Joensuu 15.–17.7.2016

Kertakäyttöisyys on kirosana

Ilosaarirock on panostanut ympäristöystävällisyyteen koko festarin 45-vuotisen historian ajan. Kierrättämisestä on tehty festareilla paitsi hauskaa, myös palkitsevaa. Kehityspäällikkö Katri Kilpiä kertoo, että ympäristön huomioimiseksi tehdään paljon töitä.

– Kun reilu 20000 ihmistä kokoontuu samalle alueelle, ei yksikään tapahtuma voi olla täysin ympäristöystävällinen, mutta mietimme kaikissa valinnoissa, olisiko jokin vaihtoehto järkevämpi. Yleensä ympäristöystävällisyys voi tarkoittaa samalla myös kustannustehokkaampaa valintaa. On kannattavaa käyttää sama asia uudelleen tai tehdä siitä jotain uutta.

Ekologisuus näkyy Ilosaarirockissa kaikkialla.

– Bändikopeissa, henkilökuntatiloissa, yleisöalueilla. Ennen tapahtumaa ja sen jälkeen. Artistikopeissa on edelleen pöytäliinoja, jotka on tehty meidän vanhoista t-paidoista ja muita pieniä juttuja. On hyötykäytetty paljon, mitä meillä on jo olemassa. Kun iso massa ihmisiä tulee samaan paikkaan, siinä on mahdollisuus vaikuttaa myös ihmisten asenteisiin ja tuoda asiaa esille.

Ympäristöaiheet ovat yhä tärkeämpiä monille festariesiintyjille.

– Nykypäivänä bändeillä alkaa olla raidereissa ympäristöarvoihin liittyviä vaatimuksia. Pitää olla kierrätysmahdollisuus ja luomuruokaa. On myös paljon vegaaneja. Me elämme samassa syklissä ja uudelleenjärjestelyitä ei tarvitse tehdä hirveästi, sillä palvelut ovat meillä jo olemassa.

Kierrättämisestä on tehty festarivieraille helppoa ja ennen kaikkea hauskaa. Ravileirinnässä pääsee pyörittämään kierrätysonnenpyörää tuotuaan paikalle ensin pussillisen roskia ja lajittelemalla ne oikein.

Kun osaat lajitella roskasi, pääset pyöräyttämään kierrätysonnenpyörää Ravileirinnässä. Kuva: Antti Pitkäjärvi

Kun osaat lajitella roskasi, pääset pyöräyttämään kierrätysonnenpyörää Ravileirinnässä. Kuva: Antti Pitkäjärvi

– Riippuen mille sektorille osut, saat palkinnon, mutta pyörässä on myös rosvosektori, jossa joutuu tekemään yllätystehtävän. Voi joutua tekemään vaikka tanssiesityksen tai muuta pöhköä.

Viime vuonna siivousseuran välisiivous sai yllättävän käänteen, kun Ravileirinnän asukkaat eivät helpolla luopuneet roskistaan.

– He halusivat mennä pyörittämään pyörää ja saamaan palkintoja.

Huippusuositussa kierrätysonnenpyörässä pääsee kokeilemaan onneaan tänäkin vuonna.

Katri Kilpiän artistisuositukset tämän kesän ohjelmasta ovat Propagandhi, Ricky Tick Big Band sekä Juice Normaali.

– Meidän ympäristöarvot ovat vaikuttaneet paljon Propagandhin saamiseksi ylipäätään paikalle. Ympäristön suojelu on yksi bändin periaatteista, minkä perusteella he valitsevat keikkapaikkansa. Lindgrenin Tommy on ollut meillä esiintymässä ja fiilistelemässä ja ilostuttamassa ehkä vuodesta X ja Y ja hän on taas mukana tänäkin vuonna Ricky Tick Big Bandin kokoonpanossa. Juice Normaali, ihan ehdottomasti.

Teksti: Saila Rönkkö
Kuva: Antti Pitkäjärvi

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: