Joensuu 15.–17.7.2016

Kesä saapui Töminä-klubille

Facebook-päivityksestä alkunsa saanut, tunnissa koottu Kesä-yhtye soitti vuoden ensimmäisen keikkansa Ilosaarirockin Töminä-klubilla perjantai-iltana. Yhtye kehuu Rokin tunnelmaa mutta kritisoi musiikkitarjonnan kapenemista suomalaisessa festarikentässä.

Katso Netti-TV:n haastatteluvideo.

Kesä Töminässä. Kuva: Markus Korpi-Hallila

Uuden levyn vuoksi Kesän keikkailu on jäänyt ennen Ilosaarirockia vähemmälle. Viime vuonna Kesä nähtiin muun muassa Sidewayssa, Flow’ssa ja lukuisilla klubikeikoilla.

– Viime vuonna keikkoja oli todella paljon, nyt ollaan keskitytty levyn tekemiseen. Ilosaarirock on ensimmäinen ja ainoa festarikeikka. Täällä näkee tuttuja bändejä ja ihmisiä, joita harvemmin näkee, joten on mukavaa pysähtyä juttelemaan, laulaja Toni Salminen kertoo.

– Tosi hienoa olla festareilla, siinä on aina oma tunnelmansa. Fiilis keikalla oli hyvä, oli sairaan kiva soittaa, kitaristi Santeri Suominen lisää.

Kesä on nähty myös Joensuussa, sillä yhtye kävi viime talvena soittamassa Joensuun La Barressa. Joensuu ei ole muutenkaan paikkana vieras ainakaan Salmiselle.

– Ilosaarirockissa olen käynyt nelisen kertaa aiemmin, täältä on ystäviä kotoisin ja aika vahvat juuret Kontiolahdelle, Salminen mainitsee.

– La Barressa oli hyvä meininki, tavattiin uusia ihmisiä täältäpäin, jotka ottivat meitä luokseen yöksi keikan aikaan. Jo sen takia odotimme tänne tuloa, Suominen kehaisee.

Yhtye harmittelee Ilosaarirockin esiintyjäkattauksen muuttumista. Samaa on näkyvissä myös muilla suomalaisilla festareilla.

– Ilosaarirock on ehkä muuttunut vaihtoehtofestarista valtavirran suuntaan, ainakin kun puhutaan ulkomaalaisista esiintyjistä, basisti Antti-Ville Muurman mainitsee.

Tummia sointuja. Kuva: Markus Korpi-Hallila

– Siitähän on tullut yleinen vitsi. Jossain Facebook-päivityksessä oli listattu kymmenen noin 20 festarin esiintyjistä, ja siellä oli todella paljon samoja nimiä. Tuntuu, että tarjonta kapenee. Nykyään olisi paljon uusia tapoja löytää musiikkia, mutta silti on paljon festareita, jotka tarjoavat paljon samaa, Suominen kertoo.

– Ymmärrän, että suositut nimet myyvät, mutta silti voisi kaivella vähän pintaa syvemmältä. Ilosaarirock on kuitenkin usein loppuunmyyty, joten vaihtelevuutta mahtuisi tarjontaan, Salminen toteaa.

Bändin nimi Kesä antaisi ymmärtää jotain muuta kuin post-punkin, synkän popin ja suomirockin hybridiä.

– Ehkä nimelle on jotkut naureskelleet, mutta meillä on kollektiivinen mielipide siitä, että se on myös hieno vastakohta. Kesään liittyy tietynlaista melankoliaa, kun syksy hengittää niskaan ja koko ajan on tietynlainen jännite. Kesä ei ole niin aurinkoinen vuodenaika kuin millaisena se halutaan myydä, Salminen kuvailee.

– Kesään liittyy myös ei vain melankoliaa vaan myös mystisyyttä. Siihen tiivistyy enemmän kuin pinnallisissa mielikuvissa voisi odottaa, kesä ei ole vain rilluttelua ja grillausta, Suominen pohtii.

Yhtyeen loppukesä kuluu uuden musiikin parissa, jonka lopputuotteen Svart Records julkaisee.

– Uudesta matskusta tulee entistä painostavampaa, tunnelmallisempaa ja atmosfäärisempää, Muurman kuvailee.

– Se on toisaalta vielä avoin kysymys, mutta sieltä se levy on tulossa, Suominen lisää.

Viimeinen kysymys koskee jäsenten lempibändejä.

– Jos äkkiseltään sanon, niin Coil, Grand Belialskey ja Necro, Muurman kertoo.

– Mulla on helppo: Sielun veljet, Salminen lisää.

Leonard Cohen ja Indian Summer, Suominen päättää.

Teksti: Niina Turunen
Kuvat: Markus Korpi-Hallila

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: