Joensuu 15.–17.7.2016

”Let me hear you scream!” – Shiraz Lanen keikalta ei huutoa tai liikettä puuttunut

Soundi-lavan ensimmäinen esiintyjä Shiraz Lane ei antanut yleisölle armoa: jo ensimmäinen kappale ja yhtyeestä välittyvä energia saivat festarikansan moshaamaan ja tanssimaan. Keikan yllätyksiin kuuluivat myös pakkopaidassa esiintynyt laulaja, yleisön joukossa tanssinut kitaristi sekä ensimmäinen saippuakuplakone Ilosaarirockissa viimeiseen kymmeneen vuoteen.

Shiraz Lane. Kuva: Antti Pitkäjärvi

Shiraz Lane. Kuva: Antti Pitkäjärvi

Aamupäivän sade lakkaa juuri, kun lauantain ensimmäinen yhtye nousee savun keskeltä Soundi-lavalle. Keikka polkaistaan energisesti käyntiin ja laulaja Hannes Kett alkaa heti huudattamaan yleisöä. Shiraz Lane on bändi, joka saa aamu-unisenkin festarivierailijan heilumaan: jo ensimmäisen kertosäkeen aikana yleisö moshaa ja laulaa mukana. Vaikka aurinko ei paista, keikan edetessä yleisössä riisutaan paitoja.

Shiraz Lane soittaa kasarihenkistä hardrockia, jossa yhdistyy piirteitä pop-musiikista ja sekä rennommasta rokista. Yhtye on lavalla lähes luvattoman energinen: kitaristit Jani Laine ja Miki Kalske sekä basisti Joel Alex hyppivät ympäri lavaa, moshaavat ja vaihtavat paikkaa. Laulaja ei pysy kauaa samassa pisteessä vaan ottaa lavan näyttävästi haltuun.

– Can you feel it in your heart? Can you feel it in your soul? Kett varmistelee yleisöltä. Korkeat lauluosuudet saavat aplodeja kesken kappaleen ja tanssittavat rumpukompit pitävät huolen siitä, että yleisössä heilutaan musiikin tahtiin.

Vaikka yhtye soittaa raskasta rockia, on settilistassa mukana myös slovari. Kett heittää yleisössä oleville miehille haasteen, jota ei usein rock-keikoilla kuulla:

– I want you to pick up a girl and dance. I know you got balls for that.

Ja yleisössä totellaan. Toisaalla vedetään tyttö kainaloon, lavan edessä heilutaan paritanssia käsi kädessä. Spottivalot suunnataan bändistä tanssivaan yleisöön, kaikkialla hymyillään. Kappale lumoaa yleisön, ja kun soittimet hiljenevät, bändi saa raikuvat aplodit.

Hitaan kappaleen jälkeen meininki polkaistaan rajusti takaisin alkuperäisiin uomiinsa: Kett ilmestyy lavalle pakkopaidassa ja kitarasoolot saavat ihmiset hakkamaan nyrkeillä ilmaa. Juuri kun keikka lähestyy loppuaan, komppikitaristi Kalske hyppää vielä yllätyksenä juoksemaan ja tanssimaan yleisön sekaan. Viimeisen kappaleen aikana lava täyttyy leijailevista saippuakuplista, joita ei juontajan mukaan ole nähty Ilosaarirockissa kymmeneen vuoteen.

Keikka päättyy aplodeihin, kiljuntaan ja karjahduksiin. Yhtye heittää plektransa yleisöön ja poistuu lavalta. Ilmaan jäävät leijailemaan viimeiset saippuakuplat ja hyvä fiilis. Lauantai on aloitettu vauhdilla.

Teksti: Anne Tuovinen
Kuvat: Antti Pitkäjärvi

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: