Freerap Rentoshow’ssa nähtiin todellista taitoa ja mielikuvitusta


– Tää on aika friikkiä, näyttää silt, et oo kuunnellu liikaa Jukka Poikaa ja Cheekkiä, Särre totesi jonkun ojentaessa hänelle kesäkumin.

Varta vasten Ilosaarirockia varten perustettu kokoonpano Freerap Rentoshow veti Rentolavalla täysin improvisoidun keikan. Freerap Rentoshow’n alullepanja on räpin suomenmestari Solonen, jonka lisäksi kokoonpanoon kuuluivat Kemmurusta tuttu Jodarock, Loost Koosin Särre sekä beatboxin kaksinkertainen suomenmestari Kosola.

Freerap Rentoshow’n ideana oli niin sanottu friistailaaminen eli riimien keksiminen samaan aikaan kun räpätään. Aiheita riimeihin pyydettiin paitsi dj:ltä, myös yleisöltä. Osan aihe-ehdotuksista yleisö laittoi tekstiviesteitse, osa taas huudeltiin katsomon eturivistä käsin ja loput riimit toteutettiin asiten, että katsojat antoivat kullekin räppärille vuorollaan jonkin esineen, joista näiden tuli riimitellä.

Vaikka ideassa oli alun perinkin mielestäni jo kasassa kaikki ainekset hauskuuteen ja odotin myös mielenkiinnolla näkeväni, miten nelikko suoriutuisi koitoksestaan, pakko myöntää, että olin keikan alkuun saakka kuitenkin myös hieman epäileväinen.  Koska kyseessä oli minulle melko vieras musiikin genre, epäilin, etten välttämättä osaisi arvostaa esitystä yhtä paljon kuin esimerkiksi paikalla olevat kyseisen musiikkilajin vannoutuneet fanit ja asiantuntijat. Päätin kuitenkin yrittää suhtautua asiaan avoimin mielin ja koettaa karistaa ennakko-oletukset mielestäni.

Ja ennakko-oletusten hylkääminen todellakin kannatti! Jo ensimmäisten freerap-osuuksien lähdettyä käyntiin huomasin, että minulla oli oikeasti todella hauskaa. Monet improvisoiduista riimeistä saivat minut hihittelemään hilpeänä, niin kekseliäitä ne olivat. Erityisesti Cheekin ja Tuksun kuvitteellisesta salasuhteesta improvisoitu räppi sai päässäni aikaan melkoisen huvittavia mielikuvia. Lisäksi dj:n soittamat biitit olivat sen verran hyviä, että teki itsekin mieli liittyä tanssiin muiden katsojien mukana. Keikka oli siis melko positiivinen yllätys.

Keikan ainoaksi miinukseksi löytyi se, ettei aivan kaikista kohdista meinannut saada täysin selvää, tai välillä ainakin joutui todella terästämään kuuloaan. Tiedä sitten, mistä asia johtui, sillä voihan toki olla, ettei muulla yleisöllä ollut vastaavaa ongelmaa, ja se olisinkin itse asiassa minä itse, joka olisin korvalääkärin tarpeessa.

Miehet eivät sanoissaan juuri säästelleet, vaan ulos tuli erittäin suoraa tekstiä. Vitsiä väännettiin niin poliittisista asioista kuin huumeista ja seksistäkin. Kuitenkin touhu pysyi niin sanotusti hyvän maun rajoissa, eikä esimerkiksi katsojia loukattu henkilökohtaisesti, vaikka pientä harmitonta kuittailua olikin toki välillä ilmassa.

Henkilökohtaisesti yllätyin positiivisesti myös siitä, kuinka sujuvasti  Freerap Rentoshow veti improvisoidun keikkansa. Olin etukäteen jopa melko varma, että keikalla tapahtuisi edes yksi, pienenpieni jäätyminen, mutta ehei – mitään sellaista ei tapahtunut, vaan homma kulki koko ajan eteenpäin. Jos en olisi tiennyt kyseessä olevan improvisoitu riimittely, olisin aivan hyvin voinut luulla kyseessä olleen valmiit biisit.

Mielestäni Freerap Rentoshow’n koko nelikko ansaitseekin hatunnoston kekseliäisyydestään sekä siitä, ettei kukaan heistä jäätynyt tiukankaan paikan tullen. Kaverit todellakin osasivat hommansa ja saivat yleisön viihtymään. Allekirjoittanut hämmästelee ja arvostaa todellakin nelikon kykyä improvisoida ja keksiä toimivia riimejä niin lyhyellä  – tai oikeastaan miltei olemattomalla – varoajalla. Sellainen vaatii varmasti vilkasta mielikuvitusta, lahjakkuutta ja taitoa.

Se, miten joku on oikeasti hyvä siinä, mitä tekee, on mielestäni poikkeuksetta hienoa ja mukavaa katsottavaa  – tekipä hän sitten mitä tahansa. Juuri miesten lahjakkuus saikin minut innostumaan niin paljon, että suuntaisin varmasti saman kokoonpanon keikalle toistekin, jos mahdollisuus tulisi.

Teksti: Elina Saarela
Kuvat: Jukka-Pekka Litja

Aihe(et): Keikka-arviot.