FIEN
EST. 1971

Ilosaarirock Joensuu 17.–19.7.2015

Sólstafir (ISL)

Sólstafir

Miten Islannissa voi kaikki olla niin valtavaa ja henkeäsalpaavaa? Tulivuoret, kuumat lähteet, vesiputoukset ja yhtyeet, kuten Sólstafir? Parikymmentä vuotta kasassa olleen ryhmän kaksi viimeisintä albumia ovat huikeita elämyksiä, joista ei saa tarpeekseen. Kun jo kuvitteli, ettei vuonna 2011 julkaistua paatoseeposta Svartir Sandaria voi ylittää mikään, niin yhtye tyrkkäsi viime vuonna ulos Óttan, kenties koko rockvuoden parhaan julkaisun.

Sólstafir aloitti black metal -bändinä, mutta Óttalla bändi on heittänyt metallin rajoitteet harteiltaan. Kappaleet soljuvat massiivisena postrockina, jossa epätoivo ja jylhyys yhdistyvät tarttuvuuteen ja komeisiin melodioihin. Kaaret ovat pitkiä, mutta turhasta taiteilusta ei ole kyse. Kaiken kruunaa Aðalbjörn "Addi" Tryggvasonin jäljittelemätön laulu, josta ei maailmantuskaa puutu.

Sólstafirilla on kaikki laajemman menestyksen avaimet käsissään. Kaksi viimeistä albumia ovat keränneet viiden tähden arvosteluita muuallakin kuin metallimedioissa, eikä ihme. Bändin musiikki lumoaa niin postupunkkailijat, taiderokkarit kuin metallipäätkin. Mistä ihmeestä tuo harvalukuinen kansa taikoo näin mahtavia yhtyeitä?


< takaisin ohjelmasivulle

Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: if.kcoriraasoli@ofni