Ilosaarirock 11.–13.7.2014  \\  Laulurinne  \\  Joensuu  \\  ilosaarirock  \\  @ilosaarirock

Usein kysytyt kysymykset

Päivitetty 13.2.2014

Olemme koonneet tälle sivulle muutamia meiltä toistuvasti kysyttäviä kestoaiheita yhteenvetona. Jos mieltäsi askarruttaa Ilosaarirockiin liittyvä asia, etkä löydä vastausta täältä tai infosivuilta, if.kcoriraasoli@ofni vastaa kysymyksiisi mielellään.

Verkkotoimitus

Festivaalin rakenne, liput ja rannekkeet

Ilosaarirock on tapahtumakokonaisuus, joka kestää kokonaisuudessaan perjantaista sunnuntaihin. Varsinainen festivaali on lauantaina ja sunnuntaina ja kahden päivän festivaalilippu (tai siis ranneke, johon lippu on vaihdettu) oikeuttaa pääsyyn näinä päivinä festivaalialueelle. Lauantain päivälipulla pääset festivaalialueelle lauantaina, sunnuntain päivälipulla sunnuntaina.

Olkoon ranteessasi kahden tai yhden päivän ranneke, voit rannekkeellasi kulkea alueelle ja alueelta pois niin monta kertaa kuin haluat. Rannekkeenvaihdosta löydät lisätietoja täältä.

Perjantaina järjestetään erillisiä klubitapahtumia. Tähtiteltassa järjestetään Sulo-klubi ja Sue-lavalla Töminä. Näihin klubitapahtumiin täytyy liput ostaa erikseen. Myös Sulon ja Töminän rannekkeella voi kulkea alueelle ja alueelta pois mielin määrin klubien aikana.

Tarkemmat aikataulut, ohjelma, lipunhinnat ja mahdolliset aikataulumuutokset päivitetään aina ensimmäisenä ohjelmasivulle. Älä usko festarihuhuja, www.ilosaarirock.fi on se paikka josta virallisin ja ajankohtaisin tieto löytyy.

Ikärajat

Ilosaarirockiin, Suloon ja Töminään ei ole ikärajoja. Alueelta löytyville anniskelualueille ikäraja on 18 vuotta ja jokaisen on syytä varustautua todistamaan ikänsä.

Festivaalialueelle yli 65-vuotiaat pääsevät tapahtumaan pääportin vieressä sijaitsevan infopisteen eli Poppikopin kautta. Alle 8-vuotiaat lapset pääsevät alueelle ilmaiseksi huoltajan seurassa. Leirintäalueille ei ole ikärajaa.

Lipun hinta

Lipun hinta koostuu kaikesta siitä, mikä festivaalin järjestämisessä maksaa. Suurimmat kulut ovat bändit, järjestyksenvalvonta, tekniikka (lavat, äänentoistot, backline) ja siivous. Lisäksi on muitakin: painotuotteet, aidat, sähköt, verkkoyhteydet, alueen vuokra, korvaukset, vessat, rakennus, teltat, järvipelastus uimarannalla ja kovin paljon kaikkea muuta.

Lipun hinnan on ollut tapana nousta hyvinkin säännöllisin väliajoin. Tämä perustuu länsimaisen talouden perusasiaan eli siis siihen, että kaikki maksaa enemmän ajan mittaan. Tämä siis tarkoittaa paitsi hintojen, niin myös esim. palkkojen nousua. Kun hankkimamme tavarat ja palvelut maksavat enemmän, kohdistuu se meilläkin paineena korottaa lipun hintaa.

Vaihtoehtona lipun hinnan korottamiselle olisi tehdä julkisesta taloudesta tuttuja leikkauksia. Eli siis jos lipun hinta pidettäisiin aina vaan ennallaan, se tarkoittaisi sitä, että saisimme samalla rahalla yhä vähemmän. Siis esimerkiksi leikkaisimme menoja vähentämällä artisteja, vessojen määrää tai siivousta. Koska tämä ei tule kysymykseen, on lipun hintaa välillä pakko korottaa. Joka tapauksessa Ilosaarirockin lipun hinta on hyvin kohtuullinen verrattuna siihen mitä kaikkea sillä saa. Siis bändit, järjestelyt, mobiiliopas, nämä verkkosivut ja monet muut asiat.

Lippujen myynti

Ilosaarirockin kahden päivän lippu ja päiväliput ovat nyt myynnissä. Lipunmyynnistä löydät enemmän tietoja omalta sivultaan.

Mikäli lippuja ei myydä loppuun ennakossa, myydään niitä myös festivaalialueen ulkopuolella sijaitsevissa lipunmyyntipisteissä.

Lippujen väärentäminen ja/tai trokaus

Ilosaarirockin liput tarkastetaan elektronisesti rannekkeenvaihdon yhteydessä. Lipun ja/tai rannekkeen väärentämisestä seuraa automaattisesti rikossyyte. Myös muun kuin oman rannekkeen käyttäminen katsotaan väärennykseksi, eli ranneketta ei ole mahdollista siirtää henkilöltä toiselle.

Lippujen myynti on kielletty Ilosaarirockin keskustelupalstalla ja niitä koskevat viestit tullaan poistamaan. Ei meillä ole mitään sitä vastaan, jos jonkun suunnitelmat muuttuvat ja myy oman lippunsa pois, mutta kun näitä on mahdoton keskustelupalstalla erottaa tapauksista, joissa pyritään tienaamaan moraalittomasti rahaa. Mitään juridisia keinoja meillä ei trokareita vastaan ole, mutta ainakaan he eivät voi hyödyntää meidän keskustelupalstaamme puuhissaan.

Suosittelemme ettei kukaan ostaisi lippua tuntemattomalta, koska tähän tilanteeseen sisältyy myös väärennösriski ja sitä kautta riski joutua syytteeseen. Mikäli kuitenkin ostat lipun yksityishenkilöltä, kannattaa lipun myyjän henkilöllisyys varmistaa, koska väärennöksestä joutuu itse joka tapauksessa liemeen.

Ohjelman hankinta

Kotimaiset artistit ovat Ilosaarirockin aikana useimmiten hyvin saatavissa. Tosin heilläkin voi olla muualla keikkoja samaan aikaan, bändi voi olla levyttämässä tai tauolla tai sitten he ovat muuten pääsemättömissä. Nykyään ovat myös yleistyneet niin sanotut yksinoikeuskeikat, joissa kotimaiset artistit rajoittavat kesän suomalaiset festarikeikkansa yhteen, kahteen tai kolmeen.

Ulkomaisten artistien kohdalla tilanne onkin jo hankalampi. Karkeasti ottaen on hyvin vähän syitä, miksi tänne kannattaa tulla esiintymään ja hyvin paljon syitä miksi ei. Artistien kiertueista ja keikoista ovat usein päättämässä nimenomaan ihmiset, joiden tehtävänä on hoitaa artistin taloutta mahdollisimman hyvin. Juuri siksi Suomi ja Joensuu eivät ole niitä maailman halutuimpia keikkapaikkoja. Kun samaan aikaan on tuolla keskisemmän Euroopan valtavilla markkinoilla myös kiivas festivaalikausi käynnissä, niin kovin usein keikkamatka suuntautuukin sinne.

Joka vuosi tehdään ns. tarjouksia kymmenistä ulkomaalaisista artisteista, mutta kovin harva tarttuu täkyyn. Tarjous tarkoittaa sitä, että järjestäjä tekee itseään sitovan esityksen artistille, että tämä tulisi esiintymään festivaaleille tiettynä aikana tiettyyn hintaan. Näihin tarjouksiin artistit ja heidän managementtinsa vastaavat. Kun ja jos yhteisymmärrykseen päästään, sovitaan käytännön asioista ja allekirjoitetaan sopimukset. Vasta tässä vaiheessa julkistetaan artistin tulo festivaalille. Suullisesti luvattuja ja "nyt näyttää hyvältä" -tyyppisiä artisteja ei Ilosaarirockissa julkaista. Suurpiirteisenä nyrkkisääntönä voidaan kyllä sanoa, että suurin piirtein kaikkia meiltä toivottuja artisteja on yritetty, paljon toivottuja jopa useita vuosia. Joitakin jopa toistakymmentä vuotta.

