15.-17.7.2011 Laulurinne, Joensuu

Mitä Ilosaarirock tekee ympäristön hyväksi?

Festivaalin järjestäminen kuluttaa sähköä, aiheuttaa liikennettä ja tuottaa runsaasti jätettä. Näistä ympäristölle haitallisista vaikutuksista ei tulla koskaan pääsemään täysin eroon, mutta kulutusta ja jätemääriä on mahdollista pienentää hankintojen, siivouksen ja kierrätyksen avulla.

Sähkö

Ilosaarirock on mahdoton järjestää ilman sähköä, se on sanomattakin selvää. Lauantain päättävää Sielun Veljien keikkaa ei odottavat saattaisivat pettyä pahasti pimeässä esitettyyn akustiseen settiin, jota ei olisi sähköisesti vahvistettu. Sähköä tarvitaan, mutta sitäkin on mahdollista hankkia ympäristökuormaa pienentävällä tavalla.

Ilosaarirockin verkkovirrasta 100% on Pohjois-Karjalan Sähkön vihreää sähköä, joka tuotetaan vesi-, tuuli- ja puuvoimalla eli pelkästään uusiutuvalla energialla. Sähkön kulutusta tarkkaillaan ja lasketaan tapahtumassa hyvinkin tarkkaan. Jokaiselta festivaalin toimipisteeltä, ääni- ja valotoimittajalta, yhteistyökumppanilta ja myyntipaikkalaiselta pyydetään tarkat laskelmat sähkölaitteiden kulutuksista ennen festivaalia. Tilanteen mukaan tarpeista tingitään, jotta saadaan kuormitusta pienemmäksi. Vähän sähköä kuluttaville myyntipaikkalaisille voidaan myöntää sähköetu, joka tarkoittaa alennusta paikan vuokrasta.

Keikkojen valaiseminen vie paljon energiaa, mutta onneksi uusi teknologia tulee apuun. Tänä vuonna Ilosaarirockin Sue-lava valaistaan vähän kuluttavilla LED-lampuilla. Valokattauksen toteuttava Viiking Musiikki lupaa tehdä vähintään yhtä mahtavan valospektaakkelin kuin edellisvuosina, vain huomattavasti pienemmällä kulutuksella.

Vesi

Pulloveden juominen aiheuttaa ylimääräistä jätettä ja kertakäyttöiset vesipullot ovat maailman mittakaavassa typerältä tuntuva ympäristöongelma. Ilosaarirockille kertakäyttöisyys on kirosana, jonka vuoksi vesipulloja kannustetaan täyttämään. Festivaalialueelle järjestetään parikymmentä vesipistettä asiakkaiden ja myyntipaikkalaisten käyttöön. Vesipisteiden vesi on pullovettä raikkaampaa, hyväksi havaittua Joensuun vesijohtovettä. Alueelle saa tuoda tyhjiä tai avaamattomia limupulloja, joita voi täyttää tarpeen mukaan vesipisteistä. Näin ei ole välttämätöntä tuottaa uutta muovijätettä vedestä nauttiakseen.

Hankinnat

Festivaali joutuu tekemään runsaasti erilaisia hankintoja toiminnan pyörittämiseen. Ilosaarirock panostaa eettisyyteen ja ympäristökuormituksen minimoimiseen ostoissaan. Festivaalilla ja Rokkitoimistolla käytetään vain reilun kaupan kahvia ja teetä. Reilun kaupan kahvilalle tarjotaan myyntipaikka festivaalialueelta. Ilosaarirockin paidat, hupparit ja muut myyntituotteet on tehty eettisesti ja ekologisesti tuotetusta puuvillasta. Tuotteiden tuotannon hiilijalanjälki on saatu minimiin. Rokin somistus tehdään pääasiassa kierrätysmateriaaleista ja samoja materiaaleja käytetään useita vuosia eri kohteissa.

Tänä vuonna Rokin omat kaulanauhat ja yleisön rannekkeet on valmistettu PET-muovista tehdystä kankaasta. PET eli polyeteenitereftalaatti on pakkausteollisuuden kestomuovi, josta esimerkiksi kierrätettävät virvoitusjuomapullot valmistetaan. Rannekkeesi voi siis olla joskus juomastasi limpparipullosta peräisin. Ilosaarirockin omilla toimipisteillä suositaan luomu- ja lähiruokaa aina, kun se vain on mahdollista. Hankinnoissa pyritään aina valitsemaan paikallinen tai suomalainen tuote.

