Haastattelussa Nerve End


Ilosaarirockin verkkotoimitus lainasi toimittajaa Uljas-ylioppilaslehdestä ja laittoi miehen jututtamaan joensuulaista Nerve End -metalliyhtyettä bändin debyyttikeikan jälkeen. Bändi nousee Ilosaarirockin Rekkalavalle lauantaina 14.7. kello 21.30. Suosittelemme saapumaan paikalle. Ja niin tekee myös herra Huttunen.

“Kun ensimmäisen keikan alussa ennen ensimmäistä biisiä nosti kädet ilmaan ja koko sali repesi huutamaan, tuli sellainen olo, että nyt lähtee. Ei sitä vieläkään voi oikein käsittää”, kuvailee basisti Aki Jalkanen Nerve Endin Kerubissa soitetun esikoiskeikan tunnelmia.

Nerve End valoi itselleen harvinaisen tukevan pohjan ennen ensimmäistä keikkaansa. Se on julkaissut kaksi EP:tä ja treenannut vuosia. Fanikantaakin on Facebookin tilastojen perusteella runsaasti ja ympäri maailmaa.

“Noin puolet on Suomesta ja ehkä 25 prossaa jenkeistä. 15 prossaa Intiasta ja muualta kaukaa ja loput Keski-Euroopasta”, kitaristi-laulaja Joonas Kaselius listaa.

Bändi on ikuistanut tarraansa paljon puhuvan sitaatin yhdeltä amerikkalaisfanilta: “You guys are changing my life.”

Kun loppuunmyyty esikoiskeikka on jälkikäteen katsottunakin suurmenestys, ovat odotukset esimerkiksi tulevan Ilosaarirock-keikan suhteen todella korkealla. Kaselius kuvaili haastattelussa, kuinka keikka Turussa huoletti etukäteen, koska FB-tilastojen mukaan Nerve Endillä on enemmän faneja Kalkutassa kuin Turussa. Ilosaarirockissa sitä ongelmaa ei ole, kun moni muualla asuvakin on kertonut tulevansa festarille lähinnä Nerve Endiä kuulemaan.

“Saatiin tosi hyvä slotti sieltä. Kyllä siitä tulee varmasti herkullisin keikkakokemus vähään aikaan”, Kaseilius arvioi.

“Nassikasta asti siellä käynyt, niin onhan se keikkapaikkana aivan erikoislaatuinen”, rumpali Erno Sallinen täydentää ja jatkaa,

“Itselläni oli ennen esikoiskeikkaa edellisestä keikasta melkein seitsemän vuotta ja sekin taisi olla kitaran varressa. Tiedän, että moni tuli Kerubin keikalle ihan rokkipoliisimeninigillä, että osaako se Sallinen soittaa.”

Osasi se, ja keikkarutiinia ehtii bändille muodostua ennen festaria yli puolen kymmenen keikan verran, joten Ilosaarirockissa ei välttämättä enää tarvita rokkipoliiseja.

Ja koska bändi on paikallinen, löytyy takataskusta tukku Rokkimuistoja. Keskustelu ehtiikin risteillä kokeiluihin siitä, mikä elintarvike maistuu parhaalta ulos tullessaan sunnuntaiaamuna. Jäätelö pitää kärkisijaa.

“Yksi vuosi kun Stamina oli Ilosaarirockissa, ostin niiden lead-kitaristilta kitaran. Silloin olin fanittanut bändiä tosi paljon ja pääsin niiden backstagelle kauppoja hieromaan. Näin sen Tuska-festareilla, jonne satuimme yhtä matkaa kävelemään. Sanoin, että fanitan sua ja se kyseli, että soitanko. Sanoin, että soitan ja että pitäisi kitaraosastoa päivitellä. Se sanoi, että osta tää mun. Sovimme kaupat Ilosaarirockiin. Stam1nan eka levy on äänitetty sillä ja samoin meidän eka demo. Se kuuluu parhaisiin torrakoihini tällä hetkellä”, Kaselius muistelee.

Jalkanen löysi Anthraxin Ilosaarirockista vuonna 2007, eikä maailma ollut hänelle enää entisensä.

“Oli ollut hirveä myrsky ja ihan läpimärkänä menin sinne eturiviin. Jälkeenpäin vasta on tajunnut, miten iso bändi se on. Siellä rakastuin bändiin. Joey Belladonna tuli lavan eteen ja osoitti meitä, että teillä on hyvä meininki kun riehuimme siellä.”

Eksistentiaalisin kokemus löytyy rumpali Erno Sallisen festivaalihistoriasta teinivuosilta.

“Päälavalla oli CMX soittamassa jotain Kultanaamiota. Makaan selälläni tuhannen kännissä 20 metriä mikserikopista ja tajusin jotenkin miten vitun siistiä kaikki on. Noita hetkiä on tosi harvoin. Kokonaisvaltainen hyvä fiilis.”

Kitaristi Lauri Mäntynen kiteyttää olennaisen lyhyesti: “Ne ihmiset tekee sen festarin”, ja Kaselius tarjoaa havainnollisen esimerkin:

“Olen saanut Ilosaarirockissa parhaimman vastauksen siihen mikä on paras eläin. Huonoin vastaus on kissa ja toiseksi huonoin on koira ja siitä se lähtee sitten parempaan päin. Paras oli tyttö, joka oli vittuillut mulle koko illan. Kysyin siltä, se nojautui lähelle ja sanoi: sinä.”

— Pasi Huttunen / Uljas

Nerve End Ilosaarirockin Rekkalavalla lauantaina 14.7. kello 21:30.

Aihe(et): Haastattelut, Kohti Rokkia.