Artisti voi tiettyjen, sopimuksissa määriteltyjen seikkojen perusteella purkaa esiintymissopimuksen järjestäjän kanssa. Käytännössä keikkoja peruuntuu hyvin monenlaisten syiden takia. Lennoilta on myöhästytty, sairautta tullut, soittopelit vahingoittuneet, bändit ovat hajonneet. Kaikin voimin pyritään asiat tekemään niin, ettei ohjelmanmuutoksia tulisi. Sopimuksia ei pysty kiristämään, koska kukaan ei sellaisia suostuisi allekirjoittamaan.

Mikäli ohjelmaan tulee peruutuksia, niistä pyritään ilmoittamaan mahdollisimman nopeasti ja tietysti etsimään suurin piirtein samaa tyyliä oleva paikkaaja. Mitään takuuta ei musiikkialan luonteen takia tästä kuitenkaan voi antaa.

Nopeimmin tietoa mahdollisista ohjelmanmuutoksista saa Ilosaarirockin verkkosivuilta. Älkääkä uskoko festarihuhuja, ne vain pilaavat päivää tavalla tai toisella, vaikka eivät pidä paikkaansa kuin kerran miljoonassa tapauksessa ja sekin on pelkkää sattumaa. Oikea ja ajantasainen tieto ohjelmasta löytyy aina ohjelmasivulta.

Ilosaarirockin ohjelmalinjaukset

Ilosaarirock on perinteikäs, taiteellisesti korkeatasoinen rockfestivaali, joka esittelee erilaisten musiikkityylien mielenkiintoisimpia nimiä. Artisteja ei hankita listasijoitusten mukaan, mutta ei menestys ole estekään. Festivaalilla on vahva marginaalitausta ja tämä näkyy ohjelmalinjauksissa. Myös jatkuvasti suosiotaan kasvattanut rytmimusiikki on olennainen osa Ilosaarirockia. Hyvinkin monenlaiset artistit sopivat Ilosaarirockin taiteellisesti kunnianhimoiseen ilmapiiriin, jossa musiikkidiggareita pyritään tosissaan palvelemaan. Me uskomme, että festivaaleilla voi esitellä yleisölle uusia, nousevia kykyjä.

Ohjelmavalinnat Ilosaarirockiin tekee ohjelmaryhmä, joka itsenäisesti ja suurempia huutelematta kokoaa mahdollisimman Rokin näköisen ohjelman. Mukana on hyvin erilaisia ihmisiä ja musiikkimakuja ja keskustelu lainehtii välillä isostikin. Tästä mekkaloinnista lopulta syntyy se monipuolinen ja tasokas ohjelma, joka on yksi Ilosaarirockin keskeisiä kantavia voimia.

Ohjelman mieleisyys on sitten jo ihan eri asia kuin ohjelman tasokkuus. Kaikkia ei voi miellyttää joka kohdassa, joitakin ei oikein ollenkaan. Ilosaarirockin ohjelma ei ole ketään kohti suunnattu loukkaus, vaan yksi mahdollinen tapa koota mielenkiintoisia esiintyjiä yhteen. Kaikkien musiikkimakua ei varmasti voida tyydyttää, mutta siksi on myös olemassa muita festivaaleja. Kyllä kullekin löytyy se oma ja mieleisin vaihtoehto, koska myös kesän 2014 Rokin kanssa samana viikonloppuna järjestetään puolenkymmentä festivaalia eri puolilla Suomea.