Ilosaarirockin yhteistyökumppanit ovat sitoutuneet festivaalin ympäristöarvoihin ja -käytänteisiin. Kumppanit ovat innokkaasti mukana kehittämässä ympäristötoimia niin festivaalilla kuin omassa toiminnassaan.

Siivous

Ilosaarirockin aluetta siivotaan suu vaahdossa. Siivousta tehdään festivaalin ollessa käynnissä, öisin, aamuisin ja erityisesti tapahtuman jälkeen. Festivaali- ja leirintäalueiden lisäksi siivoustiimit iskevät myös tehokkaasti ympärysalueille, jotka levittäytyvät yllättävänkin kauas varsinaisilta tapahtumapaikoilta. Mukana alueen siistinä pitämisessä on yli 300 siivoajaa kuuden päivän aikana.

Kierrätys

Ilosaarirock on järjestänyt kierrätysmahdollisuudet biojätteelle, metallille, lasille ja kartongille. Tupakantumpeille löytyvät myös omat tuhkakuppinsa. Festivaalilla on kierrätetty kolmisen vuotta ja noin 17% jätteestä saadaan kerättyä oikeisiin roskiksiin ja jatkokäsittelyyn. Tämän vuoden tavoite on nostaa kierrätetyn jätteen määrä niin, että kokonaisjätemäärästä kierrätetään 25%. Tavoite on kova ja sen toteutumiseen vaaditaan kaikkien apua! Rokin myyntipaikkalaiset ovat jo mukana talkoissa käyttäen vain biohajoavia astioita ja aterimia. Biojätteeseen eli vihreällä merkittyyn roskikseen voi siis laittaa myyntipisteestä saadut lautaset, ruokailuvälineet (myös ne muovisen näköiset), servietit ja ruuantähteet. Kampanjalla "Kertakäyttöisyys on kirosana" pyritään herättämään ihmisten huomio kertakäyttötavaran määrään ja miettimään ostovalintojaan.

Jätemäärän vähennetty erilaisin toimenpitein jo useita vuosia. Huomattava tipahdus tapahtui, kun festivaali siirtyi pehmeistä muovituopeista kovamuovituoppeihin. Nyt tuopeissa ja tölkeissä on pantit, joten alue pysyy siistimpänä ja astiat tulevat ehjinä takaisin uusiokäyttöön.

Mobiilikäsiohjelma

Viime kesänä lanseeratun kännykkään ladattavan mobiilikäsiohjelman suosio yllätti, yli 5000 asiakasta latasi käsiohjelman omaan puhelimeensa. Tänä vuonna mobiilikäsiohjelma toteutetaan entistä laadukkaammin ja toivottavasti se löytää tiensä vielä useamman festivaalikävijän kännykkään. Tulevaisuudessa laajasti käytetty mobiilikäsiohjelma mahdollistaa painotuotteiden määrää vähentämisen. On tärkeää, että nyt meneillään olevassa kehittelyvaiheessa kännykkäsovelluksesta saadaan mahdollisimman paljon asiakaspalautetta ja käyttäjäkokemuksia.

Painotuotteet

Ilosaarirockin painotalo Punamusta on saanut Joutsenmerkin ympäristötoimintansa ansiosta. Painotuotteiden paperi on saanut sekin merkintöjä, PEFC-sertifikaatti osoittaa että paperi tulee metsistä, joita hoidetaan kestävästi. Painotuotteiden kuljetus festivaalialueelle ei muuten maailmaa kaada, matkaa painotalolta festivaalialueelle on rapiat neljä kilometriä.

