Massiivinen valoteos Rentolavan rannalle


Ilosaarirockiin tehdään festivaaliviikonloppuna ympäristövalaisuteos, joka on suurin Linnunlahdelle koskaan tehty ympäristövalaisu. Teoksen suunnittelee Kari Kola ja toteutuksesta vastaa Valoparta Oy.

Teoksessa valaistaan hiekkarannan reunustalla olevia puita ja myös vettä, käyttäen niin sanottuja ilmaelementtejä ja taivasheittimiä. Myös Rentolavan yleisöä värjätään ja muutenkin koko ranta-aluetta koristellaan valoilla ja väreillä. Tämän lisäksi valaistaan sisääntuloportteja ja muita alueen yksityiskohtia.

"Valon silta" Turku 2011 -kulttuuripääkaupungin lopettajaisissa. Kuva: Janne Laukkanen.

Valoparran teos on ensimmäinen kerta, kun ympäristövalaisua tehdään Ilosaarirockissa laajemmassa skaalassa. Valaistus tuon lisää tunnelmaa, mutta myös turvallisuustekijät on huomioitu, koska Rentolavan rannan alue on auki aiempia vuosia pidempään. Ympäristövalaisussa käytetään erittäin energiatehokasta laitteistoa, joten lamppujen ympäristökuormitukset ovat poikkeuksellisen vähäiset.

Valotaiteilija Kola on aiemmin suunnitellut ja Valoparta Oy toteuttanut muun muassa Turun Kulttuurivuoden lopettajaisiin suuren ympäristövaloteoksen Valon Silta ja useita muita useiden hehtaarien kokoisia valoinstallaatioita sekä ympäristötaideteoksia.

Kari Kola, Miten kiinnostuit valaisusta?

– No mä aloin aikanaan itse asiassa ääntä opiskelemaan, joka muuttui valoksi matkan varrella. Olin 22 ja tehnyt kaikenlaista hommaa 16-vuotiaasta asti ja sillon piti ettiä homma, joka ei tunnu työltä vaan elämältä.

Mitä Valoparta tekee?

– Valoparta tekee pääosin valo- ja äänisuunnittelua ja niiden toteutuksia. Innovatiivinen toiminta ja ns. “tyhjästä luominen” on oikeastaan meidän juttu.

Mikä on suurin saavutukseksesi?

– No jos tätä hommaa kysyisit parin viikon päästä niin varmaan vastaisin toisin, mutta sanotaan että ammatillisesti aika iso oli homma oli Turku 2011, Euroopan kulttuurikaupunkivuoden lopettajaisiin tehty noin seitsemän hehtaarin valoinstallaatio, jossa muun muassa pistettiin Aurajoki palamaan. Muussa elämässä pianonsoitossa improamisen pieni ymmärtäminen on iso juttu mulle – ja capoeiran löytäminen.

Mikä on komein valoinstallaatio, jonka olet itse nähnyt?

– No sanotaan, että aika massiivisen näin tuossa pari viikkoa sitten, kun olin Los Angelesissa tutkimassa mystiikaa.

Miten Ilosaarirockin suunnittelu on edennyt?

– Se on edennyt hyvin, koska on kovan linjan ammattilaisia, joiden kanssa asiaa on käyty läpi. Tämmöistä touhua helpottaa paljon että mm. Sähköistä vastaa Jouko Muikku, joka on pitkän linjan ammattilainen ja Koposen Miksa, joka on osasyy siihen, että olen koko alalle lähtenyt. Miksa otti mut teatterille harjotteluun ennen kun menin kouluun.

Festarin alueella on vettä, nurmikkoa ja ties jonkinlaista notkelmaa. Miten tämä vaikuttaa työhösi?

– No nämä antavat mahdollisuuksia ja vievät niitä, ympäristöteoksissa on todella paljon asioita, joita pitää huomioida, jotta homma pysyy turvallisena ja taiteellisesti korkeatasoisena. Jokainen notko, puu, nurmi, vesipaikka ynnä muu on huomioitava.

Minne pimeällä kannattaa katsoa?

– Todennäkösesti lavoille tai kaljatuoppiin, mutta myös ympäristöön tulee huomioitavaa, jonka ihmiset kyllä varmasti löytävät.

Terveisesi Ilosaarirockin asiakkaille?

– Nauttikaa festivaalista, bändeistä, juomista, valosta ja ihmisistä! Turvallista festivaalia kaikille, Viva la FESTIVAL!

Verkkotoimitus

Aihe(et): Haastattelut, Kohti Rokkia, Rokin tekijät.