Esiintyjätoiveiden merkitys

Ilosaarirockin keskustelupalstaa seurataan järjestäjien keskuudessa hyvin tarkasti. Keskustelun vaikutusta ohjelman hankintaan voi tarkastella kahdella tasolla. Vaikutusta sillä on ohjelmaryhmän ihmisiin ja siihen, että he kaikki ovat kiinnostuneita siitä mitä omista tekemisistä sanotaan. Koska tätä festivaalia tehdään Rokväelle, järjestäjät eivät yleensä ehdi näkemään bändeistä kuin sattumanvaraisen vilauksen ohi kulkiessa. Sen sijaan keskustelulla ei, ikävä kyllä, ole vaikutusta siihen miten bändejä on saatavissa. Bändihankinta kun ei ole mitään shoppailua bändikaupassa, vaan monenlaisten muuttujien sovittelua. Varsinkin ulkomaisten artistien kohdalla toiveita kannattaa lähettää myös bändeille päin, sillä maailma on täynnä hienoja artisteja, joita kyllä ottaisimme, jos he tulisivat.

Soittoaikataulut

Soittoaikataulu syntyy varsin myöhään ja sen laatimiseen vaikuttaa hieman yli miljoona pientä asiaa. Lentoaikataulut, artistien muut keikat ja mieltymykset, musiikkityyli jne. Näistä palasista sitten kootaan Rokkiviikonlopun "lukujärjestys". Ilosaarirockissa soittojärjestys ei ole arvojärjestys, vaan sekä lauantaille että sunnuntaille haetaan aina juuri siihen päivään sopivia aloittajia. Luonnollisesti päälavan viimeiseksi haetaan kohokohtia, mutta mitään virallisesti nimettyjä pääesiintyjiä Rokissa ei ole.

Päälavan, Sue-teltan ja Rekkalavan soittoaikatauluissa pyritään siihen, että samantyyppiset artistit eivät soittaisi samaan aikaan. Se ei tietysti estä sitä, etteikö monikin voisi tykätä juuri samaan aikaan esiintyvistä artisteista. Kun musiikkimakuja on erilaisia, niin väkisinkin tulee jonkun mielestä pahojakin päällekkäisyyksiä.

Alkoholi ja siihen liittyvät määräykset

Alkoholiin liittyvissä asioissa festivaalin järjestäjä noudattaa viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä. Nämä puolestaan perustuvat Suomen lakeihin, joita ovat säätäneet kansan valitsemat kansanedustajat. Festivaalin järjestäjillä ei näihin lakeihin, määräyksiin ja sääntöjen soveltamisiin ole päätösvaltaa, vaan niitä on noudatettava. Käytännössä ainoa vaihtoehto kun on sitten olla järjestämättä festivaalia lainkaan. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran verkkosivuilta löytyy paljon lisätietoa esimerkiksi ajankohtaisesta anniskelulainsäädännöstä.

Omien alkoholijuomien ja lasitavaran tuominen alueelle on kielletty. Myöskään esineitä, joilla voi vahingoittaa toista ihmistä, ei saa tuoda alueelle. Ylimääräiset juomat voi jättää porttien ulkopuolella sijaitseviin viinanarikoihin. Viinanarikassa on viranomaisilta saatujen ohjeiden mukaan kysyttävä henkilöltä paperit, mikäli vaikuttaa tarpeelliselta varmistaa henkilön täysi-ikäisyys. Mikäli henkilö ei ole täysi-ikäinen, hänelle ei lain mukaan saa luovuttaa haltuun alkoholia.

Lasitavaran tuominen festivaalialueelle on kielletty, ja järjestyksenvalvojalain 8 §:n 4. momentin mukaan järjestyksenvalvojilla on oikeus tarkistaa festivaalivieraat. Alueella anniskellaan alkoholijuomia rajatuilla anniskelualueilla. Niiden sijainti ja laajuus ovat viranomaisten määrittelemiä.

Lakia ja järjestystä valvoo poliisi, joka voi tehdä hieman erityyppisiä ratkaisuja oman harkintavaltansa puitteissa. Esimerkiksi Seinäjoella, Porissa ja Joensuussa poliisit voivat päätyä erilaisiin määräyksiin. Käytännössä lähes kaikki alkoholiin liittyvät määräykset festivaaleilla ovat joko suoraan lakikirjasta tai viranomaisten lakeihin ja asetuksiin pohjautuvia määräyksiä.

Festivaalin anniskelualueiden lupien saamiseksi on järjestäjän pystyttävä tinkimättömästi täyttämään viranomaisten määräykset. Tämä on hyvin ratkaisevaa sikäli, että nykyisellä lipunhinnan tasolla olisi festivaalia täysin mahdotonta järjestää ilman anniskelualueilta saatavia tuloja.

