Joensuu 15.–17.7.2016

”Halatkaa toisianne!” – romantiikkaa Yonan keikalla

– Olemme täällä tuomassa romantiikkaa lauantaiaamuun, hihkuu pandanaamarinen Yona lauantaina keikkansa aluksi. Laulaja yllyttää yleisöä nauttimaan festareista, elämästä ja toisista ihmisistä. Rentolavalla Yonan esiintyessä se on helppoa.

Yona houkutteli aurinkoa esiin. Kuva: Terhi Hytönen

Yona esiintymässä Rentolavalla – parempaa yhdistelmää ei voisi keksiäkään. Yona eli Johanna Pitkänen on olemukseltaan, esiintymiseltään ja tuotannoltaan rento. Haastattelussa hän kuvailee Ilosaarirockiakin rennoksi.

Keikalla Yona juttelee yleisölle filosofisia ajatuksia onnellisuudesta, täydellisyydestä, vapaudesta ja rauhasta. Kurt Cobainille omistettu Uusi taivas ja Laulurinteellä tuivertava tuuli sopivat yhteen, ja tunnelma on pysähtynyt. Yona kertoo tuulen olevan läsnä usein hänen keikoillaan.

Yonan tuotantoa on genrellisesti laidasta laitaan; vain tangoa emme Laulurinteellä kuulleet. Ei ole genreä, jonka musiikin Yona tunnustaisi eniten omakseen. Keikalla soi sekä jazz että räppi, ja laulaja siirtyy genrestä toiseen sujuvasti ja luontevasti.

Lavalle saapuu myös Yonan oma idoli Jodarok. Kaksikko esittää yhteisen biisinsä Romanssi. Romanttisia tunteita oli havaittavissa yleisössä, joten Yonan toive toteutui. Ihmiset painautuvat toisiinsa, halailevat ja suutelevat. Yleisö ja esiintyjät ovat symbioosissa hyvän fiiliksen osalta.

Jodarok ehti fillaroida junalta Yonan vieraaksi. Kuva: Terhi Hytönen

Keikalla on spontaania jammailua. Biisien introt venyvät niin pitkiksi kuin esiintyjästä tuntuu.

– Rakastan jammailua, voitas soittaa tätä biisin osaa vaikka tunnin, Yona fiilistelee.

– Soittakaa vaan, kuuluu huuto yleisöstä.

– Musta tuntuu, että te näette ja kuulette, Yona kiittää yleisöä lopuksi sekä kehottaa nauttimaan festareista ja olemaan miettimättä mitään huolia.

Katso myös Yonan haastattelu.

Teksti: Anna Mikkonen
Kuvat: Terhi Hytönen

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: