Against Me! – raivoa, rakkaudella


Yhdysvaltalainen varsin tarttuvaa ja mukana huudettavaa punkrockia soittava Against Me! soitti raivokkaasti ja aivan tauotta settinsä läpi Sue-lavan koko Ilosaarirockin viimeisenä esiintyjänä. Eniten ilmanyrkkejä ja yhteislaulua taisivat saada aikaan vanha klassikko Pints Of Guinness Make You Strong sekä uudemmat Miami ja hittisinkku Thrash Unreal, joiden tahtiin allekirjoittanutkin eturivissä hyppi niin korkealle, että melkein lensi aidan yli ja kamerakin oli hajota.

Itse olin odottanut tätä keikkaa varmaankin eniten koko festareilta, sillä vanhan suosikkibändin näkemisen lisäksi jännityksen aihetta antoi se, miten bändi on muuttunut laulaja Laura Jane Gracen (entiseltä nimeltään Tom Gabel) aloitettua sukupuolenkorjausprosessin miehestä naiseksi. Mutta sanottava on, että mikäli muutosta on tapahtunut, on se pelkästään positiivista: aina välillä raivokkaiden biisien välissä Laura väläyttää leveän hymyn ja vaikuttaa itsevarmemmalta kuin koskaan. Laura on todellinen esikuva siitä, kuinka täytyy olla uskollinen omalle itselleen ja haistattaa pitkät sille, mitä muut ajattelevat. Vihaajille Laura osoittaa Black Me Out -biisin ja erityisesti kohdan “I want to piss on the walls of your house“. Haters gonna hate.

Herkempää puolta bändistä edusti yksinään The Ocean -biisi, jonka sanoitukset kolahtavat kovaa kenelle tahansa, jolla on joskus ollut kipeä salaisuus. Setin aikana kuultiin myös uusi kappale Transgender Dysphoria Blues, joka lienee osa tulevaa samannimistä albumia. Tässä transihmisiin kohdistuvista asenteista kertovassa biisissä ei ainakaan ole mitään herkkää, vaan se on täysin oikeutettua, puhdasta punkraivoa. Biisin lopun kruunasi rumpali Jay Weinbergin anteliaat kaksi keskisormea, joita herra esittelikin useasti keikan mittaan.

Poistun keikalta hikisenä ja jotenkin kevyenä, niin kuin hyvän punkkeikan jälkeen kuuluukin. Onnellisena katson ympärilleni ja huomaan Lauran hymyn tarttuneen moneen muuhunkin.
Teksti: Maria Sandell
Kuvat: Risto Kuittinen ja Mika Lehtola

Aihe(et): Keikka-arviot.