FIEN
EST. 1971

Ilosaarirock Joensuu 17.–19.7.2015

Bob Marleyn perillinen loisti Laulurinteellä

Damian "Jr. Gong" Marleyn ensiesiintyminen Suomessa sai lanteet liikkumaan ja jalat tamppaamaan.

Taivaanrannasta hitaasti kohti vyöryvät kellertävät ja synkän näköiset pilvet enteilevät myrskyä tai vähintäänkin kaatosadetta. Ihmiset ovat pakkautuneet Päälavan edustalle, ja innostus paistaa heidän silmistään. Odotettavissa on jotakin poikkeuksellista ja Suomessa ennennäkemätöntä.

Bändi aloittaa yleisön lämmittelyn instrumentaalikappaleella, jonka jälkeen lavalle pölähtää mies, jota joku saattaa erehtyä luulemaan illan tähdeksi, Damian Marleyksi. Vedettyään biisin tai kaksi mies lietsoo innostusta yleisöön kutsumalla lavalle legendaarisen Bob Marleyn nuorimman pojan.

Damian Marley. Kuva: Terhi Hytönen

Miehen rastatukka yltää miltei nilkkoihin saakka ja hänen musiikkinsa on varsin mahtipontista ja vaikuttavaa. Hän aloittaa kappaleellaan Confrontation ja muistuttaa meitä vapaudestamme, joka ei kaikille kansoille ole itsestäänselvyys.

Damian Marleytä kuunnellessaan joku saattaa hämmästyä siitä, miten monipuolista reggae parhaimmillaan voikaan olla. Ytimekkään More Justice -biisin jälkeen meininki muuttuu Beautifulin myötä lempeämmäksi ja leppoisammaksi.

Alkujaan Nasin kanssa tehdyt kappaleet Dispear ja Land of Promise taas saavat yleisön nyrkit viuhumaan ilmassa. Tästä on passiivinen löysäilymusiikki kaukana.

Taivas alkaa valua vetenä alas. Pisaroiden tahti kiihtyy nopeasti, mutta yleisö ei pakene. Joku verhoaa itsensä muovilla, joku antaa kesäsateen kastella itsensä kokonaan. Tänään on Jr. Gongin syntymäpäivä.

– Is there any Bob Marley -fans here? Marley kysyy.

Väki mylvii ja saa vastineeksi reggaen suurimman legendan kappaleen Could You Be Loved. Lavalle pelmahtaa pieni poika, joka laulattaa tuhatpäistä yleisöä. Hymy leviää korviin ja sydän sulaa itse kullakin.

– One love, one heart, let’s get together and feel alright!

Viimeiseksi biisiksi jäävä Road to Zion paketoi vaikuttavan esityksen, jonka ei toivoisi loppuvan ihan vielä. Märät vaatteet ja vettä valuvat hiukset unohtuvat jamaikalaisen musiikin sykkeessä. Onneksi todellisuuden pakoilua voi jatkaa säntäämällä seuraavalle keikalle sateesta välittämättä.

Marleyn taustalaulajat pistivät parastaan. Kuva: Samu Hintsa

Teksti: Johanna Mikkola
Kuvat: Terhi Hytönen & Samu Hintsa

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: if.kcoriraasoli@ofni