Alueelle saa tuoda kirkkaissa muovipulloissa omia, alkoholittomia juomia. Järjestyksenvalvojat voivat tarkastaa, että sisältö tosiaan on alkoholitonta.

Varastelu

Kun on koolla paljon ihmisiä, on joukossa melko väistämättä myös varkaita. Itse tavaroiden katoamisen lisäksi varkauksissa on harmina mielipaha, käytännön vaikeudet ja muut asiat jotka voivat pilata pahastikin kauan odotettua festivaaliviikonloppua. Varkaudessa kun ei ikinä katoa vain tavaraa, vaan se myös satuttaa useimpia ihmisiä henkilökohtaisen hyökkäyksen lailla.

Muutamia ohjeita:

  • Ota mukaan vain mitä tarvitset. Jätä kotiin kaikki arvoesineet, mitä et välttämättä tarvitse.
  • Jos tulet autolla, sijoita KAIKKI tavarat aina takakonttiin/pois näkyvistä. Ei edes kasetteja/cd-levyjä/ruokaa näkyville! Pienien tavaroiden menettäminen ei niinkään tunnu, mutta ikkunan korjaus on kalliimpi juttu.
  • Jos et tule autolla kaikki tavarat voi jättää narikkaan. Kaikki telttaan jäävä kun voi hävitä.
  • Jos nukut, niin säilytä tavaroitasi makuupussin sisällä jos mahdollista. Myös nukkuvien ihmisten telttoihin on häikäilemättä tultu sisään ja napattu reppuja mukaan.
  • Hanki matkavakuutus itsellesi ja tavaroillesi tai varmista että sinulla jo on sellainen. Ota selvää vakuutusten ehdoista AINA etukäteen, sillä ne voivat sisältää hyvinkin vaihtelevia kohtia.
  • Jos jotain varastetaan, tee HETI rikosilmoitus. Vakuutus ei korvaa muuten mitään. Ja poliisilla on näin paremmat, joskin edelleen pienet, mahdollisuudet saada varas kiinni.
  • Säilytä rahaa ainakin parissa eri paikassa, niin kaikkea ei viedä kerralla.
  • Jos käytät pankki-/luottokortteja, ota niiden kuoletusnumerot pariin paikkaan talteen. Samoin kännykän liittymän sulkemisnumero.
  • Festarialueelle kannattaa ottaa vain vähän tavaraa mukaan, eli vain kaikki absoluuttisesti tarpeellinen. Lompakkoa ei pidetä repussa, vaan esim. rahat pienessä pussissa farkkujen etutaskussa tai jossain vaatteiden alla. Tähän tarkoitukseen saa esim. laukkukaupoista käteviä pussukoita.
  • Jos jotain kaikesta huolimatta viedään, kerro asiasta HETI poliisille.

Kuvauskielto

Kuvauskielto Ilosaarirockissa on olemassa siksi, että artistisopimuksissa velvoitetaan tilaisuuden järjestäjää estämään luvattomien ääni/kuvatallenteiden teko keikkatilanteessa. Tämä siksi, että artistit ja heidän taustavoimansa eivät halua ihmisten tallentavan esiintymisiä ilman maksua. Se on hyvin luonnollista, koska kyseessä on heidän työnsä ja toimeentulonsa. Jokainen kun haluaa palkkaa omasta työstään. Soittaminen, esittäminen ja taltioiminen on artistien elinkeino ja tallennuskielto suojelee sitä. Nämä tavallisesta festarivieraasta kovilta tuntuvat säännöt on tarkoitettu nimenomaan ammattilaista piraatti/bootleg/yms. toimintaa vastaan. Käytännössä yritetään aina tasapainoilla sen kanssa, että järki olisi mukana ja sopimusten kirjain ja henki täyttyisivät.

Normaalikameroilla kuvaavien ihmisten toimintaan ei yleensä puututa, mutta joskus on artistien kiertuehenkilökunta määrännyt järjestäjien edustajat puuttumaan tilanteeseen. Silloin se on pakko tehdä, koska sopimuksessa kuvauskielto on. Muutoin seuraukset voisivat olla taloudellisesti ikäviä tai tilanne voi johtaa jopa artistien esiintymisten perumiseen.

Tavallisia kameroita (digi tai muita) ei tulla festivaalin aikana takavarikoimaan. Mikäli jonkun kuitenkin katsotaan käyttävän näitä tallennusvälineitä ammattimaisesti ja/tai luvattomasti, voidaan väline festivaalin ajaksi takavarikoida. Välineet toki palautetaan festivaalin jälkeen. Niin kauan kun hommassa on kysymys omien muistojen tallentamisesta itselle, eikä siinä pyritä tallentamaan kuvia, ääntä tai niiden yhdistelmää ammattimaisesti tai ansaintatarkoituksessa, niin asiat ovat yleensä melko selviä. Videokuvassa rajaa voi vetää vaikka siihen, että jos ottaa muutaman kymmentä sekuntia pikkukameralla, niin ok. Jalustalla kuvaaminen tai kokonaisten settien kuvaaminen on ihan eri asia. Mutta jos kuvaa 30 sekuntia sitä kun kaveri tanssii, niin siitä vaan.

Kaiken kaikkiaan on digitaalisen kehityksen myötä yhä hankalampaa yhdistää kaksi sinällään ymmärrettävää halua: yleisön halun taltioida muistoja ja artistien halun suojella elinkeinoaan. Tällä hetkellä ollaan näissä asioissa rajujen muutosten kourissa ja siksi pyydämmekin yleisöltä ymmärtämystä ja kärsivällisyyttä näissä asioissa.

Roskat, roskikset, siivous ja kierrätys

Paljon ihmisiä samassa paikassa festarifiiliksissä takaa sen että roskaa syntyy. Siitä ei ikinä pääse eroon, vaikka roskan määrää pyritään vähentämään eri tavoin. Ikävä kyllä silti arviolta noin neljä roskaa viidestä päätyy muualle kuin roskakoriin.

Roskien syntyä yritetään vähentää, mutta se on varsin hankalaa. Aluetta siivotaan koko ajan festivaalin alusta lähtien, varsinaisen siivouksen keskittyen tietenkin lauantai- ja sunnuntaiaamuun ja tietysti festivaalin jälkeiseen aikaan. Järjestäjien vastuuseen kuuluu myös festivaalin lähialue, joka ulottuu varsin pitkälle Laulurinteen ympäristöön. Siivous on yksi suurimmista kuluista festivaalin järjestämisessä ja roskaaminen vaikuttaa suoraan lipun hintaan.

Kierrätystä tehostetaan vuosittain festivaalilla. Viimeisen parin vuoden aikana myös yleisöalueilla on kerätty biojätettä. Kokonaisuudessa vuonna 2013 talteen saatiin 43,3% kierrätettävästä jätteestä. Keräystä jatketaan ja parannetaan entisestään. Kierrätyspisteitä on sijoitettu ympäri festivaali- leirintäaluetta. Niissä kerätään talteen mm. biojäte, energiajäte, sekajäte ja metalli.

Festivaalin aikaan täysi roskis on hyvin harvinainen, ellei peräti yksittäinen näky. Roskia sen sijaan löytyy aina runsaasti maasta roskiksien vierestä. On harkittu myös roskiksien sijoittamista entistä enemmän festivaalialueen ulkopuolelle, mutta ilkivallan ja varkauksien vaara on kovin ilmeinen. Rikkoutuneet roskikset joudutaan aina korvaamaan ja kulut nousevat vaikuttaen sitä kautta lippujen hintaan. Parempia ratkaisuja etsitään joka kesä.

Roskiksia pyritään pitämään auki, koska sillä on selvä vaikutus roskien päätymiseen oikeaan paikkaan. Tyypillinen festivaali-ihminen jaksaa heittää roskan avoimeen roskikseen, mutta harvemmin avata suljettua roskista ja laittaa roskaa sinne. Roskikset ovat vain usein suljettuja, koska niiden päälle joku saattaa istahtaa tai kiipeää tähyilemään päälavan esiintyjää. Suljettujen roskisten päällä ja vieressä on hyvin pian roskia runsaasti.

