Joensuu 15.–17.7.2016

Metallirumpalin unelmapesti

Verkkotoimitus jutusteli brittilegenda Paradise Lostin 21-vuotiaan suomalaisrumpalin kanssa alkavasta festarikesästä ja odotuksista kesän ainutta Suomen keikkaa kohtaan.

Gootti- ja death metalin brittiläinen pioneeri Paradise Lost heittää tulevan kesän ainoan Suomen- keikkansa Ilosaarirockissa. Suomalainen 21-vuotias Waltteri Väyrynen hyppäsi viime vuonna suuriin saappaisiin bändin kiertuerumpaliksi. Ennakkotoimitus haastatteli Ilosaarirockin vakiokävijäksi tunnustautuvaa Väyrystä kiertuekiireiden välissä.

Waltteri Väyrynen. Kuva: Terhi Ylimäinen.

Waltteri Väyrynen. Kuva: Terhi Ylimäinen.

Paradise Lost on yli kaksi vuosikymmentä kestäneen uransa aikana noussut kiistattomaksi synkän metallin klassikkobändiksi. Ei liene liioittelua sanoa, että Waltteri Väyrysen tapauksessa metallifanin unelma on käynyt toteen. Paradise Lost -kitaristi Gregor Mackintosh bongasi Väyrysen alun perin sivuprojektinsa Vallenfyren kiertuerumpaliksi, ja sitä kautta ovet avautuivat myös itse Paradise Lostiin. Nyt nuori taituri on paukuttanut rumpuja bändin kiertueilla jo vuoden päivät.

Mutta mitä hänelle tällä hetkellä kuuluu?

– Hyvää kuuluu. Kevät on ollut keikkojen osalta vähän hiljaisempaa. Kesällä tulee olemaan kiireistä, mutta toistaiseksi on saanut olla vähän niin kuin lomalla.

No, miltä se nyt oikein tuntuu? Olla Paradise Lostin rumpalina!

– Onhan se aivan mahtavaa. Paradise Lost on kuitenkin ollut omia lempibändejä ihan nassikasta asti. Kyllähän se tuntui hienolta, kun pääsi siihen itse yhtäkkiä vetämään. Tullaan jätkien kanssa tosi hyvin toimeen, ja keikatkin on menneet tosi hyvin. Eli ei voi valittaa!

Maailmanluokan metallibändin matkassa pääsee tietysti myös näkemään maailmaa. Viime vuonna Paradise Lost keikkaili neljässä maanosassa, ja tänä vuonna luvassa on jälleen uusia maita.

– Reilu viisikymmentä keikkaa on tullut vedettyä vuoden aikana, eli kyllähän siinä on jo ehtinyt tottua rytmiin.

Bändi julkaisi kesäkuussa 2015 neljännentoista albuminsa The Plague Within. Levyä seuranneella kiertueella Väyrynen ei vielä ehtinyt kovin monille kesäfestareille, mutta tänä kesänä keikkoja on tiedossa Euroopan festareilla senkin edestä.

– Tämä on nyt ensimmäinen kesä itselle, kun pääsee kunnolla vetämään festarikeikkoja. Viitisentoista festaria on muistaakseni ohjelmassa. Toukokuun lopussa käydään myös vetämässä Jenkeissä yksi pistokeikka Maryland Deathfestillä, se on kyllä aika makeeta.

Ehtiikö kiireisen keikkakesän aikana ollenkaan nauttimaan festareista lavan ulkopuolella?

– Kyllä mä pyrin aina käymään yleisönkin puolella, jos on oma keikka joillain festareilla. Mutta luulen, että tänä kesänä festarikäynnit puhtaasti asiakkaana jää aika vähäiseksi.

Kun puhe kääntyy tulevan kesän festareihin, Väyrynen paljastuu itse vannoutuneeksi Ilosaarirockin kävijäksi.

– Hauskaahan tässä on se, että Ilosaarirock on mulle ihan valehtelematta tärkein festari Suomessa. Se on ensimmäinen, missä mä oon koskaan käynyt sillon joskus skidinä, ja tuleekohan nyt viides vai kuudes kerta, kun pääsen sinne. Toki on muitakin kivoja festareita, Tuskat sun muut, mutta jotenkin Ilosaarirock on erityinen, kun siellä on teinistä asti käynyt. Tosi mahtavaa päästä soittamaan sinne itse ekaa kertaa.

Kesän ainoa Suomen veto on Väyryselle tulevista keikoista se odotetuin.

– Syksyllä vedettiin Helsingissä yksi klubikeikka, ja se painui parhaiten mieleen koko kiertueelta. Eiköhän Ilosaarirockistakin tule aika erityinen, kun pääsee esiintymään tavallaan kotiyleisölle.

Omista parhaista festarimuistoista Väyrynen nostaa esiin ensimmäisen Ilosaarirockinsa.

– Se koko kokemus, kun pääsi festareille ekaa kertaa, on jäänyt mieleen, ei mitkään yksittäiset huikeat jutut. Olisiko vuosi ollut 2008. Cult of Luna oli ihan ykkössuosikki sinä vuonna, se oli kyllä aivan mahtava keikka. Ja Heaven Shall Burn oli muistaakseni sinä vuonna kanssa tosi kova.

Onko festarikokemuksista jäänyt mieleen jotain vähemmän mukavaa?

– Ne varmaan menee sitten siihen osastoon, että on sateinen keli tai joku tosi ällöttävä bajamaja. Muuten ei ole koskaan mitään kauheen negatiivista itselle sattunut, eli tosi hyvin on mennyt sen puolesta.

Ilosaarirockin tämän vuoden bändikattauksesta Väyrynen nostaa esiin suomalaisen metallibändi Moonsorrow’n sekä brittiläisen laulaja-lauluntekijä Ellie Gouldingin.

– Moonsorrow on ainakin pakko käydä katsomassa. Goulding olisi kiinnostava, mutta se taisi olla eri päivänä kuin me, eli sitä ei taida ehtiä näkemään. Kyllä siellä tuntuu olevan taas aika kova kattaus niin kuin yleensäki. Odotan innolla.

Kenties Ilosaarirockissa Väyrynen ehtii myös käydä yleisön puolella fiilistelemässä festaritunnelmaa.

– Meidän soittoaika taisi olla just sopivasti iltapäivästä, ei liian aikaisin eikä myöhään. Siinä ehtii festaroida keikan jälkeen vielä ihan rauhassa.

Lopuksi vielä Väyrysen terveiset rokkikansalle:

– Siellä nähdään, toivottavasti jengi tulee katsomaan meitä!

Teksti: Ida Käkelä
Kuva: Terhi Ylimäinen

»
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: