FIEN
EST. 1971

Ilosaarirock Joensuu 17.–19.7.2015

Haloo Helsingin ei tarvitse kahta kertaa käskeä

Päälavan edusta täyttyi sunnuntaina, kun yksi viikonlopun odotetuimmista yhtyeistä nousi lavalle. Haloo Helsinki! kuulutti itäsuomalaisen temperamentin perään ja varmisteli, että kaikilla oli hyvä olla.

Kolmet rummut, suuret lieskat, tuimat ilmeet ja aurinkolasit. Laulaja Elli Haloo saapuu lavalle suuren lipun kanssa. Yhtye aloittaa keikkansa mahtipontisesti ja väläyttää yleisöön ensimmäisen hymyn vasta kolmannen kappaleen jälkeen.

Alku on aggressiivinen. Ensimmäisenä kajahtaa Huuda!, ja juuri niin tehdään koko kappaleen ajan. Kädet taputtavat taukoamatta, yleisö osaa sanat ulkoa ja näyttää sen.

Laulajan asenteesta, ilmeistä ja eleistä huokuu ensimmäisten biisien aikana todellinen itsevarmuus ja viha. Yleisössä joku sanoo, että siinä on pelottavan näköinen nainen. Ellin asenne kietoo yleisön hänen pikkusormensa ympärille, eikä faneja tarvitse kahta kertaa käskeä hyppimään tai tanssimaan.

Elli Haloo. Kuva Mika Lehtola

Ennen neljättä kappaletta Elli suo yleisölle ensimmäisen valloittavan hymyn ja varmistelee, että jengin päällimmäinen fiilis on ilo. Hän kannustaa jättämään taakse kaikki traumat ja muistamaan, että uudet ihmiset ovat aina uusia. Vanhoja huonoja kokemuksia ei tule heihin yhdistää. Kuussa tuulee saa aikaan valtavan liikuttuneen reaktion: balladi iskee porukkaan täysillä ja lavalta tulee kehotus rakastaa ja suudella.

Karismaattisen yhtyeen eleet ja ilmeet toimittavat biisien välittämät tunteet taatusti perille. Kun Nainen jonka ympärille tuolit tuodaan nostaa taas aggressiivista asennetta, niin sen jälkeinen Vihaan kyllästynyt rauhoittaa tilanteen. ”Rauha nyt”, kaikuu lavalta, ja bändi pysähtyy hetkeksi kokonaan.

Haloo Helsinki! kuljettaa yleisönsä läpi täydellisesti hallitun tunteiden vuoristoradan. Elli tekee festarilaisista sätkynukkejaan, eikä kukaan pistä vastaan. Laulaja varmistelee, että yleisöllä on kaikki hyvin ja kertoo rakastavansa joka ikistä itäsuomalaista ihmistä.

Haloo Helsinki! on kiistatta yksi viikonlopun suosituimmista yhtyeistä. Kuva Kalle Kervinen

Haloo Helsinki! on kiistatta yksi viikonlopun suosituimmista yhtyeistä. Kuva Kalle Kervinen

Jos mun pokka pettää -kappale kuljetetaan läpi pelkän yleisön voimin, ja Elli lähettää kiitoksena lentopusuja. Tunnelma on rakastava, onnellinen. Ilolle ei tunnu löytyvän rajoja.

Keikalla on huomioitu niin ensikertalaiset kuin tosifanitkin: yhtye soittaa suurimmat radiohittinsä ja heittää sekaan hiukan harvinaisemman Avautumisraidan sekä ensimmäisen sinkkunsa Haloo Helsingin. Lisäksi Kuule minua on varioitu uudeksi, hiukan tanssittavammaksi versioksi, jota yleisössä ei reaktioista päätellen heti edes tunnisteta.

Haloo Helsinki! osoittaa, että yhtye ottaa kappaleidensa sanomat tosissaan ja tarkoittaa sitä, mistä laulaa. Bändi ei jätä epäilyksen varaan, miksi se on yksi Suomen suosituimmista.

Teksti: Anne Tuovinen
Kuvat: Kalle Kervinen ja Mika Lehtola

 

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: if.kcoriraasoli@ofni