Joensuu 15.–17.7.2016

Anna Puu: ”Rentolava on ihanin lava”

Verkkotoimitus haastatteli Rentolavalle nousemista odottavaa Anna Puuta, joka oli innoissaan kotifestarilla esiintymisestä.

Kolmatta kertaa Ilosaarirockissa esiintyvä Anna Puu on suunnattoman innoissaan Rentolavan keikastaan. Joensuun läheltä Outokummusta kotoisin oleva Puu pääsee lauteille kotikentällään.

– JEEEEE! hän summaa.

– Tää Rentolava on ihanin lava, mikä täällä on, Puu sanoo.

– Oon käynyt Ilosaaressa kesästä -97 asti. Tää on sellainen lava, josta on eniten kuvia, kun ollaan hengailtu kavereiden kanssa. Vähän käyty kahlailemassa ja nautittu olostamme.

Anna Puu. Kuva: Janina Joutsen

Anna Puu. Kuva: Janina Joutsen

Esiintyminen Rentolavalla ei silti ollut ehtinyt edes Anna Puun toivelistalle.

– Tätä on muutettu vähän tänä vuonna. Ennen on enemmän ollut sitä rytmimusa-asiaa. On mukavaa, että meille muillekin annetaan mahdollisuus olla tuolla lavalla, hän iloitsee.

Voisikohan se myös johtua Anna Puun musiikkityylin muutoksesta?

– Voi siinä olla jotain muutostakin tapahtunut. En osaa hirveen objektiivisesti sanoa.

Vuonna 2008 Idols-kilpailusta kosolti lisävauhtia uralleen saanut 34-vuotias artisti kokee itse muuttuneensa vuosien kuluessa.

– Siinä on kyllä tapahtunut aika paljon. Joku semmoinen kehtaamisen ja häpeilyn asia vierähti pois harteilta joskus kolmenkympin kynnyksellä, Anna Puu miettii.

– Sen jälkeen mulle on ollut ihan sama. Kaikki vaan täysillä peliin jokaisella keikalla, mikä sitten aiheuttaakin sen, että mulla on aina ääni vähän murolla. Se on se hinta, mikä siitä pitää maksaa, hän nauraa.

Anna Puun viimeisin levy ”Rakkaudella, Anna Puu” ilmestyi viime syksynä. Uutta on jo tekeillä, vaikka julkaisu saattaa vierähtää ensi vuoden puolelle.

– On tarkoitus tehdä tänä vuonna uusi levy, hän sanoo.

– Tehdään ainakin. Lähdetään siitä. Aika kiireinen vuosi tulossa, hän miettii.

Vuoden 2009 Ilosaarirockin keikalla kenellekään ei yleisössä jäänyt epäselväksi, etteikö kyseessä olisi ollut Anna Puulle erittäin tunteikas keikka. Vuotta aiemmin hän oli vielä ollut festivaalilla yleisön joukossa tuntemattomana.

– Muistan kun keikkamyyjä soitti että ”sulla on keikka sit Ilosaarirockissa”. Olin, että ei, ei, jopa vähän sellainen, että en tiedä uskallanko mennä, Puu tunnustaa.

– Siinä on niin kovat paineet, kun on kotifestari. Siihen liittyy niin paljon ja niin monta vuotta ja… semmosia juttuja, hän väistää.

Rakettimainen nousu suosioon toi mukanaan paljon muutoksia.

– Asiat tuli niin nopeasti. Ihmisellä kestää vähän aikaa, että se ottaa kiinni siihen mitä todellisuudessa tapahtuu, Puu pohtii.

– Siihen keikkailuhommeliin tottui. Kyllä Ilosaari ja Ruissi ja Provinssi on aina kuitenkin sellaisia merkittäviä keikkapaikkoja itelle.

– Kun itse on noita festareita kolunnut ja on siellä yhtäkkiä esiintymässä, niin on se aika hienoa.

Anna Puun mieleenpainuvin Ilosaarirock-keikka on yllättävä.

– Oon käynyt kattomassa Ilosaaressa ihan hirveän paljon hyviä keikkoja. Ehkä eriskummallisin keikka, jota olen koskaan käynyt katsomassa ja sellaista mitä en normaalisti yhtään kuuntele yhtään, oli Cradle of Filth vuonna -98 tai -99, hän muistelee.

– Ihan himotykitystä ja tuplabasaria. Tyypit näytti siltä, että ne on olleet kuolleina 20 vuotta. Olin katsomassa sen keikan alusta loppuun asti. En tiedä miksi.

Teksti: Tuomas Vitikainen
Kuva: Janina Joutsen

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: