Joensuussa 13.-15.7.2012 Media Facebook Vimeo 360° virtuaalifestivaalit Lataa mobiiliopas Osta liput Uutiskirje Hiilijalanjälki Keskustelu

Lehdistötiedote 7.4.2012. Julkaisuvapaa heti.

Ilosaarirock tiputti hiilidioksidipäästöjään huimasti

• Festivaali lahjoittaa päästöjen kompensaatiomaksun Kuorinka-järven suojeluun

Joensuulainen rockfestivaali Ilosaarirock on tehnyt kahden vuoden ajan tarkkaa tutkimustyötä tapahtuman hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Juuri julkaistujen tulosten valossa työ on ollut erittäin onnistunutta.

Festivaalin hiilidioksidipäästöt laskivat vuoden 2010 ja 2011 tapahtumien välillä kokonaisuudessaan 18 prosenttia. Pudotusta voi pitää merkittävänä onnistumisena festivaalin ympäristötyössä. Suurin osa päästöjen vähenemistä johtui festivaalin oman tuotannon, kuten rahtien ja henkilökunnan ajojen tarkemmasta suunnittelusta. Tuotannosta päästöjä vähennettiin yli viidennes. Ilosaarirock on laskenut myös yleisön ja artistien aiheuttamat päästöt. Molemmissa tapahtui myös laskua.

– Asiakkaiden ja bändien liikkumiseen on hankala vaikuttaa muuta kuin kannustuksen ja esimerkin kautta, mutta olen äärimmäisen iloinen siitä, mitä itse onnistuimme tekemään. Pitää muistaa, että viidenneksen tiputus on tapahtunut yhdessä vuodessa! Tästä on erittäin hyvä jatkaa kohti hiilineutraalia festivaalia, Ilosaarirockin tuottaja Katri Kilpiä iloitsee.

Ilosaarirockin kokonaispäästöt vuonna 2011 olivat 513 tonnia CO2-ekvivalenttia.

Festivaali ryhtyy niittotalkoisiin

Ilosaarirock on lupautunut kompensoimaan päästönsä luonnonsuojelukohteisiin. Summa lasketaan päästökaupan tariffien mukaan. Viime vuonna lahjoituksen sai rupilisko. Tämän vuoden summa, 1500 euroa, lahjoitetaan Pohjois-Karjalan Liperissä sijaitsevan Kuorinka-järven rehevöitymisen estämiseen.

Kuorinka on tärkeä Natura 2000 -vesistö ja pohjoiskarjalaisille rakas luontokohde. Järvi on rehevöitymässä ja se näkyy selvästi muun muassa järven levähdysalueen uimarannan lähistöllä, jossa kaislikko valtaa laajoja alueita. Merkkejä rehevöitymisestä on myös muualla järven alueella. Niukkaravinteisen järven rehevöityminen johtuu järven ulkopuolisesta ravinnekuormasta.

Kuoringan suojelutyössä poistetaan kertynyttä kasvillisuutta ja pyritään pysäyttämään järven tilan muutos. Samanaikaisesti tutkitaan keinoja vähentää järveen tulevaa ravinnekuormaa. Ilosaarirockin päästökompensaation avulla Kuoringasta poistetaan ylimääräistä kasvillisuutta ja tehdään välttämättömiä taustaselvityksiä. Suojelutyö käynnistyy kuluvana kesänä jatkuu vuonna 2013. Poistetutusta kasvillisuudesta kertyvä biomassa kerätään hyötykäyttöön SYKE Joensuun hallinnoiman Järviruoko energiaksi, vesien tila paremmaksi Pohjois-Karjalassa -hankkeen kautta.

Toiminnassa mukana ovat myös Kuoringan kalastuskunta, Pohjois-Karjalan ELY-keskus & UNESCOn Pohjois-Karjalan biosfäärialue, Järviruoko energiaksi, vesien tila paremmaksi Pohjois-Karjalassa -hanke sekä Suomen Luonnonsuojeluliitto.

Ilosaarirock järjestetään Joensuun Laulurinteellä 13. – 15.7.2012. Festivaalilla esiintyvät muun muassa Black Star, The xx, The Hives, D-A-D, Antony and the Johnsons, First Aid Kit, Tanya Stephens, Children of Bodom, Mayhem, PMMP ja Chisu. Looptroop Rockers soittaa festivaalin Rentolavalla lauantaina 14.7. kello 19. Ilosaarirockin ennakkoliput ovat myynnissä Tiketissä ja festivaalin verkkosivuilla.

Lisätiedot:
www.ilosaarirock.fi

Haastattelut:
Tuottaja Katri Kilpiä 040 706 8878 katri @ilosaarirock.fi
Tiedottaja Petri Varis 044 293 6889 petri @ilosaarirock.fi