Ilosaarirock 11.–13.7.2014  \\  Laulurinne  \\  Joensuu  \\  ilosaarirock  \\  @ilosaarirock

Portishead (UK)

Portishead

Viime kesänä onnistuimme kymmenen vuoden yrityksen jälkeen saamaan islantilaisen Sigur Rósin Ilosaarirockiin. Yhtä pitkään ja vähintäänkin yhtä hartaasti olemme yrittäneet tätä. Viimein, niin pitkän odotuksen jälkeen, Portishead esiintyy Suomessa.

Yli kahdenkymmenen vuoden urallaan vain kolme albumia julkaissut brittiläinen Portishead on täydellinen yhtye ja musiikkifanien pyhä palvonnan kohde, johon suhtaudutaan haudanvakavasti. Konemusiikkia ja Ennio Morricone -sävyjä yhdistelevä Portishead on säilyttänyt yllään salaperäisyyden verhon, joka tekee yhtyeestä miltei pelottavan. Bändi ei juurikaan anna haastatteluita, esiintyy elävänä hyvin valikoidusti ja julkaisee uutta musiikkia vielä valikoidummin. Yhtyeen albumeilla on yhteensä ainoastaan 33 kappaletta, hyvin vähän valtavan arvostetulle ja pitkän uran tehneelle kokoonpanolle. Mutta nuo kappaleet, ne ovat täydellisiä.

Portishead luo levyillään ja keikoillaan tyystin oman maailmansa, joka on yhtä aikaa harras ja lohduton. Yhtyeen ilmaisu on muuttunut albumi albumilta painostavammaksi. Paluulevy Thirdin single Machine Gun esimerkiksi koostuu miltei pelkästään automaattiaseen laukaisusta luodusta samplesta ja Beth Gibbonsin äänestä. Ja millainen tuo ääni onkaan. Sanakirjassa pitäisi sanan "haunting" kohdalla olla Gibbonsin kuva.

Portisheadin kolme albumia ovat taideteoksia, joihin ei uskaltaisi mitenkään kajota. Kaikki palaset ovat juuri oikeilla paikoillaan. Sama perfektionismi pätee yhtyeen live-esiintymiseen. Jokainen pieni nyanssi ja taustaprojisointi on viimeisen päälle mietitty ja kokemus on miltei uskonnollinen. Portisheadin ensimmäinen Suomen keikka on vuoden 2014 ehdottomin musiikkielämys. Ja tästä ei neuvotella.


«  ohjelmasivulle