Ilosaarirock 11.–13.7.2014  \\  Laulurinne  \\  Joensuu  \\  ilosaarirock  \\  @ilosaarirock

Turvallisuus

Kun suhteellisen pienelle alueelle saapuu samanaikaisesti melkein 30 000 ihmistä, on riskinä että sattuu ja tapahtuu. Jotta kaikilla olisi mukavaa ja ennen kaikkea turvallista, on paikalla itse järjestäjien lisäksi myös järjestyksenvalvojia huolehtimassa turvallisuudesta. Tältä sivulta löydät tietoa muun muassa porttien turvatarkastuksesta, ensiavusta ja löytötavaroista sekä oikeasta varustautumisesta Rokkiin.

Turvallisuusohjeita

Seuraavassa muutamia perusohjeita, joilla pärjää pitkälle mahdollisissa vaara- ja ongelmatilanteissa:

Noudata järjestäjien ja järjestyksenvalvojien antamia ohjeita ja määräyksiä. Niille on aina olemassa joku perusteltu syy, emme keksi sääntöjä kiusataksemme festivaaliasiakkaita.

Vältä tiiviitä väkimassoja, jos tunnet olosi epämiellyttäväksi ahtaissa paikoissa. Esiintymislavojen edustat, erityisesti päälavan, ovat paikkoja, joissa yleisömassan paine voi kasvaa nopeastikin ja tilanne saattaa kehittyä tukalaksi.

Säilytä malttisi jos kuitenkin joudut ruuhkaan tai paineeseen. Älä vastusta liikettä, mutta tilanteen hellittäessä hetkeksi pyri poispäin. Yritä kaikin tavoin säilyttää tasapainosi. Käytä tarvittaessa reilusti ääntäsi herättääksesi muiden huomio. Henkilökunta ja ihmiset festivaaliyleisössä auttavat sinua.

Mikäli havaitset onnettomuuden, jonkin muun turvallisuutta vaarantavan asian tai ongelman koskien omaa tai muiden turvallisuutta, ilmoita siitä heti lähimmälle järjestyksenvalvojalle.

Jos sinua alkaa huimata suuren yleisömassan joukossa, pyydä lähintä henkilöä pitämään sinut jaloillasi. Pidä yllä kontakti sinua auttavaan henkilöön aina siihen saakka, kunnes tunnet olosi jälleen turvalliseksi.

Jos sinua lähellä olevaa henkilöä alkaa huimata yleisömassan keskellä, pyri mahdollisuuksien mukaan saamaan hänet pois massasta. Tarvittaessa ilmoita järjestyksenvalvojille asiasta. He saavat paikalle myös ensiapuihmisiä, jos tarve vaatii.

Huolehdi aina itsestäsi ja kavereista. Muista, että heitteillejättö on rikos! Tarvittaessa ota yhteys järjestyksenvalvojiin.

Crowd surfing eli yleisön käsien varassa kelluminen (surffaaminen) on kielletty, kuten myös olkapäillä istuminen.

Tupakointi lavojen edustoilla sekä kaikissa teltoissa on kielletty.

Festivaali- ja leirintäalueita ympäröi aitarakennelma. Aidan rikkomisesta kiinnijäävä joutuu korvaamaan aiheuttamansa vahingon, 200€ / aitapala!

Turvatarkastus porteilla

Festivaalialueelle johtaa kaksi porttia: pääportti ja kakkosportti. Lisäksi Ravileiristä johtaa festivaalialueelle kolmosportti, joka palvelee leirinnän asiakkaita.

Järjestyksenvalvojamme tekevät porteilla turvatarkastuksia. Näiden tarkoituksena on estää niin Suomen lainsäädännön kuin järjestäjienkin kieltämien esineiden ja aineiden alueelle tulo.

Pyrimme tekemään kaikkemme, jotta jonotusaika olisi mahdollisimman pieni ja kaikki ehtisivät katsomaan omaa lempiartistiaan. Ajoittain porteille saattaa kuitenkin syntyä pitkiäkin jonoja järjestyksenvalvojien määrästä ja ahkeruudesta huolimatta. Kannattaa tarkistaa pääsisikö toisesta portista nopeammin sisään.

