Joensuussa 13.-15.7.2012 Media Facebook Vimeo 360° virtuaalifestivaalit Lataa mobiiliopas Osta liput Uutiskirje Hiilijalanjälki Keskustelu

Rupilisko

Ilosaarirock laski vuoden 2010 festivaalin hiilidioksidipäästöt ja lahjoitti päästökaupan mukaisen kompensaatiosumman uhanalaisen rupiliskon suojeluun. Ilosaarirock on lupautunut laskemaan ja kompensoimaan hiilidioksidipäästönsä vuosittain. Seuraava suojelukohde julkaistaan kesän aikana.

Rupilisko

Mitä saatiin aikaan?

Ilosaarirockin lahjoittamilla varoilla rakennettiin yhdeksän uutta lampea, ennallistettiin kaksi suota sekä syvennettiin ja nostettiin vesistöjä. Uudet lammet ovat ääriään myöten täynnä vettä ja ne tarjoavat turvallisen paikan rupiliskon munien kehittymiselle. Lampien ja soiden ennallistamisen myötä myös alueen kasvillisuus kohenee.

Tutkijat havaitsivatkin ilokseen yhdessä uudessa lammessa lihavan rupiliskonaaraan, joka uiskenteli onnellisena äänekkäästi pulputtelevan viitasammakon vieressä. Tulevaisuudessa ennallistetut lammet tulevat todennäköisesti samaan omat liskopopulaationsa nuorten liskojen siirtyessä kotilammistaan vastavalmistuneisiin vesistöihin.

Rupiliskon lampi Kontiolahdella

Uusia lampia esiin puskevine kasveineen ja harjat pystyssä kroolaavine rupiliskoineen ei ole valitettavasti mahdollista käydä ihailemassa, sillä suojelukohteiden sijainnit ovat tarkasti varjeltuja. Ilosaarirockin partio pääsi kuitenkin käymään paikalla ja totesi, että päästörahat ovat menneet hyvään tarkoitukseen.

Musiikkivideo

Uusien kutupaikkojen lisäksi rupiliskoa on hemmoteltu myös musiikilla. Joensuulainen lastenmusiikkiyhtye Hullut Hattuset sävelsi rupiliskolle nimikkolaulun ja kappale julkaistiin musiikkivideon kera Ilosaarirockin vimeo-kanavalla. Kappale on samalla ensimmäinen makupala yhtyeen myöhemmin tänä vuonna julkaistavalta Siilijalanjälki-levyltä. Bändin rumpalin Leo Leinon mukaan Rupilisko-kappaleen idea lähti syntymään lukiessa liskosta kertovia esitekirjasia. Bändi ei halunnut niinkään maalailla uhkakuvia vaan kirjoittaa fiktiivisen lapsellisen tarinan, jossa rupilisko suuntailee Öllölästä kohti syrjimätöntä tulevaisuutta.

Mikä rupilisko?

Rupilisko on salamanterieläin, joka on luokiteltu Suomessa uhanalaisuudeltaan vaarantuneeksi lajiksi. Rupilisko on rauhoitettu eläin, jota tavataan Suomessa vain Pohjois-Karjalassa ja Ahvenanmaalla. Laji on harvinainen ja se esiintyy enää pieninä, eristyneinä populaatioina. Lajin elinympäristövaatimukset ovat varsin tiukat: lisääntymislammet ovat pieniä, puhdas- ja kirkasvetisiä.

Kontiolahden lihava naarasrupilisko

Rupiliskot kärsivät ilmastonmuutoksesta huomattavasti. Ilman aktiivisia suojelutoimia rupilisko on vaarassa hävitä Suomesta. Lajin suojelu Pohjois-Karjalassa auttaa myös uhanalaisten suo- ja metsäluontotyyppien säilymistä. Samalla suojellaan näiden alueiden maaperään ja kasvillisuuteen sitoutuneita, pitkäaikaisia hiilivarastoja. Rupiliskojen elinalueet ovat salattuja.