedään, niin kerro HETI poliisille.

13. Kuvauskielto

Kuvauskielto Ilosaarirockissa on olemassa siksi, että artistisopimuksissa velvoitetaan tilaisuuden järjestäjää estämään luvattomien ääni/kuvatallenteiden teko keikkatilanteessa. Tämä siksi, että artistit ja heidän taustavoimansa eivät halua ihmisten tallentavan esiintymisiä ilman maksua. Se on hyvin luonnollista, koska kyseessä on heidän työnsä ja toimeentulonsa. Jokainen kun haluaa palkkaa omasta työstään. Rockin soittaminen, esittäminen ja taltioiminen on artistien elinkeino ja tallennuskielto suojelee sitä. Nämä tavallisesta festarivieraasta kovilta tuntuvat säännöt on tarkoitettu nimenomaan ammattilaista piraatti/bootleg/yms. toimintaa vastaan. Käytännössä yritetään aina tasapainoilla sen kanssa, että järki olisi mukana ja sopimusten kirjain ja henki täyttyisivät.

Käytännössä normaalikameroilla kuvaavien ihmisten toimintaan ei yleensä puututa, mutta joskus on artistien kiertuehenkilökunta määrännyt järjestäjien edustajat puuttumaan tilanteeseen. Silloin se on pakko tehdä, koska sopimuksessa kuvauskielto on. Muutoin seuraukset voisivat olla taloudellisesti ikäviä tai tilanne voi johtaa jopa artistien esiintymisten perumiseen.

Tavallisia kameroita (digi tai muita) ei tulla festivaalin aikana takavarikoimaan. Mikäli jonkun kuitenkin katsotaan käyttävän näitä tallennusvälineitä ammattimaisesti ja/tai luvattomasti, voidaan väline festivaalin ajaksi takavarikoida. Välineet toki palautetaan festivaalin jälkeen. Niin kauan kun hommassa on kysymys omien muistojen tallentamisesta itselle, eikä siinä pyritä tallentamaan kuvia, ääntä tai niiden yhdistelmää ammattimaisesti tai ansaintatarkoituksessa, niin asiat ovat yleensä melko selviä. Videokuvassa rajaa voi vetää vaikka siihen, että jos ottaa muutaman kymmentä sekuntia pikkukameralla, niin ok. Mutta jalustalla kuvaaminen tai kokonaisten settien kuvaaminen on sitten tietysti ihan eri asia. Mutta jos kuvaa 30 sekuntia sitä kun kaveri tanssii, niin siitä vaan.

Kaiken kaikkiaan on digitaalisen kehityksen myötä yhä hankalampaa yhdistää kaksi sinällään ymmärrettävää halua: yleisön halun taltioida muistoja ja artistien halun suojella elinkeinoaan. Tällä hetkellä ollaan näissä asioissa rajujen muutosten kourissa ja siksi pyydämmekin yleisöltä ymmärtämystä ja kärsivällisyyttä näissä asioissa.

14. Roskat, siivous ja kierrätys

Paljon ihmisiä samassa paikassa festarifiiliksissä takaa sen että roskaa syntyy. Siitä ei ikinä pääse eroon, vaikka roskan määrää pyritään vähentämään eri tavoin. Ikävä kyllä silti arviolta noin neljä roskaa viidestä päätyy muualle kuin roskakoriin.

Roskien syntyä yritetään vähentää, mutta se on varsin hankalaa. Aluetta siivotaan koko ajan festivaalin alusta lähtien, varsinaisen siivouksen keskittyen tietenkin lauantai- ja sunnuntaiaamuun ja tietysti festivaalin jälkeiseen aikaan. Järjestäjien vastuuseen kuuluu myös festivaalin lähialue, joka ulottuu varsin pitkälle Laulurinteen ympäristöön. Siivous on myös yksi suurimmista kuluista festivaalin järjestämisessä.

Myös kierrätystä tehostetaan vuosittain festivaalilla. Viimeisen parin vuoden aikana myös yleisöalueilla on kerätty biojätettä. Kokonaisuudessa vuonna 2010 talteen saatiin 17% kierrätettävästä jätteestä. Keräystä jatketaan ja parannetaan entisestään. Kierrätyspisteitä on sijoitettu ympäri festivaali- leirintäaluetta. Niissä kerätään talteen mm. biojäte, sekajäte ja metalli.

Festivaalin aikaan täysi roskis on hyvin harvinainen, ellei peräti yksittäinen näky. Roskia sen sijaan löytyy aina runsaasti maasta roskiksien vierestä. On harkittu myös roskiksien sijoittamista entistä enemmän festivaalialueen ulkopuolelle, mutta ilkivallan ja varkauksien vaara on kovin ilmeinen. Rikkoutuneet roskikset joudutaan aina korvaamaan ja kulut nousevat vaikuttaen sitä kautta lipunhintaan. Parempia ratkaisuja etsitään joka kesä.

