Joensuu 15.–17.7.2016

Somettamalla suomalaisten suosioon

Biisinikkari, autourheiluharrastaja ja kirjailija. Muun muassa tällaisilla sanoilla voisi kuvata Anssi Kelaa, 43, joka on ehtinyt uransa aikana tehdä yhtä sun toista. Tällä hetkellä kuitenkin termi somesankari voisi kuvata artistia paremmin kuin mikään edeltävistä käsitteistä.

Kela teki viime vuonna näyttävän paluun takaisin suomalaisten suosimaksi poprock-muusikoksi osittain Vain elämää -ohjelman kautta, mutta osittain myös somen kautta. Kela on tällä hetkellä yksi sosiaalisen median seuratuimmista suomalaisista artisteista. Esimerkkinä mainittakoon, että Facebookissa artistia seuraa tällä hetkellä reilut 87 000 ihmistä.

Anssi Kela. Kuva: Pasi Huttunen.

Anssi Kela. Kuva: Pasi Huttunen.

Mistä somettaminen on oikeastaan saanut alkunsa, Anssi Kela?

– Mulla kaikki some-toiminta lähtee siitä, että se on tosi kivaa. Sitä varten jaksan tehdä päivityksiä ja innostua uusista asioista. Mitään ei ole pakko tehdä ja monia päiviä menee niin, etten laita someen mitään. Kela oli aktiivinen somettaja jo ennen kuin sanaa sosiaalinen media oli keksittykään. Uransa alkuvaiheessa, 1990-luvun tienoilla, Kela teki nettisivut silloiselle Pekka ja Susi -yhtyeelleen.

– Nettisivujen tekeminen vaati sen, että piti itse alkaa koodaamaan. Siitä asti mä oon ollut kiinnostunut nettihommasta ja vuorovaikutuksesta, Kela toteaa.

Vuorovaikutus nousikin keskeiseksi teemaksi artistin nettisivuilla.

– Nummela-aikoina tehtiin uudet sivut, ja halusin sinne kysymys-vastaus- palstan. Siellä oli lomake, jonka kautta mulle tuli kysymyksiä ja sitten vastailin niihin. Jossain vaiheessa tuli keskustelufoorumi, sitten tuli blogi ja nyt on Facebook.

Kelan some-kanavia seuraavat muutkin kuin artistin musiikkia kuuntelevat fanit. Suosioon on Kelan mukaan varsin yksinkertainen selitys.

– Silloin kun kirjoitan, keskityn kirjoittamiseen ja hyvän tekstin luomiseen. En halua länkyttää tyhjästä. Uskon, että se on suosion salaisuutena.

Sometaituri ei ainoastaan vastaile fanien kysymyksiin netin välityksellä, vaan tarttuu mahdollisuuksiin kokeilla jotakin uutta. Viime vuoden puolella Kela heitti keikan kellarista ja striimasi esityksensä suorana Facebookiin.

– Uskon, että olen eka artisti Suomessa, joka kokeili sitä. Mä tein sen heti, kun se tuli mahdolliseksi. Avasin ekan lähetyksen, ja huomasin saman tien, että ruudun toisella puolella oli 2000 ihmistä. Silloin mä ajattelin, että okei, tässä on jotain.

Kela onkin kunnostautunut erilaisten tempausten tekijänä.

– Tempaukset piristävät elämää. Viimeisimpänä voisi mainita Tennispalatsin katolla esiintymisen, Kela sanoo.

Jos puhutaan keikkaelämästä ja esiintymisestä, niin millaisia muistoja Ilosaarirock tuo mieleesi?

– Toissa kesäinen Ilosaarirockin keikka oli ensimmäinen keikkani kyseisillä festareilla. Oltiin siinä Tähtiteltassa ikään kuin festareiden avausartistina. Olin vähän silleen, että tuleeko tänne ketään, mutta tulihan sinne. Oli todella hyvä meininki, Kela muistelee.

Jutustelun perusteella Kela ei ollut nuoruudessaan kovin kummoinen festarikävijä.

– Pari kertaa nuorempana kävin, mutta festarini suuntautuivat yleensä Ruisrockiin. Käytiin katsomassa Neil Youngia, olisikohan se ollut vuonna 1996.

Kelan mukaan festarikäynnit eivät ole sisältäneet sen kummallisempaa oheistoimintaa tai telttailua.

– Yleensä se oli sellaista, että menin kattomaan vaan ne keikat, mitkä kiinnostivat.

Mitä terveisiä haluaisit vielä lähettää Ilosaarirockille?

– Pikkuisen olen odotellut, että milloin kutsuttaisiin uudestaan. Ei olla mahduttu ohjelmakarttaan näköjään.

Mielellään tulisin uudestaan, Kela naurahtaa hyväntuulisena.

Teksti: Mira Heiskanen
Kuva: Pasi Huttunen

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: