The xx: Kolmas kerta toden sanoo


Hei kaikki ihmiset, menkää pliis pois mun olohuoneesta! Ai niin, mähän olen Ilosaarirokissa.

Jalkoja painaa ja lihakset jäykistyvät luuston ympärille kuin jokin orgaaninen pakkopaita, eikä ajatus ei enää tahdo kulkea. Kuitenkin siitä huolimatta löydän itsensä kuuntelemasta vilkkaan festivaalipäivän päätteeksi YleX-teltan viimeistä esiintyjää, loistavaa Lontoon lahjaa maailmalle: The xx:ää. Ja oma kultakin on mukavasti siinä syleilyssä.

Eivät vuonna 2005 yhtyettä perustaessaan tainneet sen jäsenet Romy Madley Croft (laulu ja kitara), Oliver Sim (laulu ja basso) ja Jamie Smith (beats)  arvata The xx:n menestyksen tuovan heidät joskus soittamaan Joensuuhun täydelle festivaaliteltalliselle yhtyeen tunnelmallistakin tunnelmallisempaa uuden aallon poppia.

Keikka lähti käyntiin pienten teknisten ongelmien saattelemana, ja vasta kolmannen yrityksen jälkeen soljui yleisön korville sitä, mitä he olivat tulleet kuuntelemaan. The xx:n musiikkia voi luultavasti helpoiten kuvailla sanalla minimalistinen, sillä kuulija saa kovin paljon melko vähällä. Tarkkakorvaisimmat saattoivat muutaman soitetun kappaleen jälkeen havaita, että yhtyeen debyytti levyltä xx pari otosta oli saanut melkein kokonaan uuden ilmeen uusien sovituksien muodossa. Mikäs siinä, toimi. Kaikinpuoli keikka oli oikein nautinnollinen. Se keinutti, tanssitti ja halitutti, kaikkien noiden asioiden ollessa sopivassa tasapainossa. Ehkä hiven unisuutta saattoi kuitenkin olla havaittavissa keikan tarjonnassa. Vai olinkohan se sittenkin vain minä…

Illan päätyttyä YleX-teltalla taskussa oli unisuudesta huolimatta uusi mukava ja leppoisa muisto Ilosaarirokin bänditarjonnasta – ja niistä suloisilta tuntuneista suukotteluista.

Teksti: Henkka Leppänen
Kuvat: Eetu Ahanen

Aihe(et): Keikka-arviot.