Joensuussa 13.-15.7.2012 Media Facebook Vimeo 360° virtuaalifestivaalit Lataa mobiiliopas Osta liput Uutiskirje Hiilijalanjälki Keskustelu

Ympäristölupaus

Ilosaarirock tykkää ympäristöstä. Ympärillä on mukava olla. Valitettavasti suuren festivaalin järjestäminen ei ole kuitenkaan luonnon kannalta varsinainen ympäristöteko. Tiedostamme tämän. Ilosaarirock järjestetään valtavan kauniilla puistoalueella ja haluamme ehdottomasti, että alue säilyy kauniina jatkossakin. Siksi panostamme ympäristönsuojeluun minimoimalla festivaalin ympäristölle aiheuttamat negatiiviset vaikutukset. Samalla haluamme kannustaa myös muita ajattelemaan toimissaan vaikutuksia ympäristöön, oli kyse sitten lähilammesta tai Amazonin sademetsistä. Joka vuosi voi onnistua olemaan ympärillä vähän siivommin. Me ainakin lupaamme yrittää. Alla kahdeksan lupausta, joihin Ilosaarirock sitoutuu ympäristötyössään.

Lupaus 1 – Roskaaminen minimiin

Suurten ihmisjoukkojen kokoontuminen useaksi päiväksi juhlimaan tuottaa aina jätettä ja roskaa. Ilosaarirock minimoi jätemäärää luopumalla ylimääräistä jätettä tuottavista flyereistä ja yksittäispakkauksista, keräämällä tehokkaasti talteen kierrätettävän energia- ja biojätteen sekä siivoamalla alueen sekä sen ympäristön tehokkaasti ja nopeasti. Talteen kerätään myös metalli, lasi, puu ja pahvi. Festivaalin ympäristötavoite kuuluu, että kolmen vuoden kuluttua jopa 50% tapahtuman jätemäärästä kierrätetään. Ilosaarirock lupaa sitoutua tavoitteeseen.

Lupaus 2 – Tavara kiertoon

Ilosaarirockissa kertakäyttöisyys on kirosana. Festivaalin anniskelualueilla käytetään vain kierrätykseen kerättäviä tölkkejä ja uudelleenkäytettäviä, pestäviä kovamuovimukeja. Festivaalin dekoraatiot tehdään kierrätettävistä materiaaleista ja samoja rakenteita käytetään vuodesta toiseen. Leirintäalueilla sallitaan vain normaalit leirintätarvikkeet. Ilosaarirock lupaa lisätä kierrätystä.

Lupaus 3 – Siistii olla pitää

Ilosaarirock järjestetään puistoalueella ja uimarannalla, joiden suojeleminen on tärkeää. Festivaalilla työskentelee yli 300 siivoojaa koko festivaalin ja sen purun ajan. Erilliset pullonkeräysryhmät huolehtivat pullojen päätymisestä kiertoon muuallakin kuin siruina jalkapohjissa. Tarkan siivoamisen lisäksi mahdolliset nurmivahingot korjataan yhdessä Joensuun kaupungin puutarhureiden kanssa. Ilosaarirock lupaa, että alue on festivaalin jälkeen siistimpi kuin rakennuksen alussa.

Lupaus 4 – Hiilarit kuriin

Ilosaarirockin ympäristötavoitteen mukaan festivaalin hiilidioksidijalanjälkeä pienennetään huomattavasti seuraavien viiden vuoden aikana. Festivaalin hiilidioksidipäästöt lasketaan vuosittain ja päästöistä maksetaan kompensaatiota vuosittain valittuun suojelukohteeseen. Päästöt laskettiin ensimmäistä kertaa vuoden 2010 festivaalista. Tutkimuksen perusteella kartoitettiin myös kohdat, joista päästöjä pystyy pienentämään.

Vuoden 2011 festivaalin päästökartoitus on tekeillä. Tutkimuksen tulokset ja kompensoinnin kohde julkaistaan toukokuussa.

Ilosaarirock lupaa pienentää hiilidioksidijalanjälkeään.

Lupaus 5 – Sähköstä vihreää

99% Ilosaarirockin kuluttamasta sähköstä on vihreää sähköä, joka tuotetaan vesivoimalla, puuenergialla ja tuulivoimalla. Ilosaarirock lupaa käyttää edelleen vihreää sähköä.

Lupaus 6 – Liikenne aisoihin

Hiilidioksidipäästöistä suuri osa tulee liikenteestä. Yleisö, bändit ja alihankkijat ynnä muu festivaaliväki saapuvat ja lähtevät alueelta turhan usein omilla kulkuneuvoillaan. Ilosaarirock vähentää päästöjä suosimalla lähialueen tavarantoimittajia ja kannustamalla yleisöä käyttämään julkisia kulkuneuvoja. Pyöräilijöille on järjestetty valvottu pyöräparkki. Parkkipaikat autolla saapuville ovat maksullisia. Ilosaarirock lupaa vähentää turhaa liikennettä.

Lupaus 7 – Reilut ostokset

Ilosaarirock kannustaa kestävään kehitykseen. Festivaali valitsee eettisten normien mukaisesti tuotettuja tuotteita ja käyttää ensisijaisesti paikkakunnan omia tavarantoimittajia. Ilosaarirockin pääviestintävälineenä toimii Internet painotuotekasan sijaan. Ilosaarirockissa nautittava kahvi on Reilun kaupan kahvia. Ilosaarirockin myytävät t-paidat ovat luomupuuvillasta valmistettuja ja niiden valmistusprosessissa on käytetty ainoastaan uusiutuvaa energiaa. Eettisyys ja ekologisuus toimivat ohjenuorana kaikissa ostoissa. Ilosaarirock lupaa ostaa eettisesti ja juoda kahvinsa reilusti.

Lupaus 8 – Vihreää asennetta

Ilosaarirock edistää vihreää asennetta asiakkaiden, työntekijöiden ja yhteistyökumppaneidensa parissa. Ohjeita vihreämpään festivaalikäyttäytymiseen tuodaan yleisölle tutuksi ennen festivaalia ennakkotiedotuksessa, Ilosaarirockin verkkosivuilla ja käsiohjelmassa. Tapahtuman aikana ympäristöstä muistutetaan esiintymislavojen screeneillä pyörivissä tietoiskuissa. Ilosaarirockin työntekijät, vastaavat ja hallitus sitoutuvat osallistumaan Ilosaarirockin ympäristötalkoisiin ja osaltaan toteuttamaan asetettuja ympäristötavoitteita. Ilosaarirock lupaa olla vihreämpi ja hyvempi.

Ehdotuksia tehokkaaseen ympäristönsuojeluun otetaan vastaan!

A Greener Festival Award

A Greener Festival Award 2011 Ilosaarirockille myönnettiin 2011 kansainvälinen A Greener Festival Award, joka on merkittävä tunnustus festivaalin ympäristötyöstä. Ilosaarirock on ensimmäinen festivaali Suomessa, jolle sertifikaatti myönnettiin. Vuosittain haettavassa sertifikaatissa on tiukat kriteerit jotka hakijoiden täytyy täyttää. Palkinto on konkreettinen osoitus tapahtuman panostuksesta ympäristöystävällisyyteen ja vihreisiin arvoihin.

Ilosaarirockille on myönnetty myös kansainvälinen Green'n'Clean -ympäristösertifikaatti vuonna 2008 – samana vuonna kun se lanseerattiin Suomessa. Ilosaarirockin vihreitä periaatteita ovat vihreän sähkön käyttäminen, kierrätyksen tehostaminen, julkiseen liikenteeseen ja kimppakyyteihin kannustaminen sekä hankinnoissa kestävyyden, reilun kaupan ja paikallisuuden suosiminen.