Jos olet menossa alueelle katsomaan jonkun tietyn artistin keikkaa, varaa tarpeeksi aikaa porttitarkastuksiin. Varsinkin suurten nimiesiintyjien kohdalla porteille tahtoo muodostua ruuhkia.

Sallitut ja kielletyt esineet ja aineet

Alkoholijuomien, lasitavaran ja myös tyhjien tai vettä tms. sisältävien alkoholipullojen tuominen alueelle on kielletty. Ylimääräiset alkoholijuomat voit jättää porttien ulkopuolella sijaitseviin viinanarikoihin. Täysi-ikäisiä varten on alueella erikseen rajattuja anniskelualueita.

Toisten vahingoittamiseen soveltuvia esineitä tai aineita ei saa tuoda alueelle. Kiellettyjä ovat siis esimerkiksi ampuma- ja teräaseet, räjähteet, ilotulitteet ja soihdut. Myöskään pitkien sateenvarjojen tuominen alueelle ei ole sallittua.

Tyhjien limupullojen tuominen alueelle vesipulloksi on sallittua ja alueelta löytyy useita vesipisteitä. Muistathan varsinkin helteellä nauttia myös muuta nestettä kuin alkoholia! Avaamattomat muoviset virvoitusjuomapullot, mehut ja muut vastaavat muoviset alkoholittomat virvokkeet saa tuoda alueelle.

Festivaalialueella sallittuja esineitä ja aineita ovat:

 • Teleskooppivavat
 • Avaamattomat ja läpinäkyvät muovipullot 1,5 litran pulloon saakka (ei alkoholipullot)
 • Tyhjät läpinäkyvät muovipullot 1,5 litran pulloon saakka (ei alkoholipullot)
 • Hiuslakat ja muut kosmetiikkatuotteet
 • Lyhyet sateenvarjot
 • Retkituolit (kokoontaittuva, ei puutarhatuolit!)
 • Järjestelmäkamerat
 • Pienten lasten evästarvikkeet

Festivaalialueella kielletyt esineet ja aineet lyhyesti:

 • Huumausaineet sekä omat alkoholijuomat
 • Alkoholiastiat
 • Lasipullot ja -astiat, mukaan lukien metalliset ruokapakkaukset
 • Yli 1,5 litran muovipullot
 • Avatut juomapullot
 • Pitkät sateenvarjot
 • Laserosoittimet ja voimakkaat valonheittimet
 • Ampuma-aseet, niiden patruunat ja räjähdysaineet, ml. soihdut ja ilotulitteet
 • Teräaseet, neulat (ilman perusteltua syytä) ja muut viiltämiseen/pistämiseen soveltuvat esineet
 • Asiaankuulumattomat työkalut (esim. monitoimityökalut)
 • Muita toisen vahingoittamiseen soveltuvia esineitä tai aineita
 • Vuvuzelat, megafonit ym. kovaa ääntä tuottavat esineet
 • Videokamerat ja nauhurit

Kaikkia maailman tavaroita emme pysty luettelemaan tässä yhteydessä sallituiksi tai kielletyiksi. Muiden kuin näissä listoissa mainittujen esineiden sekä aineiden osalta porttien esimiehet tekevät yksittäisiä päätöksiä omaan kokemukseensa ja ammattitaitoonsa nojaten. Jos tapahtuman aikana jokin tietty esine tai aine osoittautuu yleistä turvallisuutta vaarantavaksi, tapahtuman järjestäjä pidättää itselleen oikeuden muuttaa ohjeistusta kesken tapahtuman.

Ensiapu

Ilosaarirockin ensiapupiste sijaitsee pääportin läheisyydessä ja on avoinna koko festivaalin ajan perjantaista klo 17 maanantaihin klo 12 saakka.

Poliisi

Poliisi päivystää festivaalialueella viikonloppuna. Poliisin toimipiste sijaitsee pääportin läheisyydessä.

Suojaa itseäsi

Festivaalialueella, varsinkin lavojen edustoilla, äänenvoimakkuuden ohjearvot saattavat ylittyä. Suojaa kuulosi ja käytä korvatulppia tai kuulosuojaimia. Korvatulppia on myynnissä alueella.

Kondomeja jaetaan sekä festivaalialueella että Ravi- ja Niittyleirinnässä.

Kamerat ja nauhurit

Esitysten luvaton taltiointi on kielletty (tekijänoikeuslaki § 2 ja 45). Videokameroiden ja nauhureiden tuominen festivaalialueelle on kielletty. Järjestyksenvalvojilla on tarvittaessa oikeus takavarikoida luvattomat tallennusvälineet ja tallenteet. Asiasta lisää usein kysytyissä kysymyksissä.

Eläimet

Eläinten tuominen festivaalialueelle on kielletty.

Surffauskielto

Yleisön käsien varassa kelluminen eli surffaaminen on kiellettyä Ilosaarirockissa yleiseurooppalaiseen tapaan. Surffaaminen aiheuttaa liikaa vaaratilanteita ja lisäksi se haittaa mahdollista avuntarjoamista lavojen edustoilla. Myös olkapäillä istuminen on kielletty. Järjestäjät pidättävät oikeuden poistaa festivaalialueelta henkilöt, jotka eivät noudata tätä määräystä.

Tupakointi on kielletty lavojen edustoilla ja esiintymisteltoissa

Tupakointi on kielletty tupakkalain 2 §:n 1 momentin 8 kohdan mukaisesti esiintymislavojen ja miksauspisteen välisellä alueella sekä esiintymisteltoissa. Myös sähkötupakan käyttö näillä alueilla on kielletty. Tupakointikiellon noudattamista valvoo järjestyksenvalvonta. Anniskelualueilta löytyy merkityt tupakkapaikat. Älä heitä tumppeja maahan vaan vie kierrätyspisteeseen, kiitos!

Muista käyttäytymissäännöt vedessä

Rentolavan läheisyydessä on kiva uida. Turvallisuutta ovat valvomassa järjestyksenvalvojien lisäksi ensiapupäivystäjät sekä veneissä päivystävät Joensuun Järvipelastajat. Pidä huolta kaveristasi! Jos epäilet kaverisi jääneen uimareissulle, ilmoita siitä välittömästi rannan järjestyksenvalvojille.

Varustaudu Rokkiin oikein

Kun ottaa oikeita tavaroita mukaan, voi festivaalista nauttia huolettomammin. Mukavuutta lisää oikea pukeutuminen ja ennen kaikkea hyvät rokkikengät, jotka ovat sisään ajetut, kestävät ja mukavat kävellä. Ohessa muutamia muita festivaalitarvikkeita, joita suosittelemme mukaan otettavaksi:

 • sadevarusteet tai jätesäkki repun pohjalle
 • lämmin pusero
 • päähine
 • rahaa
 • pyyhe/uikkarit
 • hammasharja
 • hyvin säilyvää ruokaa
 • vessapaperia
 • laastaria pienien haavereiden varalle
 • korvatulpat
 • särkylääkettä ja aurinkorasvaa
 • paperille tärkeitä puhelinnumeroita, kännykkä kun voi hävitä
 • kynä ja paperia nimikirjoitusten tai tärkeiden puhelinnumeroiden varalta

Löytötavarat

Löytötavarat toimitetaan festivaalin aikana Ilosaarirockin infopisteelle eli Poppikopille, joka sijaitsee pääportin vieressä. Festivaalin jälkeen maanantaina klo 12 jälkeen kaikki löytötavara toimitetaan Pohjois-Karjalan löytötavaratoimistoon, josta tavaroita voi kysellä numerosta 0600-550127 (1,99€/min+npm). Pohjois-Karjalan löytötavaratoimiston aukioloajat löytyvät yrityksen nettisivuilta www.pklp.fi. Löytötavaratoimisto sijaitsee Joensuun Rantakylän ostoskeskuksessa, katuosoite Puronsuunkatu 1.

Lisätietoja ja palautetta

Voit kysellä lisätietoja Rokista sekä antaa palautetta Ilosaarirockin infopuhelimeen arkisin klo 9–16, numero 050 575 3975. Tapahtuman jälkeen 14.–18.7. klo 9–16 samassa numerossa vastaa Ilosaarirockin palautepuhelin.

Festivaalin ohjelmistoon, aikatauluihin ja järjestelyihin saattaa tulla muutoksia. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan välittömästi. Festivaalien yleisen käytännön mukaisesti festivaalilippuja ei voi palauttaa, eikä niistä saa hyvitystä tällaisten muutosten johdosta.