Toivomme kunkin pyrkivän vähentämään roskien määrää ja myös toimittamaan omat roskansa kierrätysroskikseen. Hoida oma osuutesi siivoamisessa, niin helpotat kaikkien elämää!

Erilaiset ikäviltä tuntuvat määräykset ja hinnoittelut

Aika ajoin tulee vastaan rajoituksia tai määräyksiä, jotka ihmisistä tuntuvat ärsyttäviltä tai jopa kohtuuttomilta. Silloin on kysymys siitä, että massatapahtumassa on pakko vetää suoria linjoja, joissa ei auta lipsua, koska se johtaisi kaaokseen, eikä kenelläkään olisi enää kivaa.

Esimerkki tästä massatapahtuman logiikasta on autoissa yöpyminen parkkipaikoilla, joka on siis kiellettyä. Kysymys ei ole ihmisten kiusaamisesta tai rahanahneudesta, vaan siitä, että jos autoissa yöpyminen olisi sallittua, syntyisi festivaalialueen lähistölle laaja, huonosti valvottu ja hyvin epämääräinen "leirintäalue". Muutaman ihmisen yöpymisestä autossa ei ole haittaa, mutta laajamittaisesti se aiheuttaisi lähialueilla levottomuutta, roskaamista ja ihan suoranaisia turvallisuusriskejä. Siksi se on kokonaan kielletty. Varsinaisilla leirintäalueilla on palveluja (siivous, vessat, järjestyksenvalvonta), jotka estävät häiriöiden syntymistä. Ja jos parkkipaikalle järjestetään nämä samat palvelut (jotka muuten maksavat tosiaan jollekin jotakin), niin silloin se olisi oikeastaan leirintäalue. Ja tästä pitäisi kerätä suurempi hinta, että toimintaa voitaisiin pyörittää noine oheispalveluineen.

Myös narikkojen maksullisuudesta on valitettu. Tähänkin maksuun on ihan muut syyt kuin halu tienata muutama euro lisää. Jos narikkamaksua ei olisi, kävisivät ihmiset todennäköisesti hyvin, hyvin paljon useammin narikalla. Jolloin tarvittaisiin enemmän henkilökuntaa, jolloin taas tarvittaisiin suuremmat työskentelytilat ja siis enemmän kontteja ja aluetta niiden alle jne jne. Tästä syystä narikoissa on pieni maksu kannustimena sille, että jokainen suunnittelee tämän palvelunkäytön järkevästi.

Edellä olevat ovat siis esimerkkejä siitä, että asioilla on tosiaan ihan järkevät syynsä, vaikka ne nihkeiltä tuntuisivatkin. Kun liki 30 000 ihmistä laitetaan noin pienelle alueelle yhtä aikaa, on usein laitettava yleinen etu yksilön edun edelle.

Keskustelupalstasta

Näiden sivujen keskustelupalsta on tarkoitettu Rokväen yhteiseksi paikaksi, jossa on mahdollista keskustella kaikesta, kaikennäköisestä, toisia ihmisiä kunnioittaen ja netikettiä noudattaen. Palstaa moderoivat Verkkotoimitus ja Poppitoimisto.

Palstoilta poistetaan mahdollisimman välittömästi viestit, jotka sisältävät rasismia, väkivaltaa, yllytystä Suomen lakien rikkomiseen yms. Sisällöltään pelkästään loukkaaviksi tarkoitetut tai ylenmääräisen törkeät viestit poistetaan. Myös osia viesteistä saatetaan moderoida. Mikäli viesti on selvästi väärällä alueella, siirretään se oikeaan paikkaan. Mikäli moderoinnin linjasta on valitettavaa, yhteys kannattaa ottaa Joensuun Popmuusikot ry:n hallitukseen osoitteen if.kcoriraasoli@ofni kautta.

Keskustelupalstalle on kirjoitettu omat yksityiskohtaiset ohjeet, jotka löydät keskustelupalstan yhteydestä täältä.