Ilosaarirock 11.–13.7.2014  \\  Laulurinne  \\  Joensuu  \\  ilosaarirock  \\  @ilosaarirock

Risto

Risto

“Tiedän millainen on ihminen. Se pelkää kuolemaa mut miettii kuitenkin ensiks rahaa. Minun kanssa sinä et tartte rahaa. Etkä sinä kuole.”

Risto Ylihärsilä julistaa tuoreella Risto II -levyllä totuuksia sellaisella paatoksella, että sanoman edessä on paljastettava pää, kumarrettava syvään ja pestauduttava opetuslapseksi. Loppuvuodesta 2013 julkaistu albumi aiheutti yhtä valtavan shokin kuin Riston ensimmäisen levyn kappale Nina, olen palasina julkaisuhetkellään. Henki salpautui, kaikki tekeminen loppui ja ainut jäljelle jäävä ajatus kysyi "onko tällaista musiikkia oikeasti olemassa?"

Risto on onnistunut luomaan urallaan mielettömän kirkkaita hetkiä, joissa musiikki ja sanoma kiteytyvät täydellisesti. Bändin kaksi ensimmäistä albumia olivat täynnä kieroja hittejä, jotka vieläkin toimivat pohjana kovalle keikkasetille. Kolmannen levyn jälkeen yhtye väsähti ja vietti hiljaiseloa. Tauon aikana Risto repi vanhan ihon päältään ja alta paljastui miltei epäinhimillisen harrasta musiikkia tuottava olento. II-albumi on kehuttu useissa julkaisuissa maasta taivaaseen ja syystäkin. Scifistä ammentava kahdeksan biisin kokonaisuus tarjoaa matkan toiseen ulottuvuuteen, jossa soi tulevaisuuden musiikki. Riston huikeassa visiossa rumpukoneet, huilut, vocoderit ja kuorot soivat täydellisessä harmoniassa selkäpiitä kylmäävällä tavalla.

Risto elää tällä hetkellä uutta kultakauttaan. Alla on loistava albumi, rumpuja hakkaa Ville Leinonen ja kokoonpano on tulikuumassa kunnossa. Bändi ei päästä kuulijaa helpolla, mutta rikkonaiselle kauneudelle kannattaa antautua. Palkinto on suuri.


«  ohjelmasivulle