Myös yleisö voi osallistua jätemäärän pienentämiseen. Roskat oikeisiin roskiksiin, on hyvä ohjenuora festivaaliviikonlopun viettoon. Ilosaarirock myös ohjeistaa luopumaan turhasta tavarasta. Festivaalialueelle ja leirintöihin ei ole luvallista tuoda selvästi jätteeksi hylättävää suurta tavaraa. Sohvat ja nojatuolit eivät kuulu tapahtuman alueelle, koska äärimmäisen harvoin ne muistetaan viedä vieraiden mukana pois. Huonekalujen hävittäminen festivaalin jälkeen on ikävää puuhaa. Siksi alueille sallitaan vain normaalit leiriytymis- ja festivaalivermeet. Kannustamme yleisöä välittämään kalliista tavaroistaan. Telttojen ja katosten jättäminen leirintäalueille on kohonnut Euroopan festivaaleilla ongelmaksi ja ikävä tapa on saavuttamassa myös Suomea. Edulliset katokset ja teltat on helppo jättää muiden ongelmaksi. Ilosaarirockille kertakäyttöisyys on kuitenkin kirosana. Etsimme ongelmaan ratkaisua, löytyisikö se sinulta?

Kierrättäminen näkyy myös Ilosaarirockin myyntituotteissa. Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun opiskelija Riina Hynynen on suunnitellut tälle vuodelle kierrätystavarasta tehtyjä tuotteita. Myyntiin on tulossa festarirannekkeista tehtyjä pussukoita, Kerubissa juoduista juomista kerättyjä pullonkorkkikoruja sekä vanhoista cd-levyistä valmistettuja rannekoruja.

Liikenne

Festivaaliliikenne aiheuttaa päästöjä, varsinkin kun tapahtuma sijaitsee kaukana Itä-Suomessa. Vaikka Ilosaarirock suosii lähialueen toimittajia, joitakin asioita ei kotikulmilta löydy, vaan ne on pakko rahdata jopa Suomen rajojen ulkopuolelta. Myöskään kaikki esiintyvät yhtyeet eivät voi olla paikallisia, eikä polkupyörä riitä kulkuvälineeksi. Kompromisseja on tehtävä.

Vuoden 2010 Ilosaarirockin päästöt ja hiilijalanjälki kartoitettiin talven aikana toteutetussa perinpohjaisessa tutkimuksessa. Laskelma on hyvin mielenkiintoinen ja se toimii työkaluna ja mittarina festivaalin päästöjen vertailemisessa. Tutkimuksesta pystyy löytämään kohdat, joissa Ilosaarirock kuluttaa liikaa ja joissa on parannettavaa. Eräs selkeä parantamisen kohde ja huonon omatunnon lähde on ehdottomasti festivaalin tekijöiden autolla ajaminen. Tämän suhteen jokainen onkin katsonut peiliin ja ruvennut miettimään ajojensa tarpeellisuutta. Ilosaarirockin tekijöille tulee kesäksi myös polkupyöriä käyttöön ja niillä onkin hyvä hurruutella Laulurinteellä paikasta toiseen tukka hulmuten. Myös työkoneiden ympäristöystävällisyyttä parannetaan: tavara liikkuu sähkötrukilla!

Ylivoimaisesti suurin päästöjen aiheuttaja on yleisön saapuminen festivaalialueelle. Ilosaarirock ohjaa ihmisiä sopimaan yhteisiä kimppakyytejä tai käyttämään julkisia kulkuvälineitä. VR:n kanssa on sovittu erityisten Rokkijunien vuorot siten, että ne palvelevat parhaiten festarikansaa. Juna-asemalta pääsee kätevästi festivaalialueelle ilmaisilla Rokkibusseilla. Ilosaarirockin sivuilta löytyy myös tietoa bussimatkojen järjestäjistä.

Festivaalin parkkialueet ovat maksullisia. Hintaa nostettiin tänä vuonna ja erotus tullaan lahjoittamaan rupiliskojen suojeluun, samaan kohteeseen mihin festivaalin päästöjen kompensointi kohdistetaan. Parkkialueille kimppakyydillä saapuvat saavat Ekoedun eli etusetelin Ilosaarirockin ruokamyyntipisteelle. Ekoedun saa, kun autossa on matkustajia neljä tai enemmän.

Polkupyörällä kulkijoille on järjestetty valvottu pyöräparkki.


< Takaisin

 
Rokumentti Ravintola Kerubi Joensuun Popmuusikot ry