Kierrätyskankaista somistusta artistien lepohetkeen


Mitä tehdä vanhoille käytöstäpoistetuille tekstiileille? No kierrätetään ne tietenkin uusiokäyttöön ja muokataan entistä ehommiksi! Tänä vuonna Ilosaarirockin lavojen bändikopit on somisteltu erilaisilla kierrätyskankaista valmistetuilla tekstiileillä. Talkoolaisista koottu iskuryhmä ahersi rokin edusviikot mittaillen, saksien, parsien ja ommellen sekä suunnitellen bändikoppien interiööriä. Nyt kelpaa artistien kerätä hermojaan ennen itsensä likoon panemista tai lepuuttaa ahteriaan ankaran rytistyksen jälkeen tyylikkäästi sisutetuissa lepotiloissa.

Talkoolainen Birgit Tuononen antoi oman panoksensa mittavassa ompelu- ja somistusoperaatiossa.

Birgit, miten päätit lähteä mukaan kyseiseen talkootyöhön?
-    Itse asiassa Facebookin kautta, Meri-Ellen Pystynen vinkkasi yhdessä ompeluryhmässä, että Ilosaarirock tarvitsisi somistusapua. Laitoin äkkiä viestiä menemään eteenpäin Poppareille, että millaista apua tarvitaan. Sieltä tarjottiin tyynyliinojen, seinäkankaiden, pöytäliinojen ja verhojen ompelua.

Kerro hieman operaation toteutuksesta.
-    Poppareiden kautta saatiin kankaat muokattavaksi erilaisiksi somisteiksi. Hattusen Niinalta tuli ompeluohjeet, tarkemmat mitat ja muut. Totta kai omaa taiteellista vapautta on saanut käyttää tekstiilejä ommellessa, ja koska kaikki kierrätyskankaat eivät välttämättä riittäneet, jouduimme sitten vähän soveltamaan, että toivottu määrä tekstiilejä saatiin valmiiksi. Materiaali oli pääsääntöisesti kierrätyskangasta, mutta myös uusia kankaita käytettiin jonkun verran. Ja jokaisella lavallahan on vielä se oma värimaailmansa, joka piti ottaa huomioon tekstiilien valmistuksessa.

Mitä sinun vastuualueeseesi kuului ja monta teitä oli koko projektissa?
-    Tyynyliinoja ompelimme miehen kanssa, ja yhteensä ompelijoita taisi olla kymmenisen kappaletta. Sitten on vielä suunnittelijat, jotka ovat suunnitelleet sen koppien lavakohtaisen värimaailman, sekä somistajat, jotka sommittelevat koppien sisustuksen.

Missä ja miten sinun työt sujuivat?
-    Siis ihan kotona tehtiin tyynyliinat mieheni kanssa, ja sen takia tähän tilaisuuteen tartuinkin, koska olen kahden lapsen äiti. Lastenhoito olisi ollut ehkä hankala toteuttaa, jos muualla olisi joutunut ompelemaan, mutta onneksi hoitui näin. Toissa viikolla sain tietää tästä ja viime viikon maanantaina käytiin isännän kanssa hakemassa kankaat. Maanantaina iltapäivällä aloitettiin leikkaamaan ja ompelemaan, yöllä kolmen aikaan lopetettiin. Leikattiin ja ommeltiin kaksitoista tuntia putkeen, 66 tyynyliinaa. Olihan tuossa ihan hommaa!

Mitä valmiille somisteille tapahtuu sitten rokin jälkeen, lähtevätkö ne hyötykäyttöön?

-    Toivottavasti, vaikka sinne. Mutta kierrätykseen kumminkin, että ei missään nimessä roskiin heitetä. En tosin tarkemmin tiedä, minne tekstiilit ovat menossa.

Oletko aikasemmin ollut mukana vastaavissa projekteissa?
-    No en sinällään, mutta aika paljon ompelen vaatteita omille lapsille, pipoja ja tällaisia. Kierrätyskankaitakin tulee paljon käytettyä vaatteiden tekoon. Vapaaehtoistyössä en ole aikaisemmin ollut ja ompeluakin olen ihan oman kodin tarpeisiin harrastanut. Kierrätys on aina ollu itsellä lähellä sydäntä. Hyvin harvoin tulee kaupasta uusia vaatteita ostettua, sillä tykkään kierrellä kirppareita.

Mitkäs on fiilikset näin työrupeaman jälkeen?
-    Ihan jees, olin ekaa kertaa talkoolaisena itse asiassa. Rokkia olen kolunnut varmaan vuodesta -92 tai -93, eikä välistä ole jäänyt välistä kuin ehkä yksi tai kaksi kertaa. Aina ei ole lippuja ollut, mutta ulkopuolellakin on se ihana oma fiilis täällä aina ollut.

Mitkä ovat Rokkisuunnitelmasi?
-    Perjantaina mennän miehen kanssa Stam1naa ja Viikatetta katsomaan, ja lapset menee mummolaan yökylään. Lauantaina ja sunnuntaina otetaan lapset mukaan Rokkiin. Lapsetkin alkavat olla aikalailla rokkikonkareita. Vaikka he ovatkin vasta viisi- ja kuusivuotiaita, muistelisin ainoastaan yhden Rokin jääneen väliin. Ihan vauvasta asti he ovat siis mukana rokkaamassa.

Teksti: Petri Naakka

Aihe(et): Kohti Rokkia, Rokin tekijät.