Joensuu 15.–17.7.2016

Maailman parasta festivaalia rakentamassa

Rokkiin on enää kaksi yötä, ja sateisella Laulurinteellä on meneillään asianmukainen tohina. Rakennus- ja anniskeluvastaavana toimiva rokkikonkari Jyrki Santaharju istuu mönkijän päällä katoksessa sadetta pitämässä ja ehtii kiireen keskellä vastailla muutamiin kysymyksiin, vaikka puhelin soikin pariin otteeseen haastattelun aikana.

Jyrki Santaharju ja rokkityömaan paras menopeli. Kuva: Markus Korpi-Hallila

Jyrki ja rokkityömään paras menopeli. Kuva: Markus-Korpi-Hallila

Pääanniskelualueen rakentaminen on täydessä vauhdissa ja päälavakin alkaa saada jo festari-ilmettä. Tehtävää näyttäisi silti olevan vielä paljon. Jyrki Santaharjun mukaan kaikki on kuitenkin sujunut rakennuspuolella tähän mennessä ongelmitta.

– Meillä on ollut tässä pieniä miehistönmuutoksia, mutta mitään vaikeuksia ei ole ollut ja yllättävän hyvin on mennyt. Jopa vähän huolestuttavan hyvin.

Tällä hetkellä Santaharju vastaa anniskelualueiden ja VIP-alueen rakentamisesta sekä toimii myös VIP-alueen koordinaattorina ja anniskeluvastaavana. Rokkihommissa hänellä on menossa jo 15. vuosi.

– On tässä jokunen homma tullut tehtyä, Santaharju hymähtää.

Ilosaarirock on kasvanut vuosittain yhä isommaksi festariksi, mistä kertoo sekin, että viime vuosina viikonlopun kävijämäärä on ollut yli 50 000.

Myös rakentajien näkökulmasta rokin tekeminen on kasvanut ja kehittynyt.

– Alueelle on esimerkiksi tullut erilaisia kiinteitä rakenteita ja vedetty sähköjä, mikä helpottaa asioita. Koko ajan pyritään myös miettimään, jos kaupunki investoisi tänne jotain, koska yhteistä hyväähän tässä tehdään. Festari kasvaa koko ajan ja vaikka kapasiteetti on täällä alueella rajallinen, en mie usko, että se ihan vielä täynnä olisi. Mutta aika lähellä ollaan.

Rokkialue ja sen rakentaminen on kokenut vuosien aikana monia muutoksia, mutta Santaharjun kokemuksella kaikki alkaa olla tuttua.

– Ainahan jotakin pientä uutta on, mutta nyt ei ole mitään sellaista, mikä tulisi mulle ihan uutena. Kun mie tuun tänne alueelle ja näen, mitä tapahtuu, se on kaikki niin tuttua.

Koko Joensuussa vallitsee rokkiviikolla erityinen tunnelma, mikä ulottuu myös itse rokkialueelle. Talkoolaisten keskuudessa alueella vallitsee rento ja rempseä tekemisen meininki.

Santaharju onkin sitä mieltä, että rokkiviikossa parasta ovat ihmiset, jotka kokoontuvat yhdessä tekemään festaria.

– Parasta on tämä porukka, joka tänne tulee ympäri Suomen ja on jo tuttuja. Ja myös se, kun näkee konkreettisesti oman kätensä jäljen, mitä on täällä tehnyt.

Bändejä Santaharju ei ehdi VIP-alueen työtehtäviltään katsomaan, mutta se ei miestä harmita.

– Ei se haittaa, oon mie omat rokkini jo rokkaillut. Nyt teen asiakkaille mukavaa festaria.

Työt kutsuvat, joten päästän Santaharjun takaisin hommiin. Loppukaneettina hän kuitenkin vielä toteaa:

– Tää on maailman paras festivaali. Eilen sanoin vahingossa haastattelussa, että Suomen paras, mutta kyllä se on maailman paras!

Teksti: Ida Käkelä
Kuva: Markus Korpi-Hallila

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: