Ilosaarirock 11.–13.7.2014  \\  Laulurinne  \\  Joensuu  \\  ilosaarirock  \\  @ilosaarirock

Loungen lunki tunnelma

Kahden vuoden ajan festariyleisöä palvellut elokuvateltta Ilosaari lounge pystytetään jälleen aurinkoiselle nurmirinteelle Tähtiteltan kupeeseen. Loungessa on viime vuosina naurettu stand upille, kuunneltu mielenkiintoisia livehaastatteluja esimerkiksi tulevilta Grammy-voittajilta ja tietenkin katseltu elokuvia. Loungen ohjelmaa ovat Ilosaarirockin apuna olleet järjestämässä Itä- Suomen yliopisto ja Karelia-ammattikorkeakoulu. Rauhallinen ja viihtyisä teltta on kerännyt runsaasti kehuja, hektisen festariviikonlopun aikana lepokeidas on paikallaan.

Ilosaarirockin tiedottaja ja Rokumentti-elokuvafestivaalin taiteellinen johtaja Petri Varis on ollut suunnittelemassa loungen ohjelmaa alusta alkaen.

– Yliopiston ja ammattikorkeakoulun kanssa ideoitiin, että bändien lisäksi tarjolla voisi olla muutakin ohjelmaa. Sellaista, jota voi katsella ja kuunnella paikallaan istuen. Mukavasti tuo on toiminutkin. Leffapuolella ollaan tehty yhteistyötä pohjoismaisen Doc Lounge -verkoston kanssa ja sitä kautta on saatu erittäin hyviä dokkareita näytille. Leffaohjelmisto on ollut aika korkeatasoinen, mukana on ollut Kovasikajutun kaltaisia festarivoittajia, surf-dokkareita ja esimerkiksi Antony Hegartyn leffa. Mahtava huomata, että ihmiset jaksaa keskittyä dokumenttielokuviin kesken rokkifestarin, Varis intoilee.

Ilosaarirock julkaisee ensi kesän elokuvaohjelmiston keväämmällä. Leffojen lisäksi loungessa on ollut viime vuosina mahdollisuus päästä hyvin lähelle Ilosaarirockissa esiintyviä artisteja, kun lounge-isäntä Jusu Lounela on haastattelut muun muassa M.A. Nummista ja Stigiä yleisön edessä. Monet haastatteluista ovat jättäneet miehelle mieluisia muistoja.

– Vaikka olen loungettanut vasta kahtena vuotena, niin useampi jutustelutuokio on jäänyt mieleen. Jopa tällaiselle dementikollekin. Viime vuonna Eläkeläisten kanssa meni sähköt kesken huutelun, joten pyysimme koko teltan väen piiriin “leirinuotiolle” ympärillemme juomaan yhdessä keskiolutta ja pitämään lystiä, Lounela kertoo.

Samuli Putro paljasti heti höpöttelyhetkemme kärkeen intiimin rakkaussuhteemme kariutumisen samana aamuna, ja Pertti Kurikan Nimipäivien Kari ja Toni olivat niin aitoja ja valloittavia, kuin vain he osaavat. Vuodelta 2012 jäi mieleeni esimerkiksi Pedro Hietasen ja M.A. Nummisen kanssa keskustelu, jota mun ei niin hirveästi tarvinnut ohjailla, vaan se sujui kuin itsestään miesten kertoillessa hauskoja juttuja pitkän uransa varrelta, etenkin Saksasta. Myös Aki Tykin ja Arto Tuunelan yhteissessio oli krapulan ja huonojen juttujen riemuvoitto, Lounela summaa.

Haastatteluun on eksynyt myös aitoja Amerikan tähtiä. Viime kesänä Tähtiteltassa soittanut Imagine Dragons nimittäin nappasi parhaan rockesityksen Grammyn alkuvuodesta. Bändi ehti myös Jusun haastatteluun, mutta tähden elkeitä ei nuorista miehistä löytynyt.

– Mukavia, ei lorissut sulanut keltainen lumi heillä päässä. Innoissaan olivat tietty Joensuusta ja Suomesta, ja vaikuttivat jopa vilpittömiltä. Ennen varsinaista turinatuokiota sanoin heille sujuvalla rallienglannilla, ettei kaikkien tarvitse tulla, riittää jos 1-2 heistä saapuu loungeen. Mutta niinpä vaan kaikki halusivat kavuta kanssani yleisön eteen, ja mukavaa oli! Myös yleisö intoutui kysymään ja elämään mukana. Söpöjä poikia olivat kyllä, Jusu nauraa.

Lounge-isännän oma festariviikonloppu etenee leppoisasti.

– Perjantaina olen aina päässyt jo Joensuuhun paikalle, joten ensimmäinen ilta menee hippaloidessa tuhansien ihmisten kanssa ja nauttien ilta-auringosta Sulo- ja Töminä-klubien väliä jölkötellessä. Festariviikonloppuna ehtii myös sopivasti juhlia, ja samalla tuttuja tulee tuuppailtua olalle ja halailtua paljon päivien aikana. Tietty heilun myös keikkoja katsomassa, aina kun aikataulut ja aivot antavat mahdollisuuden. Kyllä aina festarin jälkeisenä maanantaina tuntuu, että on myös ehditty jatkoille hytkymään ystävien seurassa. Tehokkaasti sujuu siis ilofestivaalit, Jusu päättää.

Ensi kesänä Ilosaari loungen livehaastatteluihin saapuvat ainakin Stam1na, Happoradio, Viikate ja Insomnium. Leffojen ja haastatteluiden lisäksi loungessa tullaan kuulemaan stand upia ja mahdollisesti myös pienimuotoisia akustisia esiintymisiä. Ohjelman lisäksi teltasta saa kahvia ja pientä purtavaa ja siellä voi ladata puhelimen. Loungessa nähdään!

Aihe(et): Alueohjelma, Kohti Rokkia.