Roskiksia pyritään pitämään auki, koska sillä on selvä vaikutus roskien päätymiseen oikeaan paikkaan. Tyypillinen festivaali-ihminen jaksaa heittää roskan avoimeen roskikseen, mutta harvemmin avata suljettua roskista ja laittaa roskaa sinne. Roskikset ovat vain usein suljettuja, koska niiden päälle joku saattaa istahtaa tai kiipeää tähyilemään päälavan esiintyjää. Suljettujen roskisten päällä ja vieressä on hyvin pian roskia runsaasti. Avoimissa roskiksissa osa on sentään päätynyt sisäpuolelle.

Toivomme kunkin pyrkivän vähentämään roskien määrää ja myös toimittamaan omat roskansa kierrätysroskikseen. Hoida oma osuutesi siivoamisessa, niin helpotat kaikkien elämää!

15. Erilaiset ikäviltä tuntuvat määräykset ja hinnoittelut

Aika ajoin tulee vastaan rajoituksia tai määräyksiä, jotka ihmisistä tuntuvat ärsyttäviltä tai jopa kohtuuttomilta. Silloin on kysymys siitä, että massatapahtumassa on pakko vetää suoria linjoja, joissa ei auta lipsua, koska se johtaisi kaaokseen, eikä kellään olisi kivaa.

Esimerkiksi henkilökohtaisen rannekkeen antamisesta kaverille kesken viikonlopun on kysytty muutamia kertoja. Tässä olisi yksilön kannalta olemassa sinällään järkevä ja kohtuullinen tarve (siirtää ranneke kaverille), mutta jossa massatapahtuman järjestäjän on mahdotonta tulla vastaan. Jos tällainen rannekkeenvaihtomahdollisuus järjestettäisiin, se olisi melkoinen määrä lisää liikkuvia osia järjestelyihin. Koska vaihtaminen olisi melko varmasti varsin yleistä, vaatisi se mittavat järjestelyt, tiedottamiset ja suunnittelut. Lisäksi se todennäköisesti lisäisi paikalle saapuvien ihmisten määrää niin, että parkkipaikat ja leirintä täyttyisivät ja aiheuttaisi sitä kautta tulisi lisää kustannuksia järjestelyihin. Käytännössä syntyisi myös rannekekimppoja, jotka pyörittäisivät vuorojärjestelmää ja työllistäisivät näin hyvin runsaasti järjestäjiä. Muun muassa näiden syiden takia on rannekkeen siirtäminen kaverille mahdotonta.

Toinen hyvä esimerkki tästä massatapahtuman logiikasta on autoissa yöpyminen parkkipaikoilla, joka on siis kiellettyä. Kysymys ei ole ihmisten kiusaamisesta tai rahanahneudesta, vaan siitä, että jos autoissa yöpyminen olisi sallittua, syntyisi festivaalialueen lähistölle laaja, huonosti valvottu ja hyvin epämääräinen "leirintäalue". Muutaman ihmisen yöpymisestä autossa ei ole haittaa, mutta laajamittaisesti se aiheuttaisi lähialueilla levottomuutta, roskaamista ja ihan suoranaisia turvallisuusriskejä. Siksi se on kokonaan kielletty. Varsinaisilla leirintäalueillahan on palveluja (siivous, vessat, järjestyksenvalvonta), jotka estävät häiriöiden syntymistä. Ja jos parkkipaikalle järjestetään nämä samat palvelut (jotka muuten maksavat tosiaan jollekin jotakin), niin silloin se olisi oikeastaan leirintäalue. Ja tästä pitäisi kerätä suurempi hinta, että toimintaa voitaisiin pyörittää noine oheispalveluineen.

Myös narikan maksullisuudesta on valitettu. Tähänkin maksuun on ihan muut syyt, kuin halu tienata muutama euro lisää. Jos narikkamaksua ei olisi, kävisivät ihmiset todennäköisesti hyvin, hyvin paljon useammin repuillaan. Jolloin tarvittaisiin enemmän henkilökuntaa, jolloin taas tarvittaisiin suuremmat työskentelytilat ja siis enemmän kontteja ja aluetta niiden alle jne jne. Viinanarikkahan on maksuton. Siksi siis tuo maksu narikassa, että se on kannustimena sille, että jokainen suunnittelee tämän palvelunkäytön järkevästi.

Nämä edellä olevat ovat siis esimerkkejä siitä, että asioilla on tosiaan ihan järkevät syynsä, vaikka ne nihkeiltä tuntuisivatkin. Tällaisia massatapahtumat vaan ovat; asioita joudutaan säätelemään yksilön näkökulmasta joskus kohtuuttomankin tuntuisesti. Mutta jos niin ei tehtäisi, niin lopputulos olisi kaaos, rosmous ja hävitys. Kun yli 20 000 ihmistä laitetaan noin pienelle alueelle yhtä aikaa, on vaan monta kertaa laitettava yleinen etu yksilön edun edelle.


< Takaisin

 
Rokumentti Ravintola Kerubi Joensuun Popmuusikot ry