Joensuu 15.–17.7.2016

”Se oli hieno kokemus” – ohjelmapäällikkö muistelee

Ilosaarirockin ohjelmapäällikkö Panu Hattunen on unelmaduunissaan jo kymmenettä vuotta. Verkkotoimitus istutti kiireisen miehen alas ja kyseli mitä ohjelmapäällikkö oikein on miehiään.

Ohjelmapäällikön työtä ovat artistien buukkaaminen, sopimusten hiominen sekä keikan järjestelyiden sumpliminen. Eikä tekeminen suinkaan lopu kun keikka on ohi.

Panu Hattusella riittää kiirettä kesällä.

Panu Hattusella riittää kiirettä kesällä.

– Duunin mukana on itsekin kasvanut. Alkuvuosina kaikki oli uutta ja ihmeellistä, ja aika paljon sai kysellä ihmisiltä miten asiat hoituvat, mutta kyllä se tästä pikkuhiljaa. Tärkeä osa työtä on haastavien tilanteiden ratkomiskyky, miten saadaan hommat toimimaan. Haastavia tilanteita tulee ratkottua joka vuosi.

Ensikosketuksen rokkimeininkiin Hattunen sai teini-iässä vanhassa Kerubissa joensuulaisen Sarnath-yhtyeen alaikäiskeikalla.

– Oltiin muistaakseni 15- tai 16-vuotiaita ja päästiin rokkiklubiin ensimmäistä kertaa oikealle keikalle. Sen muistaa kyllä aina, hieno kokemus kun pääsi katsomaan bändiä, josta tykkäsi tosi paljon.

Ilosaarirockin esiintyjistä erityisesti mieleen on jäänyt Mike Pattonin ja Mondo Canen keikka. Kokemus oli mahtava vaativista järjestelyistä huolimatta.

– Tällainen artisti kuin Mike Patton ja siinä vielä Mondo Cane ‑orkesteri, niin kyllä se oli hieno kokemus, vaikka aika raskas. Se oli kaikille uutta, ja töitä tehtiin aika paljon enemmän kuin perinteisessä keikassa. Oli isompi ryhmä ja orkesterit ja kaikki, jouduttiin esimerkiksi vuokraamaan tiloja täällä Joensuussa etukäteen harjoittelua varten.

Yksi ikimuistoisimmista hetkistä oli saada Sielun Veljet soittamaan Ilosaarirockin 40-vuotisjuhlaan kesällä 2011.

– Vieläkin haluan lähettää isot kiitokset ja kumarrukset yhtyeen ja taustajoukkojen suuntaan.

Työuralle mahtuu myös juhlahumua.

Pariisin Kevät teki ensimmäisen live-esiintymisensä Ilosaarirockissa 2010. Kun täysi teltta lauloi yhteen ääneen Tämän kylän poikii, oli lavan vierustalla itse helppo yhtyä siihen fiilikseen mitä bändikin on kertonut kokeneensa tuona hetkenä. Huikeaa! Viime vuonna Pariisin Kevään Ilosaarirock-esiintymisen yhteydessä käytiinkin sitten kakuttamassa lavalla koko porukka viimeisen biisin aikana. Bändi oli asiasta tietenkin täysin tietämätön. Juhlittiin juurikin sitä, että viisi vuotta tuli ensimmäisestä keikasta kuluneeksi.

Niin pitkään Ilosaarirockin parissa työskennelleenä Hattunen tietää paremmin kuin kukaan, että festivaali kehittyy vuosi vuodelta.

– Meidän oma ajatus ja ideologia on, että festivaalia pyritään koko ajan kehittämään paremmaksi ja eteenpäin, jotta esimerkiksi palvelut olisivat kaikki tätä päivää. Tänä vuonna ruokapuoleen panostetaan paljon. Festivaaleilla ei haluta pelkästään makkaraperunaa, vaan tarjolla pitää olla laadukasta ruokaa ja uskon, että ihmiset ovat valmiita myös maksamaan siitä. Totta kai makkaraperunat kuuluvat festareille myös, mutta monipuolisuus on iso asia. Myös rantaan panostetaan tänä vuonna erityisesti. Rentolavan alueelle tulee paljon kaikkea hienoa, se kannattaa käydä katsomassa.

Ruuasta puheen ollen, jos tämän vuoden Ilosaarirock olisi jokin ruokalaji, mikä se olisi?

– Tuoreista, laadukkaista ja reiluista raaka-aineista valmistettu kalakeitto, naurahtaa Hattunen.

Bändien suositteleminen tämän vuoden kattauksesta tuottaa ohjelmapäällikölle vaikeuksia, sillä Hattunen haluaisi suositella kaikkia.

– Meillä kaikki yhtyeet on aina loistavia, sen takia ne meillä soittaa. Näin itse brittiläisen Wolf Alicen viime syksynä Saksassa livenä, ja tuli heti fiilis, että tämä on asiallinen yhtye. Heidän livetouhunsa oli niin loistavaa ja energistä, että se löi meikäläisen sieluun. Saimaa soittaa Rentolavalla lauantaina kello 17. Siellä nähdään varmasti ihan huikea keikka. Jos siellä ei tanssijalka vipata, niin ei varmaan hirveän monella muullakaan keikalla. Moonsorrow on näitä, jotka harvoin Suomessa yleensäkään soittelee ja joita meidän festivaaleilla nähdään. Nyt kun on sellainen kesä, jolloin Moonsorrow tekee keikan myös Ilosaarirockissa, on kyseessä varmasti metallifanin must-keikka.

Uransa aikana lukemattomia bändejä ja artisteja buukanneella Hattusella on mielessään vähintään yhtä monta esiintyjää, jotka hän haluaisi tulevaisuudessa Ilosaarirockin lavoilla nähdä. Muutamat esiintyjät ovat kuitenkin erityisen toivottuja.

– Niistä, jotka eivät keikkaile aktiivisesti, haluaisin kyllä henkilökohtaisesti nähdä Jaakko Tepon liveshown. Mumford & Sons ja Tool ovat taas sellaisia artisteja, jotka oikein mielelläni sekä minä että moni meidän yleisöstä näkisi Laulurinteellä vielä joku päivä.

Festivaalilla soittavien yhtyeiden lisäksi ohjelmapäällikön mukaan myös tunnelma kesäisessä Joensuussa ja Ilosaarirockissa on loistava ja ainutlaatuinen.

– Onhan Joensuu Suomen paras kaupunki! Pohjoiskarjalaiset ihmiset ovat iloisia ja ystävällisiä. Toki muuallakin Suomessa ollaan iloisia ja ystävällisiä, mutta kyllä minä vähän haluan kehua pohjoiskarjalaisia, kyllä ne on ihanaa porukkaa. Täällä on hyvä ihmisen olla, varsinkin kesällä heinäkuussa. Moni meidän festareilla käynyt tietää, että tunnelma on niin mahtava. Se liittyy juuri näihin ihmisiin, kaikkiin vapaaehtoisiin ja työntekijöihin. Heille festarin tekeminen on sydämen asia ja kaikki ovat iloisia ja osaavia, joten se välittyy yleisöönkin.

Soundi julisti viime vuoden lukijoiden vuosiäänestyksessä Ilosaarirockin vuoden festariksi. Hattunen lupailee, että yhtä kovaa menoa on luvassa tänäkin vuonna.

– Kyllä tänä vuonna sama pokaali otetaan ja paikalle tulemalla voi tulla todistamaan, että on ollut mukana vuoden parhaalla festarilla.

Teksti: Saila Rönkkö

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: