FIEN
EST. 1971

Ilosaarirock Joensuu 17.–19.7.2015

HC Andersen: 60 biisiä tunnissa

Joensuulainen punkyhtye HC Andersen tekee paluun kotikonnuillaan Ilosaarirockissa. Verkkotoimitus pirautteli HCA:n Emalle ja Teholle ja kyseli tunnelmia, joita odotettu paluukeikka on nostattanut. Samalla Ema ja Teho valottivat toimitukselle yhtyeen historiaa.

“Pitää olla Motörheadilta kuulostava yhtye“ sanoi Ville Mäntynen vuonna 1987. Siitä sai alkunsa HC Andersen, vaikka soittajien itsensä mukaan Motörhead-soundiin ei välttämättä ikinä päästykään. Yhtyeen alkuaikojen sielunsukulaisia olivat samoilla keikoilla paljon pyörineet YUP ja Deep Turtle. Yhtyeiden musiikki oli keskenään erilaista, mutta jokaisella oli sama perusvire: musiikki oli jotain uuden etsimistä.

“Koitettiin löytää jotain uutta kulmaa siihen genreen. Ei ehkä niin tietoisesti sillon aikanaan, mutta näin jälkikäteen on helppo tehdä tämmösiä yleistyksiä“, toteaa Teho Majamäki, HC Andersenin lyömäsoitintaitaja.

 

HC Andersen

Yhtyeen kulta-aikana suomalainen HC-musiikki oli hyvin poliittista ja tiedostavaa, mutta HC Andersen ui vastavirtaan. Yhtyeen tekstit ovat täyttä dadaa, tajunnanvirtaa ja absurdismia. Soittajien itsensä mukaan HCA on kuin kerho; pääasiassa hauskanpitoa, mutta myös musiikillista hauskanpitoa. HCAn jäsenet muuttivat yhdessä Hankoon asumaan ja opiskelemaan kansalaisopistoon vuodeksi, jonka jälkeen kaikki myös asuivat vuokraamassaan isossa talossa Turussa. Talon nimi oli HCAndersens hus.

Majamäki päätyi yhtyeeseen vuonna 1987 vain kuusi tuntia ennen yhtyeen ensimmäisiä nauhoituksia, saavuttuaan kaupunkiin samana aamuna. “Käytiin hakee Teho juna-asemalta marimba kainalossa, ja aika pitkälti kylmiltään napattiin se studioon, että kyllä me sulle soittamista keksitään. Ja se ideahan kanto vaikka kuinka pitkälle“, kuvailee HCA:n rumpali Ema Hurskainen.

Kyseisistä äänityksistä syntyi HCA:n ensimmäinen julkaisu, HCA virus -EP, jonka päätyi julkaisemaan saksalainen levy-yhtiö vuonna 1989. Hurskainen kertoo yhtyeen levytysten olleen muutenkin erikoiset: mukana studiolla oli myös kaksi kissanpentua sekä kana, jonka munia syötiin. Nuorten miesten kokopitkä ensilevy Satuja ja tarinoita valmistui vuonna 1990. Majamäki kuvaakin levyn olevan itselleen “se original HC Andersen“.

Nyt ensilevyn julkaisusta tulee täyteen 25 vuotta, ja merkkipaalun kunniaksi Satuja ja tarinoita julkaistaan ensimmäistä kertaa CD:llä. “Jos ihan rehellisiä ollaan, niin ihanhan tää säkää on. Tästä on puhuttu varmaan seitsemän vuotta“, nauraa Hurskainen. Majamäki jatkaa: “Dassumin Pena ilmoitti ihan puskan takaa, että se on haalinut meidän alkuperäiset studionauhat käsiinsä ja siirtänyt matskut kovalevylle, ja että tuossa se nyt ois.“

Miesten mielestä alun perin ehkä rosoiseksikin jäänyt Satuja ja tarinoitakuulostaa CD-julkaisun myötä uudelleen miksattuna jälleen tuoreelta: aivan kuin koko levy olisi löydetty uudelleen.

Levyn julkaisun myötä bändi pääsee lämmittelemään kappaleitaan myös livenä, kun HC Andersen nousee sunnuntaina 19.7. Ilosaarirockin lavalle. Yhtye ei ole soittanut pitkään aikaan yhdessä, mutta kappaleet ovat muistuneet hyvin mieleen miksausprosessin yhteydessä.

“Ainoo mikä jännittää, on että 18-vuotiaana kun asu treenikämpällä ja tykitti sen minkä käsistä ja jaloista lähti, niin kiirettä tulee pitämään näin nelikymppisenä sohvaperunana“, nauraa rumpali Hurskainen. HC Andersen on ollut myös alkuaikoinaan 80-luvun lopulla Ilosaarirockin esiintyjänä, samoin kuin ensimmäisessä järjestetyssä Töminässä vuonna 1993.

Vuoden 2015 HC Andersen esiintyy muutoin alkuperäisellä kokoonpanollaan, mutta edesmennyttä laulajaa Ville Mäntystä paikkaa Karri Miettinen, eli suurelle yleisölle tutummin Paleface. Majamäki ja Hurskainen olivat yhdessä HCA-kitaristin, Jarkko Romppasen, kanssa tavanneet räppärin alun perin Ruisrockissa kymmenisen vuotta sitten.

“Paljastui, että Paleface oli armoton HCA-diggari ja se rupes vetelee noita meijän biisejä ulkomuistista vaikka hurumykke“, tarinoi Hurskainen. “Me oltiin tietysti iha fiiliksissä et ei helkkari, hienoa, jäbä on todella levyt kuunnellu. Ja sit ku tää tuli ajankohtaseks niin tietysti aika äkkiä muistettiin, että hitto soikoon Paleface vois olla se jäbä, tuntee matskut ja tietää mistä on kysymys!“

hca_palendersen

Palefacen ura on jo aikaisemmin ollut musiikillisesti laaja-alainen, joten hyppääminen raivokkaan hardcorebändin keulille suurella rockfestarilla ei tule olemaan miehelle ongelma.

Ilosaarirockin yleisö voi yhtyeen mukaan odottaa keikalta taattua HCA-paahtoa. “Oisko se semmonen noin 50-60 biisiä tunnin sisällä“, kuvailee Majamäki keikkakokemusta, ja Hurskainen komppaa “No se vois olla aika lähellä kyllä. Se ensimmäinen kerta kun Ilosaarirockissa HCA esiintyi ni otettiin taktiikaks juuri toi. Meillä oli muistaakseni soittoaika puol tuntia, ja me vedettiin koko setti tauotta. Siis biisien välissä ei ollu yhtään taukoa, et kun kappale loppu ni uusi alko heti samantien.“

“Mä oon miettiny et sama taktiikka vois toimia yhä“ Majamäki nauraa.

HC Andersen toivoo Ilosaarirockin esiintymisensä houkuttelevan paikalle myös nuorempia kuuntelijoita. Hurskaisen mukaan 25 vuotta vanha levykin kuulostaa yhä raikkaalta, ja Majamäki lupaa raikkauden jatkuvan myös keikalla. Perinteisten “HCA on paras!“-terveisten lisäksi yhtye vetoaa myös varttuneempiin faneihinsa: “Jos jengi elää vielä, jotka oli sillon paikalla kun HCA ekan kerran esiinty Ilosaarirockissa, ni tervetuloa tsekkaamaan päivän kunto!“

Teksti: Annika Sorjonen

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: if.kcoriraasoli@ofni