Ilosaarirock 11.–13.7.2014  \\  Laulurinne  \\  Joensuu  \\  ilosaarirock  \\  @ilosaarirock

Kuusihenkinen Stam1na villitsi

Stam1na tykitti Ilosaarirockin päälavan yleisön hurmokseen. Yhtyeen innostus Ilosaarirockissa soittamiseen kävi välispiikeissä ilmi toistuvasti.

Stam1na soitti päälavalla lauantaina. Kuva: Kalle Kervinen

Lemiläisryhmä on nyt poikkeuksellisesti kuusihenkinen, kun basisti Kai-Pekka Kangasmäki ei pysty sormivamman vuoksi soittamaan. Hän hoiti silti moshaus- ja taustalaulutonttinsa tuuraaja Pyry Hanskin vastatessa matalien taajuuksien loihtimisesta.

– Heinäkuun vielä kestää lastan pitäminen. Pikkurillistä oli nivelsiteet poikki ja se on nyt leikattu. Että näin tällä kertaa, Kangasmäki kommentoi.

Hanski hoiti tonttinsa mainiosti. Kangasmäkikin piipahti useampaan otteeseen basson varressa hoitamassa vasemman käden osuudet.

– Ennen Pyryn ensimmäistä keikkaa Himoksella pidettiin kuivatreenit bäkkärillä. Hän ei ollut se, joka ei osannut soittaa biisejä, sanoo kosketinsoittaja Emil Lähteenmäki.

Toukokuussa Stam1na piipahti keikalla Japanissa. Syksyllä on edessä 18 keikan Euroopan-kiertue.

– Oli ihan mahtava reissu. Reissun tiivistää se, että mentiin yhteen baariin ja baarin pitäjä kätteli meidät jokaisen, laittoi SaiPan kannatuslaulun soimaan ja lauloi mukana, Kangasmäki kertoo.

Bändin uusin “SLK”-levy ilmestyy Japanissa elokuussa ja eri puolilla Eurooppaa syyskuussa. Hinku takaisin Japaniin olisi kova.

– Jos sitä menee kaupaksi niin kai sinne pääsee soittamaankin. Toivottavasti sitä joku ostaa, Kangasmäki sanoo.

– Itse olen aika jalat maassa näiden suhteen. Onhan niitä ulkomaan julkaisuja ollut aiemmankin. On tosi hyvä, että Sonylla julkaistaan levy Japanissa. Sen täytyy tarkoittaa jotain, että herra Sony itse julkaisee sen. Se on lupaava merkki, miettii Lähteenmäki.

Stam1nan Emil Lähteenmäki ja Kai-Pekka Kangasmäki haastattelussa. Kuva: Tuomas Vitikainen

Ilosaarirockilla on tärkeä paikka kummankin soittajan mielissä. Muistoja on tarttunut mukaan monenlaisia.

– Omilta keikoilta mieleen on jäänyt vuoden 2012 Sulo-klubi. Jonkun biisin juhlallisen melodisen kohdan kohdalla itsellä oli fiilis ihan katossa, yleisö oli kädet pystyssä ja samalla järkkärit suihkuttivat vettä yleisöön. Se oli sellainen “my rockstar moment”, Kangasmäki muistelee.

– Täällä ja Ruisrockissa on ehdottomasti aina parhaat jutut, Lähteenmäki sanoo.

– Täällä vielä oikeastaan omaan makuun paremmin sopivat. Aphex Twin oli kova nähdä, Portisheadia odotan. Saran keikkaa joskus kauan sitten olin ihan tippa linssissä kattomassa. 2002 olin ekaa kertaa elämässäni Ilosaarirockissa. Raised Fist soitti silloin. Se oli ihan jumalattoman kova.

Bändi jää Ilosaarirokkiin myös sunnuntaiksi. Jalkapallon MM-finaalin lisäksi heitä kiinnostaa erityisesti Portishead.

– Teknikot on jostain syystä sellasia että ne haluaa kotiin päiväsaikaan. Artistit jää sitten liftailemaan kotiin, kun joskus musiikki lakkaa, Lähteenmäki sanoo.

Molempien voittajasuosikki jalkapallossa on Argentiina. Samoin molemmat uskovat Lionel Messin iskevän yhden maalin.

– 2–1 Argentiina voittaa, veikkaa Kangasmäki.

Teksti: Tuomas Vitikainen
Kuvat: Kalle Kervinen ja Tuomas Vitikainen

Aihe(et): Haastattelut.